Autor Wątek: Pomoc przy wyborze: Saeco, DeLongi  (Przeczytany 9498 razy)

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
Odp: Pomoc przy wyborze: Saeco, DeLongi
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Listopad 2015, 11:02:39 »
Miałem Delonghi ESAM 4500 i chodzi teraz u rodziców czyli jakieś 8 lat. Po drodze przewinął się Siemens EQ 7 i przyznam, że  ten pierwszy można było rzadziej myć - mniej zakamarków itp. Jednak o automat trzeba dbać najbardziej, wyciąganie bloku zaparzającego, czyszczenie go dokładne, smarowanie uszczelek itp. Dochodziło do tego, że ja to robiłem co tydzień, maksymalnie dwa.... Przelewowiec jaki by nie był to będzie najlepszy pomysł. Gdybym ja natrafił na forum wcześniej nigdy bym nie kupił automatu. Za takie kwoty miałbym wymarzony młynek i kilka kg dobrej kawy...
Chociaż może jak już przekonujesz się do przelewowego to może jakaś kolba? A zamiast spieniacza dzbanek? :)

Offline MichalCz Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
    • www.kawomaniak.pl
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Listopad 2015, 15:29:57 »
Saeco Minuto to kompletna klapa odpuscic. Intelia hmm w zasadzie nic nowego ale plastik przerażający i padające na potęge wyświetlacze niby poprawione ale coż z tego. Model DeLonghi który podałeś trafia do mnie naprawde sporadycznie, a jeśli chodzi o system spieniający to nowe rozwiazani z elektrozaworami dało skutek One poprstu się nie psują jeśli regularnie czyścimy rzecz jasna. Reasumując saeco odkąd weszło w spółkę z philipsem jest na równi pochyłej jesli chodzi o jakość a ceny również windują. DeLonghi to ekspresy dużo solidniejsze i jeśli do czarnej to ecam22.110
a jeśli ze spieniaczem to napewno lepiej pojsc w ten nowszy czyli np 23.460 czy 28.465 tutaj juz pełna dowolność.
www.kawomaniak.pl Kawa i akcesoria

Offline cancona

« Odpowiedź #17 dnia: 12 Listopad 2015, 20:25:38 »
A zamiast spieniacza dzbanek?

Tzn. jaki dzbanek?

A jak jest z solidnością ekspresu Nivona CafeRomatica 646? Teraz zastanawiam się między nim, a wersją przelewową.

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Listopad 2015, 23:09:50 »
Jak rozważałbyś kolbę z dyszą do spieniania mleka to taki dzbanek metalowy byłby niezbędny ;)

Offline cancona

« Odpowiedź #19 dnia: 13 Listopad 2015, 20:08:25 »
 :D
Kolbowiec odpada  ;)
Dzięki za wszystkie rady i rozjaśnienie. Nie wiem jeszcze co ostatecznie wybrać, ale na pewno bardzo pomogliście.

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Listopad 2015, 20:57:47 »
Cytat: cancona
A jak jest z solidnością ekspresu Nivona CafeRomatica 646?
W tej cenie jest to dobry wybór, dobrze sprzedaje sie ten model.
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi