Autor Wątek: Proszę o pomoc w wyborze ekspresu + młynek - propozycje do analizy  (Przeczytany 8554 razy)

Offline lukaszr Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini V3 PID
  • Młynek: Quamar Q50E
Dzień dobry,

jestem w trakcie poszukiwania/zmiany obecnego automatu na kolbę+młynek. Od dłuższego czasu wertuję internet, czytam forum, ale prawdę mówiąc nieco zgłupiałem - to normalne mając dostęp do internetu. Stąd też postanowiłem zwrócić się jednak do Was o pomoc.

Może na początek moje/żony preferencje: ja piję głównie każde espresso (doppio, ristretto) - czasami jak mam chęć to produkty mleczne; moja żona natomiast tylko produkty mleczne. Kawa pijana 1-2 razy dziennie, a w weekendy częściej. Chciałbym zmienić na coś, co da mi w miarę komfort przy robieniu espresso przy jednoczesnym włączeniu do tego spienienia mleka (tutaj wchodzi w grę HX, bo nie wchodzi w grę czekanie pomiędzy procesami). Liczę też na małą dozę ergonomii ponieważ u mnie przeważnie są na raz robione 2 kawy lub 1 i ekspres stoi trochę bez użycia (np. rano przed pracą włączany i użyty dopiero popołudniu lub następnego dnia) - nie wiem czy można to jakoś pogodzić.

Jura ENA 5 nie daje mi tego, co bym chciał - prawdę mówiąc odkąd zacząłem warzyć piwo to poznałem co to "sensoryka". Zupełni inaczej zacząłem patrzeć na kawę szukając głębiej szukać różnych smaków i aromatów. Obecnie kombinuję kawę na wsyp zmieloną w małym młynku do kawy. Opracowałem sobie już czas i grubość mielenia żeby z ENY uzyskać chociaż "coś" lepszego niż to, co robi on sam po naciśnięciu przycisku.

Po lekturze internetu oraz forum mój wybór padł początkowo na coś takiego: Bezzera BZ10 + młynek FIORENZATO F4 E NANO (cena mnie mocno boli i dlatego zakup ciągle był przeciągany). Wczoraj miałem przyjemność rozmawiać z Januszem przez telefon i zaproponował mi swój zestaw: ASCASO STEEL DUO PROF + i-1 mini. Cena jest znacznie niższa niż pierwszego zestawu jednakże od wczoraj mam bolączkę w tym temacie.

Czy możecie mi troszkę rozjaśnić oraz przedstawić za i przeciw tym dwóm zestawieniom - może coś w nich pozmieniać albo pomieszać. Sam już nie wiem co o tym myśleć. Patrzę na swoje preferencje i pod tym kątem to rozpatruję.

Będę wdzięczny za każdą sugestię i pomoc.

Pozdrawiam
Łukasz

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Proszę o pomoc w wyborze ekspresu + młynek - propozycje do analizy
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopad 2015, 10:19:51 »
Pierwszy zestaw jest z włoskiego rynku: kawiarnie, bary, kult espresso, mega gastronomia, raczej bez kompromisów. Drugi jest raczej "for coffee lovers" ;).

Offline johnyszwendacz

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopad 2015, 10:32:03 »
Dodam tylko, że jeśli robisz kawy mleczne tylko dla żony to HX wcale nie musi być taki konieczny. Sam używam Ascaso z tym, że jedno-bojlerowego. Czekanie na nagrzanie bojlera do spieniania jest mniej więcej równe wzięciu kartonu mleka z lodówki, nalaniu go do dzbanka i odstawieniu z powrotem.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopad 2015, 10:50:44 »
Wybór między tymi zestawami jest łatwy - bramka nr jeden. Widać, że szukasz smaków, a zestaw włoski pozwoli ci chyba bardziej z tego cieszyć. Pisze jako były użytkownik Steel'a - miałem go półtora roku. To nie był zły ekspres, wręcz przeciwnie. Ale HX daje - przynajmniej mi - dużo większą swobodę i przyjemność.

Pracując z ENA5 sam już się przekonałeś że to kawa i jej przemiał "robi robotę". Ważniejszy jest młynek, a porównywanie Fiorka z i-mini to trochę jak samochodu klasy premium z kompaktem. I nie tylko o żarna chodzi ale o ogólną budowę.

Jeśli możesz sobie na to pozwolić nie kieruj się tylko ceną. Patrząc na ceny twoich ekspresów na WWW to przepaści między nimi nie ma - mi wyszło 500 PLN. Porównując ceny młynków widać sporą różnice, ale ta różnica jest warta każdej wydanej złotówki. Poświęcając cyfrowe i dotykowe panele sterujące rozważ WEGA 5.8 Instant. Będziesz miał młyn tak samo solidny jak Fiorek ale bez "bajerów" :D

Po zamianie automatu na kolbę zwiększy ci się spożycie kawy :)  :kawa:
LMWDP #469

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Listopad 2015, 11:07:25 »
Dodam tylko, że jeśli robisz kawy mleczne tylko dla żony to HX wcale nie musi być taki konieczny. Sam używam Ascaso z tym, że jedno-bojlerowego. Czekanie na nagrzanie bojlera do spieniania jest mniej więcej równe wzięciu kartonu mleka z lodówki, nalaniu go do dzbanka i odstawieniu z powrotem.

Jak robię żonie to często też sobie ;) natomiast przy HX się aż tak nie upieram, ale tak jak pisałem: nie chciałbym nie wiadomo ile czekać przy przejściu w obydwie strony. Ascaso jest DUO w tej proponowanej przez Janusza wersji.

Wybór między tymi zestawami jest łatwy - bramka nr jeden. Widać, że szukasz smaków, a zestaw włoski pozwoli ci chyba bardziej z tego cieszyć. Pisze jako były użytkownik Steel'a - miałem go półtora roku. To nie był zły ekspres, wręcz przeciwnie. Ale HX daje - przynajmniej mi - dużo większą swobodę i przyjemność.

Szukam czegoś, co da mi nie tylko frajdę z picia kawy, ale również z procesu jej parzenia. To tak jak u mnie z warzeniem piwa - lubię degustować, ale uwielbiam również sam proces, który pomimo, że trwa po 6-8h to jednak bardzo mnie odpręża i odstresowuje mimo, że czasami po drodze rzucane są tzw. "kłody pod nogi".

Cytuj (zaznaczone)
Pracując z ENA5 sam już się przekonałeś że to kawa i jej przemiał "robi robotę". Ważniejszy jest młynek, a porównywanie Fiorka z i-mini to trochę jak samochodu klasy premium z kompaktem. I nie tylko o żarna chodzi ale o ogólną budowę.

Wiem ile czasu i kombinowania kosztowało mnie żeby spasować grubość zmielenia w zewnętrznym (zwykłym) młynku do kawy z tym ekspresem - w końcu wiem, że mój młynek musi 14g kawy mielić dokładnie 19 sekund żeby był kompromis pomiędzy zbyt szybkim przelotem wody przez kawę, a jej przyblokowaniem - wystarczy 1-2 sekundy dłużej i stoi.

Cytuj (zaznaczone)
Jeśli możesz sobie na to pozwolić nie kieruj się tylko ceną. Patrząc na ceny twoich ekspresów na WWW to przepaści między nimi nie ma - mi wyszło 500 PLN. Porównując ceny młynków widać sporą różnice, ale ta różnica jest warta każdej wydanej złotówki. Poświęcając cyfrowe i dotykowe panele sterujące rozważ. Będziesz miał młyn tak samo solidny jak Fiorek ale bez "bajerów" :D

Wiesz ... dla mnie te ceny są abstrakcyjne i naprawdę nadwyręży to mój budżet - jedyny argument tak naprawdę to fakt, iż ekspres ten będzie musiał posłużyć mi ładnych kilka lat.

Teraz pytanie: cyfrowy panel nie jest mi potrzebny jednakże zależałoby mi na 2 rzeczach: dokładniej regulacji oraz możliwości zaprogramowania czasu.

Cytuj (zaznaczone)
Po zamianie automatu na kolbę zwiększy ci się spożycie kawy :)  :kawa:

To tak jak z piwem - spożycie się zwiększyło jak się ma je na bieżąco w domu i to w kegu ;)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Listopad 2015, 11:31:36 »
Pierwszy zestaw jest zdecydowanie lepszy, przy robieniu espresso dużo zależy od młynka.

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Listopad 2015, 11:34:10 »
przy robieniu espresso dużo zależy od młynka.

Dlatego może zrobię taki numer, że kupię lepszy młynek i po jakimś czasie (przy okazji spróbuję sprzedać moją ENA5) dokupię ekspres. Myślę właśnie nad propozycją DrUsagi czyli Wegą oraz Fiore. Coś z tego bym chyba wybrał.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopad 2015, 11:49:07 »
Dorzuć jeszcze Mahlkonig Vario :)
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Listopad 2015, 11:50:05 »
A może DIP DK-65. Co prawda nie znam młynka, ale ma dobre parametry i z forumowym rabatem atrakcyjną cenę.

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Listopad 2015, 11:52:40 »
Dorzuć jeszcze Mahlkonig Vario :)

Widzę, że za wszelką cenę chcesz mi jeszcze bardziej namieszać w głowie :) :) :)

A może DIP DK-65. Co prawda nie znam młynka, ale ma dobre parametry i z forumowym rabatem atrakcyjną cenę.

Zerknę i na to.

Tak przy okazji: czy możecie mi podpowiedzieć jak się ma BZ10 do ROCKET ESPRESSO CELLINI CLASSIC CE (wstawiłbym linka, ale forum mi nie pozwala).

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Listopad 2015, 11:57:46 »
czy możecie mi podpowiedzieć jak się ma BZ10 do ROCKET ESPRESSO CELLINI CLASSIC CE
Główna różnica to grupa zaparzająca. E61 w Rockecie i autorska w Bezzerze, z dodatkową grzałką.
« Ostatnia zmiana: 17 Listopad 2015, 12:01:17 wysłana przez WS »

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Listopad 2015, 12:23:44 »
mam BZ13 ... generalnie nie różni się specjalnie od BZ10...

Ponieważ operuję na nim dopiero od dwóch tygodni niewiele mogę powiedzieć poza tym że :
- każdy zaleca nagrzewanie ekspresu min 40 min....   ale dotyczy to chyba jednak gruby E61...Bezzera po 20 min ma grupę tak gorącą że można się niemal oparzyć..
- shoty po dwóch tygodniach w zasadzie mi wychodzą dosyć podobne , choć z pewnością wiele nauki przedmną...
- Bezzera jest bardziej kompaktowa niż Rocket i to był jeden z czynników dla których dokonałem takiego wyboru :-)..... Rocket nie wchodził mi do "wnęki"
- dużym plusem jest naprawdę bardzo pojemna tacka ociekowa :-)
- sterowanie parą za pomocą wajchy a nie pokręteł

Co do młynka - nie wypowiem się...kupiłem z Eureką.... ( na nano zabrakło już kasy )... Eureka pomimo swoich wad pod espresso mieli jednak bardzo dobrze... Póki co mam problem z mieleniem bez rozsypywania dookoła więc musiałem się wspomagać, mieląc poprzez plastikowy kubeczek bez dna... ale w sumie nie jest to problem...  Timer jest i chyba jest teraz w lepszym niż kiedyś miejscu bo z boku a czas można ustawiać w szerszym przedziale... Kiedyś chyba w najdłuższym ustawieniu mieliła około 14 g  teraz mi regularnie mieli w okolicach 19-19,2 g......  Czasem tylko... może raz na 15 "zmieleń" zdarzy się coś dziwnego i mieli 28-30g... być może jednak to jest mój błąd w obsłudze :-)

Reasumując...Bezzera to dobry wybór, ale tak samo dobrym będzie pewnie każdy ekspres w podobnym zakresie cenowym :-) - decydują drobiazgi..

Długo zastanawiałem się nad wersją z PID. Zadecydowała jednak późniejsza dostępność no i 1200 pln wyższa cena..
Niemniej jednak wierzę w to że z czasem ogarnę temperatury za pomocą długości flusha :-D
« Ostatnia zmiana: 17 Listopad 2015, 12:26:11 wysłana przez Piskoor »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Listopad 2015, 12:40:04 »
po 20 min ma grupę tak gorącą że można się niemal oparzyć..
Na grupie, którą się nie można oparzyć chyba nie warto parzyć ;)

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Listopad 2015, 15:58:41 »
Niemal...  Bo jest odbudowana  :-D  ale paluchów nie będę tam wciskał

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Listopad 2015, 19:38:16 »
mam BZ13 ... generalnie nie różni się specjalnie od BZ10...

Ponieważ operuję na nim dopiero od dwóch tygodni niewiele mogę powiedzieć poza tym że :
- każdy zaleca nagrzewanie ekspresu min 40 min....   ale dotyczy to chyba jednak gruby E61...Bezzera po 20 min ma grupę tak gorącą że można się niemal oparzyć..
- shoty po dwóch tygodniach w zasadzie mi wychodzą dosyć podobne , choć z pewnością wiele nauki przedmną...
- Bezzera jest bardziej kompaktowa niż Rocket i to był jeden z czynników dla których dokonałem takiego wyboru :-)..... Rocket nie wchodził mi do "wnęki"
- dużym plusem jest naprawdę bardzo pojemna tacka ociekowa :-)
- sterowanie parą za pomocą wajchy a nie pokręteł

Co do młynka - nie wypowiem się...kupiłem z Eureką.... ( na nano zabrakło już kasy )... Eureka pomimo swoich wad pod espresso mieli jednak bardzo dobrze... Póki co mam problem z mieleniem bez rozsypywania dookoła więc musiałem się wspomagać, mieląc poprzez plastikowy kubeczek bez dna... ale w sumie nie jest to problem...  Timer jest i chyba jest teraz w lepszym niż kiedyś miejscu bo z boku a czas można ustawiać w szerszym przedziale... Kiedyś chyba w najdłuższym ustawieniu mieliła około 14 g  teraz mi regularnie mieli w okolicach 19-19,2 g......  Czasem tylko... może raz na 15 "zmieleń" zdarzy się coś dziwnego i mieli 28-30g... być może jednak to jest mój błąd w obsłudze :-)

Reasumując...Bezzera to dobry wybór, ale tak samo dobrym będzie pewnie każdy ekspres w podobnym zakresie cenowym :-) - decydują drobiazgi..

Długo zastanawiałem się nad wersją z PID. Zadecydowała jednak późniejsza dostępność no i 1200 pln wyższa cena..
Niemniej jednak wierzę w to że z czasem ogarnę temperatury za pomocą długości flusha :-D

Dziękuję za opinię. Co do ekspresu już się raczej przekonałem natomiast męczą mnie dylematy związane z młynkiem ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi