;

Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 159401 razy)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 245
  • Pomógł: 1
    • insta
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Nel, Aeropress, Chemex, Phin, moka pot, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK, Ditting KR1203
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #945 dnia: 12 Maj 2018, 20:27:02 »
Patrząc na menu chyba nie ma nic odkrywczego - obróbka, sezonowość, direct trade, regiony, defekty, transport. Większość z tych rzeczy ma u siebie w książce James Hoffmann. Pewnie trochę bardziej rozbudowane ;)
https://www.instagram.com/mr_blend/

Dobra kawa nigdy nie jest gorzka, dobry barista zawsze...

Offline fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 1903
  • Pomógł: 15
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto, tygielek
  • Młynek: Macap M4D
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1967
  • Pomógł: 18
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #947 dnia: 13 Maj 2018, 09:50:24 »
Najfajniejszy jest fragment o wyższości kapsułki nad kawą ziarnistą

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 2917
  • Pomógł: 27
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #948 dnia: 13 Maj 2018, 13:02:13 »
Ano. Jak ostatni raz miałem okazję pić kawę z kapsułki to niezależnie od wybranej wersji kawy z nazwy kapsułki i tak lało tyle samo wody :D Tam lungo, ristretto i espresso to tyle samo wody wlan i dlatego śmieszy mnie argument włożenia kapsułki ristretto, bo najlepsze :D

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2069
  • Pomógł: 31
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #949 dnia: 13 Maj 2018, 21:47:15 »
Akurat w nesce te trochę droższe modele, jak dobrze pamiętam, sczytywały kod z kapsułki i odpowiednio porcjowały wodę. Zdecydowanie kaspułkowce idą coraz bardziej do przodu. Ostatnio się zdziwiłem widząc jak jakiś prosty kaps czibo robi preinfuzję i nalewa może z 25 ml kawy przy opcji espresso.

Chyba nikt nie traktuje poważnie takich artykułów sponsorowanych?
« Ostatnia zmiana: 13 Maj 2018, 22:09:24 wysłana przez krystians »

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 1378
  • Pomógł: 35
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Reneka Techno DualBoiler PID
  • Młynek: Compaq A-8 ( ø83 mm )
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #950 dnia: 13 Maj 2018, 22:17:36 »

Offline Kekacz

  • Wiadomości: 299
  • Pomógł: 11
  • Ekspres: Silvia V4 D.I.Y PID. Tamper: Espresso Gear Barista
  • Młynek: Fiorek F4 Nano V2 & Gaggia MDF Teflon Stepless
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #951 dnia: 14 Maj 2018, 07:55:25 »
Akurat w nesce te trochę droższe modele, jak dobrze pamiętam, sczytywały kod z kapsułki i odpowiednio porcjowały wodę. Zdecydowanie kaspułkowce idą coraz bardziej do przodu. Ostatnio się zdziwiłem widząc jak jakiś prosty kaps czibo robi preinfuzję i nalewa może z 25 ml kawy przy opcji espresso.

Z tego co widziałem Dolce Gusto na kapsułkach podaje liczbę kresek w skali 1-7, którą należy ustawić w "automatycznych" ekspresach tego systemu, by wybrać wymyśloną przez producenta ilość wody. W manualach, wiadomo, trzeba samemu zadbać.
W młynku: Espresso Mujeres
Było: Brazil Yellow Bourbon
W kolejce: Espresso Mujeres

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5209
  • Pomógł: 37
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything