Autor Wątek: młynek do aeropress - prośba oo pomoc  (Przeczytany 21097 razy)

Offline pruzam

młynek do aeropress - prośba oo pomoc
« dnia: 15 Luty 2016, 19:30:07 »
cześć, dopiero zaczynam swoją przygodę z parzeniem kawy. na początek kupiłem aeropress i teraz mam problem z doborem młynka. już 3 dzień siedzę i czytam posty na forum i nie mogę się zdecydować. mój budżet to ok 500 pln. osobiście skłaniał bym się do ręcznego - możliwość zabrania go ze sobą jest dla mnie dużym plusem. oczywiście nie mówię nie elektrycznym. póki co zastanawiam się nad: felgrindem, porlexem lub hario. z tego co do tej pory wyczytałem to na początek warto zainwestować w jak najlepszy młynek. bardzo Was proszę o pomoc przy tym wyborze.

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: młynek do aeropress - prośba oo pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Luty 2016, 20:43:39 »
odpuść porlexa i hario, to zło.... za 500zł masz Wilfa Svart WSCG-2 za 399zł, Severina 3873 za około 240zł. Jakość przemiału będzie dużo lepsza od porlexa czy też hario. Ale było to już wałkowane w temacie o młynkach do metod alternatywnych, polecam przeczytanie 10 ostatnich stron. Tak ma sytuacja na rynku, nic więcej niż w ww wątku sie nie dowiesz :D

Offline pruzam

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Luty 2016, 21:03:22 »
po przeczytaniu doszedł jeszcze jeden ręczy - panama. priorytetem jest dla mnie mobilność, dlatego prosze pomóżcie w wyborze ręcznego młynka. boje się, że jak sam podejmę decyzje to mogę dokonać złego wyboru.
« Ostatnia zmiana: 15 Luty 2016, 21:36:35 wysłana przez pruzam »

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Luty 2016, 21:52:54 »
Skoro nie mówisz nie elektrycznym bierz jednego z tych co mówiłem, jeżeli ręczny to już nie do mnie

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Luty 2016, 22:17:23 »
W grubości pod aeropress akurat przemiał z ceramicznych żaren chyba wypada najlepiej z całej oferowanej przez nie skali. Jednak różnica między ceramicznymi, a stalowymi żarnami jest bardzo duża. Więc jeśli chcesz mieć pod więcej metod niż aeropress, to mogę, ze znanych mi i dostępnych bez problemu młynków ręcznych, polecić Zassenhausy ze stalowymi żarnami. Produkty Knocka też będą pewnie dobre, ale sam nie sprawdzałem. Kolega z forum jest zadowolony tylko ponoć  problem z zamówieniem i czasem realizacji. Stare młynki Peugeota ponoć świetnie dają sobie radę, ale jest mniej mobilny. Taki Leinbock's mokka jak posiadam jest w sumie dość przenośny, dosyć smukły i ze zdejmowaną, składaną rączką, która mieści się do środka. Jedyny jego minus to że skala kończy mu się gdzieś między aeropressem, a małym dripem i nastawia się go płynnie pokrętłem więc trzeba liczyć stopnie obrotu.
« Ostatnia zmiana: 15 Luty 2016, 22:20:17 wysłana przez krystians »

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Luty 2016, 23:19:00 »
Niedawno miałem przyjemność używać przez kilka dni Zassenhaus'a Quito i gdybym potrzebował częściej młynka ręcznego, to na pewno sprawiłbym sobie taki młynek. Jeśli chcesz kupić młynek ręczny, który będzie Twoim młynkiem głównym, tzn. i do użytku domowego, i do zabrania w podróż to nie warto oszczędzać - po prostu odpuść sobie popularne modele z ceramicznymi żarnami.

Osobiście swojego Rhino używam najczęściej do zalewania phina na trasie, w czasie postoju na stacji i dla mnie przedstawia on idealny stosunek cena/jakość.

Jeśli jednak zdecydujesz się na elektryczny, to za około 500 zł możesz kupić Baratza Encore a za jakiś czas możesz wymienić sobie w nim żarna na te montowane w wyższych modelach - Virtuoso i Preciso.
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Luty 2016, 16:33:50 »
Za 500 zl kupilbym Severina do domu i Rhino na wyjazdy.

Codzienne mielenie reczne znudzi sie po paru miesiacach (szczegolnie rano), z drugiej strony porzadnego mlynka elektrycznego nie zabierzesz ze soba.

Pamietajcie ze Aero dobrze sobie radzi z drobynm mieleniem, wiec wady mlynkow w stylu Rhino nie wplywaja tak bardzo na smak jak przy przelewach.

Offline pruzam

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Luty 2016, 21:55:45 »
Dzięki za odpowiedzi, to do domu wezmę elektryczny. Tylko teraz czy opłaca się dokładać do: Wilfa Svart WSCG-2  czy Severin na początek wystarczy. Na wyjazd Rhino, Porlex mini czy Hario Slim?

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Luty 2016, 22:41:05 »
Wilfa jest bardzo przyjemna w użytkowaniu, nie mam porównania z Severinem. Była (reklamacje np: Coffeedesk uwzględnia bez problemu, ale miejmy nadzieję, że się skończyła) seria Wilf, które strasznie śmierdzą plastikiem i nie da się tego pozbyć. Niestety taki mam. Kawa w nim nie leżakuje, więc nie przekłada się to na napar, ale jednak jest irytujące.

Co do ręcznych: to między tymi trzema z ceramiką wybrałbym ( ::) mam) Rhino, gdzieś widziałem test porównawczy i nieco lepsze wykonanie niż Porlex. ( Rhino nie mieści się do środka AP, prolex chyba tak, więc to taka mała różnica) Oba (Rhino i Porlex) da się w prosty sposób ulepszyć, trochę usztywniając mocowanie żaren, przy czym fabrycznie lepiej to wygląda w Rhino. Rhino też ma korbkę która nie wypada podczas kręcenia, a użytkownicy Porlexa na taką niedogodność narzekali.

Osobiście mam zestaw Wilfa + Rhino i jestem w miarę zadowolony.
w miarę, ponieważ jednak są to sprzęty budżetowe.

Offline Felix Mężczyzna

• Ekspres: Sage Express Impress, Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Luty 2016, 23:46:08 »
Zdania na temat wyższości Wilfy nad Severinem są podzielone, najlepiej pytać kogoś, kto ma oba (@donkiszot?:) )
Ja mam Tchibo (Severin) i używam do całego sprzętu, jaki możesz znaleźć u mnie w profilu. Do AP spokojnie da radę, jak zmielisz poza skalą i odsiejesz pył to i duże dripy można robić - w pracy codziennie z przelewowego robię po 500-700ml i spokojnie da się to pić.
Wilfa ma większy zakres na starcie, więc możesz zmielić pod jeszcze większe dripy.

Jeśli nie przeszkadza Ci głośna praca młynka i trochę bałaganu w wyniku elektryzowania się kawy, to da radę. Jeśli Wilfa lub Nivona oferują podobną jakość przemiału, ale pracują wyraźnie ciszej, to chętnie dopłaciłbym te 100-150 złotych. W przeciwnym wypadku w takim budżecie kupiłbym Severina.
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Luty 2016, 23:48:21 »
Zamiast kupować dwa budżetowe młynki to może lepiej dołożyć do Commandante ?
Zwłaszcza jeżeli priorytetem ma być mobilność.

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Luty 2016, 00:56:05 »
Commandante mk3 to jednak nie 500 a 990 zł

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Offline dopeman

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Luty 2016, 09:33:44 »
Cisza o tym comandante mk3. Jeden test PL. A na zagranicznych forach też niewiele, dominują knock, lido..

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Offline pruzam

« Odpowiedź #13 dnia: 17 Luty 2016, 09:43:35 »
comandante jest jak dla mnie ciut za drogi, no chyba że warto dozbierać?
knock felgrind cenowo mi pasuje. przemek myślisz że warto go brać?

Offline Czarny_II Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Alto Air, Kalita, Phin
  • Młynek: Comandante C40 Mk3
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Luty 2016, 11:18:30 »
Knock jest fajny, ale chyba żadnego chwilowo nie ma gotowego. Trzeba pilnować jego profil Instagram i tak naprawdę jest to jedyna forma kontaktu z nim. Z tego co patrzyłem to teoretycznie feldfarby w 2 kolorach są dostępne.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi