Autor Wątek: Delonghi EC680  (Przeczytany 4991 razy)

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Delonghi EC680
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Lipiec 2016, 10:01:23 »
Dwa razy miałem okazję pić kawę z tego ekspresu. Pierwszy raz przygotowaną przez właściciela i jest to bardzo traumatyczne wspomnienie. Drugi raz stwierdziłem że sam muszę zgotować sobie ten los ale było niewiele lepiej. Kolejnymi razami prosiłem o herbatę. Plastikowa zabawka. Oczywiście nie mogę zganiać na sam ekspres bo i kawa i młynek do niczego nie przystawały. Jedyny mały plusik oprócz rozmiaru to to że ma jakieś tam dozowanie wody (ale nie wiem czy czasowe czy wolumetryczne). Jedną trzecią ceny może było by warto na to wydać w kategorii "a zobaczę a jak mi się nie spodoba to wyrzucę".

Offline fuma93

« Odpowiedź #16 dnia: 13 Lipiec 2016, 11:46:59 »
Super, dzięki Panowie :) Mam nadzieję, że temat odnośnie młynkow i kawy odkopie jakiś starszy i ogarnę co i jak :D!

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Lipiec 2016, 11:50:25 »
W kwocie która chciałem przeznaczyć na ekspres znajdę już coś do jej zmielenia?
za 300 zł nie ma specjalnego wyboru, w sumie to jest tylko graef cm702 lub jakieś używane.
Jeśli chodzi o urządzenia do parzenia to Phin za 20 zł jest genialny, moim zdaniem na równi z kolbowcem albo niewiele za nim.
Pomyśl też o filtrze dzbankowym do wody, kawa to w 99% woda i jakość wody znacząco wpływa na końcowy smak.
Jedyne na co nie warto żałować kasy to ziarna, w okolicach 140zł/kg w polskich palarniach można dostać naprawdę dobre. Z kupowania ziaren w sklepach najlepiej całkowicie zrezygnować.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi