Autor Wątek: Cena a jakość kawy  (Przeczytany 56456 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Cena a jakość kawy
« Odpowiedź #165 dnia: 17 Kwiecień 2016, 11:13:04 »
Ale ostatnie wersje są przecież świetne. Dajmy spokój z tym co było a nie jest ;).

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #166 dnia: 17 Kwiecień 2016, 11:27:37 »
Łatwo Ci to powiedzieć, @Antonio, bo to nie Ty godzinami przy tym samplerze siedziałeś.
Ja czuję się po prostu "wypalona", "wypalona zawodowo" i mam ochotę po prostu uciec z palarni.
Chyba nie tak to powinno wyglądać..

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #167 dnia: 17 Kwiecień 2016, 11:38:19 »
Spokojnie, to tylko chwila przepracowania wynikająca z oddania. Trzeba odpocząć, czego w tę słoneczną niedzielę (przynajmniej w Krakowie) życzę wszystkim. :kwiat:

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #168 dnia: 17 Kwiecień 2016, 11:44:46 »
Dziękuję, Donkiszocie  :kwiat:

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #169 dnia: 17 Kwiecień 2016, 11:55:09 »
Chciałam zwrócić uwagę na inny aspekt tej sprawy: aspekt ekonomiczny.
Polski roaster podejmuje się pracy nad Geishą..w zamian za możliwość pracy nad Geishą.
Zleceniodawca nie kupuje całego worka, bo produkt jest za drogi..na rynek polski.
Roaster jest "oddany" sprawie, więc pali na samplerze kilkadziesiąt razy.

Gdzieś ucho się urywa.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwiecień 2016, 22:27:23 wysłana przez ranGo »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #170 dnia: 17 Kwiecień 2016, 12:22:27 »
Potem roaster się zastanawia, na ile sam mógłby "zaryzykować" i z jaką piękną Geishą czy też piękną Pacamarą "nie umoczy" się na rynku polskim. W tle pojawia się wypalenie zawodowe, bo samplery nie służą przecież do "produkcji", ale do testowania a jeśli mają służyć do produkcji, to roasterowi trzeba zapłacić extra i zastanowić się, ile może kosztować jego praca. Kafelkarzowi płaci się od wartości m2 położonych kafelków, stosownie do wartości zakupionych kafelków a nie tylko od metra. Ile należy zapłacić roasterowi za pracę nad Geishą? :-) Ile za pracę na samplerze nad Geishą w trakcie weekendów i "wolnych godzin"? Ile w ogóle kosztuje praca roastera w Polsce?. Ile warta jest moja praca nad Geishą?

Wracając do kaw "normalnych": ktoś, wyliczając marżę dla Hacienda Sonora, pominął nawet stratę wagową, linowy podatek czy torebki. Jaki jest koszt mojej intelektualnej pracy i mojego zaangażowania?  Profilowanie kawy jasno palonej to tyle samo warta "usługa", co manualne przebieranie defektów? Chyba nie? Gdy paliłam Etiopię Kochere, sporo było w niej "białasów". "Białasy" przebierała "pani Irenka" a ja paliłam kawę. Nikt jakoś nie miał pomysłu, żeby postawić panią Irenkę przy palarce..Ja się pracy roastera stopniowo uczyłam i najpierw paliłam Brazylie.
Geishe paliłam potem. Ile jest warta ta nauka i jej rezultat: tak rynkowo i "zdroworozsądkowo"? :-)

Przecież jakaś fajna Kenia, Etiopia czy Kostaryka Hazienda Sonora nie pali się tak prosto i banalnie jak np. zwykła Brazylia czy robusta, palona do mieszanki. Roaster "jasno palący" testuje różne palenia, rozgryza ziarna, odkłada próbki do archiwum, powraca do nich kilka razy.
To nie jest takie proste.

« Ostatnia zmiana: 17 Kwiecień 2016, 12:27:53 wysłana przez Elka »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #171 dnia: 17 Kwiecień 2016, 12:27:05 »
Ok, dlatego to ja palę Ariadnę i tego typu rzeczy... :(

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #172 dnia: 17 Kwiecień 2016, 12:28:49 »
No nie, Antonio, to nie jest tak.
Ty palisz Ariadnę, żebym ja mogła palić Geishę.. :kwiat:

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #173 dnia: 17 Kwiecień 2016, 12:51:34 »
W momencie, kiedy Mastro Antonio spłaciło kredyty, zaczęliśmy kupować "droższe kawy".
Założeniem miało być nie tylko "zarabianie na nich, ale "poznawanie kawowego świata": także zdobycie doświadczenia.
Niektóre z kaw były bardzo drogie jako surowiec (oczywiście, nie tak jak Geishe), ale miały ciekawą geometrię ziarna.
Bardzo drogim ziarnem jest Toraja Toarco (plantacja należy do Japończyków), ale kawy są "czyste" i mają 3 "grady": AA, A i pb.
Świadomie decydowałam się na zakup wszystkich gradów jednocześnie i małą marżę, żeby..zdobywać doświadczenie z tymi ziarnami.

Kupując duże ziarna Pacamary, w podświadomości miałam ziarna Geishy.
Potem temat niespodziewanie "spadł na mnie".
Zanim ziarna przyszły, przez dwa dni czytałam i korespondowałam.
Wszystko wypaliłam dobrze, praktycznie od pierwszego razu. Przynajmniej na tym nieszczęsnym samplerze.

Nie mam na razie tyle ziarna, żeby mogło stanowić "normalny wrzut do palarki". Czy chciałabym spróbować?: TAK

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #174 dnia: 17 Kwiecień 2016, 13:32:44 »
Elu dla mnie Twoje kawy są znakomite. Twoje zaangażowanie, przekłada się na jakość palenia.
Przekonałem się, że Twoje kawy znakomicie mi smakują.
Zauważyłem, że Twoje kawy mają swój wzorzec w smakach i aromatach. Zwracam uwagę, szczególnie na te "likierowe".
Ja się do tej pory, z nimi, nie spotkałem, poza Twoimi kawami  :brawa:
Bardzo Ci dziękuję i życzę wypoczynku :kwiat:

serdecznie
Marcin

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #175 dnia: 17 Kwiecień 2016, 15:17:43 »
Dziękuję, Marcinie :-)
Bardzo  :kwiat:
« Ostatnia zmiana: 17 Kwiecień 2016, 15:37:21 wysłana przez Elka »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #176 dnia: 17 Kwiecień 2016, 16:28:52 »
Tak sobie pomyślałem o tej Rwandzie w innym aspekcie. W sumie jest to interesujące że kilka palarni proponuje te same ziarna. Generalnie chyba jakiś sezon na Rwandę jest bo widzę prawie każda palarnia jakąś ma teraz w ofercie. Chętnie bym spróbował wszystkich dostępnych ziaren Rwandy Mahembe i np innych z tego samego regionu bądź porównywalnej cenie w ślepym cuppingu. Trudno jest mi sobie wyobrazić żeby prywatnie kupować, ale może przy okazji festiwalu kawy dałoby się umówić z palarniami na jakieś próbki do cuppingu? Nie wiem też jak jest z możliwościami organizacyjnymi na festiwalu, żeby coś takiego przeprowadzić, musiałby się ktoś z organizatorów wypowiedzieć.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwiecień 2016, 16:34:11 wysłana przez krystians »

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #177 dnia: 17 Kwiecień 2016, 18:19:20 »
W ogóle uważam że jest to wielki przywilej dla nas zwykłych pijaczy małej i większej czarnej, że ktoś będący profesjonalistą w danej dziedzinie chce poświęcić swój wolny czas, aby przekazać własną wiedzę np. na takim forum. Dlatego dziękuję wszystkim udzielającym się
Z tą wdzięcznością, wręcz uniżonością, tobym nie przesadzał. W końcu jedną ze skutecznych strategii jest "wychowywanie sobie klienta". Oczywiście my-pasjonaci kawy zdobywamy dodatkową wiedzę, ale korzyści są obopólne. Taka kawowa symbioza :-)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #178 dnia: 17 Kwiecień 2016, 18:41:10 »
To Twoja interpretacja grain i masz prawo interpretować to dowolnie. Ja po prostu szanuję to że komuś się chce poświęcić swój czas i przekazać trochę wiedzy. Poza tym pisałem o tym że wszyscy najbardziej skorzystamy na formie edukacyjnej, a więc nie zawężałem grona odbiorców. Oczywiście że ktoś w taki czy inny sposób może chcieć docenić zaangażowanie użytkownika komercyjnego, ale ja nie widzę w tym nic negatywnego. Dokładnie tak jak napisałeś jest to forma symbiozy , a więc korzystna dla obu stron.

Można oczywiście stwierdzić, że każde działanie człowieka jest w gruncie rzeczy z pobudek egoistycznych. Czy w związku z tym wszyscy powinniśmy podejrzliwie na siebie spoglądać? Ja wolę opcję życzliwą człowiekowi, bo sam nie lubię gdy się mnie podejrzewa nie wiadomo o co. Jeśli coś jest niejasne i mnie nurtuje, to po prostu pytam. Dla mnie to proste, chociaż może czasami kłopotliwe.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #179 dnia: 18 Kwiecień 2016, 14:40:14 »
Dyskusja o Gejszy przeniesiona tutaj
LMWDP #469

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi