Autor Wątek: Nie wiem w ktorym kierunku isc - prosze o rade  (Przeczytany 36570 razy)

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Nie wiem w ktorym kierunku isc - prosze o rade
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Październik 2015, 13:32:21 »
Uch zakochałem się w dźwigniach La Pavoni...

Rozumiem że dźwignia nie wybacza niczego, ale nie może mi to wyjść z głowy. Chciałbym się tym bawić 100x bardziej niż naciskaniem przycisku w Silvii :pycha: Czy to ma sens dla początkującego, który chce robić espresso wyłącznie hobbystycznie (codzienna kawa i tak będzie z aero)?

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #46 dnia: 25 Październik 2015, 14:30:05 »
Oczywiście :)

Offline KAKR Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Aurduino
  • Młynek: Pk100
« Odpowiedź #47 dnia: 26 Październik 2015, 10:09:48 »
Uch zakochałem się w dźwigniach La Pavoni...

Rozumiem że dźwignia nie wybacza niczego, ale nie może mi to wyjść z głowy. Chciałbym się tym bawić 100x bardziej niż naciskaniem przycisku w Silvii :pycha: Czy to ma sens dla początkującego, który chce robić espresso wyłącznie hobbystycznie (codzienna kawa i tak będzie z aero)?

Dzwignia wybacza  :bry: jedynie potrzeba praktyki...

Offline mathu

« Odpowiedź #48 dnia: 27 Październik 2015, 19:16:01 »
Na YT -> "Latte Art with the La Pavoni Europiccola" gosc mieli do EP w Hario Mini 8) i robi cuda

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #49 dnia: 13 Listopad 2015, 11:14:15 »
Takie mam rozterki. Piję głównie kawę z przelewów (drip, chemex, frenchpress) ale lubię czasami odpalić swój badziewny ekspres Delonghi Caffe Treviso. Jest to stara wersja na szczęście bez jakiś sitek super crema. Młynek mam i-mini, w czerwcu wymieniłem żarna, więc jest ok. Gdybym kupił dream-a to odczuję skok jakościowy ? Problem w tym że kawę w domu piję tylko ja. Ekspres odpalam jak mnie najdzie ochota na kawę mleczną (weekend, natomiast  w tygodniu to rzadko). Z tego powodu nie chciałbym kupować jakiegoś potwora za blisko 10k. Myślałem też czy nie uzbierać na jakąś dźwignię, ale przy kawach mlecznych to się chyba nie sprawdza ?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #50 dnia: 13 Listopad 2015, 11:29:36 »
Gdybym kupił dream-a to odczuję skok jakościowy ?

Obawiam się, że minimalny lub mały. Główna różnica to właśnie spienianie mleka. Już lepiej chyba Basica lub Arc od Acaso (te same bebechy, a sporo taniej). Nie umniejszam tym maszynom bo to porządne sprzęty, tyle że z termoblokiem, więc z temperaturą ni jak nie powalczysz.

Myślałem też czy nie uzbierać na jakąś dźwignię, ale przy kawach mlecznych to się chyba nie sprawdza ?
Dźwignia w stylu LaPavoni czy Microcimbali - świetnie spieni, ale zanim uzyskasz dobre i powtarzalne espresso minie sporo czasu na nauki, choć przy dźwigni ze sprężyną jak Microcimbali nauczysz się wszystkiego szybciej niż w ręcznej jak LaPavaoni.

Może zapidowana Gaggia CC, lub Silvia? W końcu nie chcesz mieć na blacie wielkiego potwora który uruchomisz tylko w weekend a w tygodniu będzie się kurzył. Może coś od Isomac'a, Lelita?

LMWDP #469

Offline mathu

« Odpowiedź #51 dnia: 13 Listopad 2015, 12:26:07 »
Ja sie ciagle zastanawiam co kupic i nie mam pomyslu.

a) opcja budzetowa czyli Arc + i-mini steel z wiekszymi zarnami - zmiescilbym sie w 2000 zl za komplet (to duzo taniej niz inne mozliwosci)
b) standard czyli Silvia i Preciso albo Rocky - to juz powyzej 3000 zl
c) to co mnie najbardziej ciagnie czyli Europiccola (w zaleznosci od zakupu w PL lub za granica 1500 - 2000 zl) i do tego najchetniej jakis mlynek reczny w rodzaju Lido zeby bylo cicho i czysto - lacznie 2500 - 3000 zl

Wszystko ma swoje plusy i minusy, przy dzwigni odpada robienie espresso przed praca, bedize znacznie trudniejsza do opanowania, ale chyba da sie z niej uzyskac najlepsze shoty obserwujac to co ludzie robia na YT, poza tym jest mala, cicha i ladna. Silvia to sprawdzony sprzet, ale jest dosc szpetna i boje sie ze wydam te 3k zl a kawe i tak bede najczesciej robic w Chemeksie. Arc z i-mini za 2000 zl wydaje mi sie bezpieczna opcja finansowo, ale baza uzytkownikow jest malutka i ciezko bedzie mi rozwiazac jakies problemy przy robieniu kawy.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #52 dnia: 13 Listopad 2015, 12:42:16 »
Europiccola jest bardzo kapryśna, jak chcesz La Pavoni, to lepiej poszukaj Professionala.

Offline mathu

« Odpowiedź #53 dnia: 23 Listopad 2015, 01:34:25 »
Wreszcie mi się rozjaśniło dlaczego La Pavoni są trudne w obsłudze (bo ciągnięcie dźwigni to wg mnie żadna trudność) - dopiero teraz zrozumiałem różnicę między takim bojlerem (woda znacznie ponad 100 stopni i loteria co wyjdzie jak to się zmiesza z temperaturą grupy) a bojlerem + pompa (~95 stopni w bojlerze i flushowanie do momentu aż grupa się wyrówna). Tym samym dźwignia tego typu nie ma dla mnie sensu bez instalowania dodatkowych termometrów/pasków temperaturowych itd. Trochę bez sensu, że nie zrobili tego na zasadzie Caravela (grupa pod bojlerem) + dodatkowego przełącznika na tryb wysokiego ciśnienia do spieniania mleka - byłoby idealnie.

Offline mathu

« Odpowiedź #54 dnia: 30 Listopad 2015, 01:47:26 »
 :Bicz:

Niestety muszę znowu wrócić do tematu i Was pozanudzać [emoji39]

Poświęciłem ostatnie dwa tygodnie na bezustanne doszkalanie się w tematach około-espressowych. Zrozumiałem mniej więcej co jest ważne, a co nie. Zrozumiałem też, że proste SBDU jak Silvia nie mają większego sensu bez PID ze względu na brak powtarzalności temperatury, co dla laika może być jeszcze bardziej dobijające (bo skąd mam wiedzieć, czy wyszło zbyt kwaśno/gorzko z winy mojego dozowania, czy z kaprysu ekspresu). Z tego też powodu podziękowałem jakimkolwiek planom zakupu dźwigni z boilerem ciśnieniowym. Minimum to prosty SBDU z PID albo coś wyżej. Niestety tu się zaczynają dla mnie schody, bo muszę gdzieś powiedzieć stop. Co mam w tym momencie na oku:

- Steel Uno PID - z wiadomego źródła, po rabacie i odliczająć cenę młynka kosztowałby koło 3000 zł i na tym bym stanął, ale:
- Za 3000 zł jest też Bezzera 09 o której wiem tylko tyle, że ma znacznie lepsze komponenty, większy boiler, nie ma PID, ale ma podgrzewaną grupę, czyli coś jakby połączenie zwykłego boilera z HX. Niestety jedyne informacje jakie o niej znalazłem w sieci, to narzekania na brak informacji :P I też bym tu stanął, bo wydaje mi się znacznie ciekawsza od Ascaso, ale:
- Za 3600 zł jest już Unica z PID, czyli SBDU prawie doskonały. Cena nie jest jeszcze zabijająca, jednak już znacznie przekracza mój pierwotny budżet na ekspres (standardowe 2000 zł).

Za 4000 zł oczywiście jest już BZ10 i inne tanie HX-y, jednak to już 2x więcej niż zakładałem (a z młynkiem co najmniej 5000 zł), poza tym HX nie jest mi potrzebny - w 90% przypadków robiłbym espresso (chcę kupić porządny ekspres dla smaku espresso, a nie do robienia kaw mlecznych, które robię sobie z powodzeniem bez pompy). Jeżeli przyjdą goście - też chcę im podać espresso. Z tego względu HX nie jest mi do niczego potrzebny.

Wiadomo że powinienem brać Unicę, jednak nie chcę wydać najwięcej jak się da, bo mogę tak dokładać aż dojdę do Rocketa. Chcę znaleźć taki "sweet spot" przy którym zakup nie będzie bolał, a poprawa smaku będzie faktycznie uzasadniać różnicę w cenie.

Myślałem jeszcze nad Ascaso ze względu na mniejsze rozmiary, Bezzery to dużo większe pudło (głównie w głąb) i dość mocno ograniczą mi miejsce na blacie kuchennym. Tak więc ogólnie pasowałby mi Ascaso, jednak boję się, że wydam te 3000 zł, a potem i tak będę niezadowolony, że nie wziąłem czegoś innego.

Jak można porównać Steela UNO z Bezzerą 09? Czy Bezzera odstawałaby od prostszej maszyny z PID? Może to byłby najlepszy wybór? Wszystko mi się w tym ekspresie podoba, poza brakiem opinii w sieci.

Na zachodnich forach jak widzę poleca się teraz Crosslanda CC1 (ma wszystkie bajery prawie w cenie Silvii), jednak jak rozumiem w Europie można o nim zapomnieć?

A może jednak powinienem wziąć Silvię i samodzielnie ją potem zapidować? To wyszłoby nawet taniej niż Ascaso, mógłbym też na początek zobaczyć z czym to się je za 2/3 ceny. Kompletnie nie wiem co robić.

Jako młynek pewnie brałbym Preciso albo młynek od Bezzery w zestawie z ich ekspresami, czy takie sprzęty ograniczą mnie mocno od góry?
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2015, 01:57:00 wysłana przez mathu »

Offline nester Mężczyzna

• Ekspres: posiadam
  • Młynek: też jest
« Odpowiedź #55 dnia: 30 Listopad 2015, 02:24:15 »
Ja w Twoim budżecie brałbym Silvie, dokupił ewentualny auber PID kit (bo zakładam, że sam nie chcesz się bawić w kompletowanie podzespołów) do tego jakiś przyzwoity młynek i jesteś w domu ;)
If only closed minds came with closed mouths

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #56 dnia: 30 Listopad 2015, 06:29:52 »
Albo używane Ascaso z forumowego Bazarku.
LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #57 dnia: 30 Listopad 2015, 06:49:42 »
Bez względu na to co wyboerzesz i tak za jakiś czas będziesz chciał czegoś więcej ;) kwestia tylk czasu kiedy to nastąpi :)
A tak poważniej - rada z mojej strony jest jedna - boerz najdroższy na jaki Cię stać, bo będziesz po prostu żałował i radość z nabytku będzie ciągle skażona myślą - gdybym trochę dopłacił...
Dzisiaj z perspektywy czasu i używania kilku ekspresów wybrałbym jedną z dwóch dróg - albo jakić fajny DB pięknie opomiarowany albo... ekspres dźwigniowy typu posiadana przeze mnie Elektra MCAL, która obecnie robi u mnie więcej kaw niż Cuadra.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #58 dnia: 30 Listopad 2015, 07:26:06 »
Bez względu na to co wyboerzesz i tak za jakiś czas będziesz chciał czegoś więcej ;) kwestia tylk czasu kiedy to nastąpi :)
A tak poważniej - rada z mojej strony jest jedna - boerz najdroższy na jaki Cię stać, bo będziesz po prostu żałował i radość z nabytku będzie ciągle skażona myślą - gdybym trochę dopłacił...
Dzisiaj z perspektywy czasu i używania kilku ekspresów wybrałbym jedną z dwóch dróg - albo jakić fajny DB pięknie opomiarowany albo... ekspres dźwigniowy typu posiadana przeze mnie Elektra MCAL, która obecnie robi u mnie więcej kaw niż Cuadra.

mathu, z ekspresem u mnie było podobnie. Najpierw zakreślony budżet, który ewoluował.
Stanęło na Alexie DB oraz przyzwoitym młynku.

Spinacz dobrze radzisz. Nie warto iść drogą półśrodków. Dotyczy to wielu rzeczy. Ekspres jest dobrym przykładem.
DB, M4D, waga na początek i naprzód.
Spróbuj mathu budżet rozciągnąć.

Ja jeszcze z dźwigni nie korzystałem, a więc wszystko przede mną...

Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline mathu

« Odpowiedź #59 dnia: 30 Listopad 2015, 09:15:53 »
Niestety to nie ułatwia mi wyboru :( Nie chcę już dalej rozciągać budżetu, jeśli miałbym wydać ponad 5000 zł na domowe espresso, to chyba wolę pozostać przy moich alternatywach które dają mi smaczną kawę. Nie wydaje mi się jednak, żeby bez kupowania HX nie dało się zrobić super espresso. Przecież taka Unica z grupą E61 i PID chyba nie będzie odstawać pod względem smaku kawy od HX z E61? A ze względu na PID może być nawet lepsza.

Jak mówiłem na dual boilerze mi w ogóle nie zależy, nie potrzebuję na co dzień spieniania mleka. Dźwignia tak, byłem już praktycznie zdecydowany na Europiccolę, ale dźwignia czy pompa to sprawa wtórna wobec stabilności temperaturowej która występuje dopiero w dźwigniach za kilka razy wyższą kasę (pomijając boilery grawitacyjne jak Caravel).

Wracając ponownie do pytania: czy Bezzera 09 daje podobną powtarzalność jak Steel z pidem? Co w ogóle wiadomo o BZ09?

Czy Preciso to wystarczająca jakość przemiału do ekspresów z tej klasy? Preciso mógłbym sobie kupić już teraz i poużywać zamiast Severina do moich alternatyw. Jednak chciałbym, żeby potem został jako młynek do espresso. Jasno opisana skala krokowa to dla mnie plus ze względu na moje amatorstwo, poza tym ten młynek jest bardzo czysty.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi