;

Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 166564 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 3272
  • Pomógł: 33
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1020 dnia: 31 Sierpień 2018, 12:52:39 »
Siewcu nie rozumiem tylko dlaczego uważasz, że pracujący w kawiarni ludzi muszę mieć nie wiadomo jaką wiedzę. Moim zdaniem to jest utopijne podejście. Jak dla mnie jest to zawsze na plus jeśli ktoś się pasjonuje tematem swojej pracy, ale jeśli potrafi zrobić smaczną kawę i być serdecznym dla klientów, to dla mnie jest już bardzo dobrze, wszystko ponadto jest miłym dodatkiem.
Nie chodzi o ogrom wiedzy, bo tego nie ma nikt. Nie chodzi tu o podejście utopijne, ale jeśli rozmawiasz z baristą na temat przygotowania dripa czy aeropressu lub innej popularnej metody to powinien wiedzieć jak to działa. Nowinki techniczne to ok, ale jeśli np. nie wie czym jest cupping to trochę nie na miejscu. Ja z chłopakiem po prostu luźno pogadałem i to raczej o tym czym się zajmuje w pracy... Nie chodzi o wchodzenie w najdrobniejsze szczegóły i niuanse, tylko nakreślenie komuś zainteresowanemu jak to działa. Rzeczy typu temperatura ma znaczenie, nic nie robimy na oko, potrzebujemy dobry młynek etc... Coś ponad postawy.

Offline lukaszde Mężczyzna

  • Wiadomości: 75
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Aeropress
  • Młynek: Comandante C40 MKIII Nitro Blade
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1021 dnia: 31 Sierpień 2018, 12:56:49 »
Zapach asfaltu, może ogólniej: chemiczny, empireumatyczny, bywa w kawach ciemno palonych, źle zaparzonych itp.

Wiem o co Wam, baristom chodzi;)
Oczywiście słyszałem takie porównania w trakcie rozmów z baristami, wydaje mi się, że SCA też taki aromat klasyfikuje. Mi to jednak zawsze bardziej smołą pachniało, niż asfaltem. I to taką przechowywaną w bardzo wilgotnej piwnicy;)))

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Pomógł: 6
  • Ekspres: LaMa Strada, Gabi, v60, Kalita 101, aeropress, Frenchpress, clever, tygielek, moccamaster
  • Młynek: Comandante, Ek43, mythos one, Rhinowares
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1022 dnia: 07 Wrzesień 2018, 20:21:19 »
3fe wydało kawę z Kostaryki odmiana SL28, bardzo rzadka odmiana w Kostaryce, uprawiana chyba przez tylko jedna plantacje, zasadzona 5 lat temu. Ktoś miał do czynienia z ta odmiana z kraju innego niż Kenia?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5569
  • Pomógł: 52
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1023 dnia: 07 Wrzesień 2018, 21:52:49 »
Las Lajas od jakiegoś czasu się tym zajmuje... Czy gdzie indziej tę odmianę się kultywuje, nie wiem. Być może w Salwadorze podobne podejście mają niektórzy producenci. Na pewno kenijskie odmiany są uprawiane w Finca Himalaya El Divisadero.
« Ostatnia zmiana: 07 Wrzesień 2018, 21:58:20 wysłana przez Antonio »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Pomógł: 6
  • Ekspres: LaMa Strada, Gabi, v60, Kalita 101, aeropress, Frenchpress, clever, tygielek, moccamaster
  • Młynek: Comandante, Ek43, mythos one, Rhinowares
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1024 dnia: 07 Wrzesień 2018, 22:18:50 »
Dali cenę jak za dobrą geishe. Profil smakowy tez mało kenijski, a bardziej właśnie podchodzący pod Geoshe. Może poproszę o ta kawę z chemexu, nie wiem jak żona zniesie kolejna kawę za €20 paczka :)

Edytka:
Kawa o której pisze zwie się La Cumbre. ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Wrzesień 2018, 22:24:22 wysłana przez Szczympek »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5569
  • Pomógł: 52
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1025 dnia: 08 Wrzesień 2018, 06:58:02 »
Kawy z Kostaryki są stosunkowo drogie. Piszą o tym La Cumbre:

https://ti.to/3fe-events/la-cumbre-sl28-talk-taste-with-stephen-leighton-of-hasbean/en

Offline Adaśko Mężczyzna

  • Wiadomości: 23
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: V60, AP, Chemex, Ibrik, La Pavoni Mignon
  • Młynek: Comandante MK3 Nitroblade, Wilfa
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1026 dnia: 08 Wrzesień 2018, 10:37:05 »
W Kolumbii, pod Bogotą uprawiana jest przez farmerów ze stowarzyszenia La Palma Y El Tucan odmiana SL28 (lot, który znalazłem miał punktację 89, więc przypadkowa kawa to to nie jest). W Europie nie odnalazłem żadnej paczki. Stosunkowo łatwo dostać tą kawę w USA. Z La Palmy była swego czasu świetna kawa od Populus z odmiany Castillo z obróbki lactic, więc wierzę, że wiedzą co robią.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2286
  • Pomógł: 32
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5569
  • Pomógł: 52
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1028 dnia: 18 Wrzesień 2018, 18:01:40 »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi