Autor Wątek: Restauracja Powolne wejście w świat kawy  (Przeczytany 2652 razy)

Offline kryspin4500

Restauracja Powolne wejście w świat kawy
« dnia: 29 Czerwiec 2016, 18:23:44 »
Moi Kochani Kawo-maniacy
Mam do was mnóstwo pytań, nawet sam nie wiem od czego zacząć, a więc może powiem co mi dokładnie chodzi po tej głowie, chce uruchomić w mojej gastronomii promocje typu restauracja aioli w Wawie ( do każdej kawy śniadanie za 1 zeta  [emoji38] ) i chce by klienci posmakowali czegoś więcej niż kawa z automatu.

Więc zacznijmy od samego ekspresu z młynkiem oraz spieniaczem do mleka, jak każdy szukam najlepszych okazji, lecz zależy mi na dobrej jakości, dlatego chciałbym byście polecili mi najlepsze marki w stosunku jakość/cena.
Zastanawiałem się również czy nie szukać okazji za zachodnią granicą, proszę o wasze doświadczenia z tymi sprzętami.
Spodziewam się również że po zakupie tego sprzętu będę musiał go również odnowić, tutaj też mam do was pytanie czy zawsze? ile to kosztuje? i gdzie najlepiej?  ;)

Teraz postawmy na samą kawę oraz mleko, chciałbym by była to kawa z lokalnej palarni, jestem z okolic Wieluniu ( łódzkie ) więc pewnie będzie to Łódź, a które według was palarnie są najlepsze i które odmiany kawy będą idealnie pasowały do lokalu gdzie ludzie są początkowymi smakoszami  ::). Apropo mleka, jakie wy używacie do kaw typu latte itd.

I na koniec szkolenie, samego siebie rzecz jasna ;) Sam doświadczeniem się nie pochwale, ale zapałem i energią z pewnością. Chciałbym byście pokazali mi wasze źródło wiedzy dotyczące kawy ( blogi, książki, filmy ) i na samym końcu polecili szkolenie z robienia kawy ( opole, łódź, wrocław, katowice )

Dla osoby która będzie mi wstanie znaleźć odpowiedni sprzęt w dobrej cenie, z pewnością na samej wdzięczności się nie skończy ;)
Sprzęt mniej więcej do 10 tys. ale widełki zawsze są  [emoji38]

Pozdrawiam i czekam na waszą pomoc ;)
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2016, 18:32:53 wysłana przez kryspin4500 »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Restauracja Powolne wejście w świat kawy
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwiec 2016, 19:00:43 »
Ciekawe podejście. Zapraszam na spotkanie w naszym biurze w Łodzi.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Czerwiec 2016, 19:49:03 »
1.Kawa z Łodzi, to najlepiej z Euro Cafe.
2.Młynek - Ceado 6 EP lub Fiorenzato F 64.
3.Ekspres jedno czy dwugrupowy?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Czerwiec 2016, 19:54:42 »
1. Nie tylko - może też być z QCS, Asterii, UNIVERSAL CAFFE.
2. Niekoniecznie - CASADIO ENEA lub MOLF
3. Przyszłościowo - dwugrupowy, z serwisem i szkoleniem.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Czerwiec 2016, 20:11:54 »
I na koniec szkolenie, samego siebie rzecz jasna  Sam doświadczeniem się nie pochwale, ale zapałem i energią z pewnością. Chciałbym byście pokazali mi wasze źródło wiedzy dotyczące kawy ( blogi, książki, filmy ) i na samym końcu polecili szkolenie z robienia kawy ( opole, łódź, wrocław, katowice )
Od tego zacznij, bo potem będzie płacz i zgrzytanie zębami.

Opole -- Kofeina
Łódź -- Łódź obecna, to się pewnie sami zdeklarują
Wrocław -- Czarny Deszcz
Katowice-Gliwice -- Kafo

Offline Wujek Dobra Rada

• Ekspres: WMF Bistro
  • Młynek: LaCimbali Cadet
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Czerwiec 2016, 22:41:04 »
Witaj,z budżetem 10 tysi to na początek szału nie zrobisz :-\,ale wszystko da się,ino powoli.
-szkolenie,teraz serio najlepiej i najtaniej  podszkolisz się sam,uwierz mi da się to zrobić,internet,pociąganie za jęzor baristów,youtube,darmowe szkolenia na różnych imprezach,książki,i oczywiście własne próby.
-ekspres,fakt przyszłościowo 2 kolbowy (niewiele droższy),a daje dużo większe możliwości.
Nowy-nie mogę nikogo polecić-firm jest wiele,używany-polecam MK Gastro z Łodzi.
Kawa-masz wiele możliwości,ale sugeruje uderzyć od razu do Gorana,-Euro-Cafe zaoszczędzisz czasu i niepotrzebnie wydanych dutków.
To na razie tyle,subiektywnie na podstawie moich kilkuletnich potyczek z tematem kawy w kawiarni.
Pozdrawiam
Wujek Dobra Rada.
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwiec 2016, 00:13:51 wysłana przez Wujek Dobra Rada »

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Czerwiec 2016, 22:46:27 »
@szkolenie - jeżeli masz serwować kawy za relatywnie krótki okres czasu (a w tym czasie będziesz "budował" swoją  kawiarnię) to najsłabszym pomysłem jest brak profesjonalnego szkolenia. Jak masz rok to baw się sam, jak dwa/trzy miesiące to szkolenie to podstawa, oczywiście "trening czyni mistrza", ale po szkoleniu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi