;

Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 169081 razy)

Offline tom517

  • Wiadomości: 793
  • Pomógł: 11
  • Ekspres: Izzo Alex MKII <- (Ascaso Basic Termoblok, Gaggia Classic)
  • Młynek: Eureka Zenith 65E < - Fiorenzato F4E nano <- Ascaso i2-mini; Myy47 GS1 Timemore Chestnut <- Porlex Tall
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #735 dnia: 25 Październik 2018, 18:35:32 »
Valrhony 60 % przerobiłem 6kg. Tak się zastanawiam jest coś podobnego składnikowo - tylko cukier i kakao ?
Smak może nie zachwycił, bardziej skład. Może teraz będzie 70 %, chyba że coś innego warto.
« Ostatnia zmiana: 25 Październik 2018, 19:32:43 wysłana przez tom517 »

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 105
  • Pomógł: 0
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #736 dnia: 25 Październik 2018, 19:11:32 »
Pytasz o kuwertury czy zwykłe tabliczki też?

Offline tom517

  • Wiadomości: 793
  • Pomógł: 11
  • Ekspres: Izzo Alex MKII <- (Ascaso Basic Termoblok, Gaggia Classic)
  • Młynek: Eureka Zenith 65E < - Fiorenzato F4E nano <- Ascaso i2-mini; Myy47 GS1 Timemore Chestnut <- Porlex Tall
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #737 dnia: 25 Październik 2018, 19:31:47 »
W podobnej cenie. Tak do 100zł/kg
Postać bez większego znaczenia.

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 105
  • Pomógł: 0
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #738 dnia: 25 Październik 2018, 21:44:49 »
Valrhona w okolicach 60% ma skład zazwyczaj ziarna kakao, cukier, masło kakaowe, lecytyna sojowa, ekstrakt z wanilii.  Taki sam lub bardzo podobny skład będą miały czekolady z serii Cacao Barry czyli takiej w miarę sensownej marki od Barry Callebauta. W hurtowniach powinny się zacząć pojawiać produkty Chocovic - innej marki Callebauta - w stosunku do Valrhony marka raczej niskobudżetowa, circa 10-12 EUR/kg, skład jednak bardzo podobny. Opcje typu Master Martini czy Lubeka raczej nie są warte swojej ceny (w sensie są niedrogie, ale moim zdaniem smakowo i aromatycznie rozczarowujące).

Jakby brakowało Ci inspiracji mogę podesłać do spróbowania trochę pastylek 80% Menakao (nuty czerwonych owoców) - skład podobny, ale bez wanilii.

Opcje ze składem "miazga kakaowa, cukier trzcinowy" albo "miazga kakaowa, cukier trzcinowy, masło kakaowe" raczej nie zmieszczą się w budżecie.

Offline tom517

  • Wiadomości: 793
  • Pomógł: 11
  • Ekspres: Izzo Alex MKII <- (Ascaso Basic Termoblok, Gaggia Classic)
  • Młynek: Eureka Zenith 65E < - Fiorenzato F4E nano <- Ascaso i2-mini; Myy47 GS1 Timemore Chestnut <- Porlex Tall
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #739 dnia: 26 Październik 2018, 15:23:21 »
Z opisu skusiła mnie Cacao Barry Equateur ciemna czekolada 1 kg i to w drodze. Jak masz jakąś ofertę/sklep Piotrze to proszę na priv namiary.
Valrhona myślałem że ma w składzie tylko kakao i cukier. Już nie mam opakowania to nie sprawdzę.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi