;

Autor Wątek: Woda do kawy  (Przeczytany 48094 razy)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 818
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #450 dnia: 25 Kwiecień 2018, 16:06:41 »
Hendon dobry przepis, ale np. La Cabra na filtry preferuje miękką wodę 30-50ppm ;)

BTW u mnie RO daje 25 ppm, może lepsza membrana u was bądź miększa woda

Offline Drinker

    • coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 270
  • Pomógł: 7
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #451 dnia: 25 Kwiecień 2018, 16:09:40 »
to spróbuję nalać 50 koncentratu następnym razem :) Przed membraną 220ppm
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5984
  • Pomógł: 87
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #452 dnia: 25 Kwiecień 2018, 18:48:45 »
miękką wodę 30-50ppm
W sumie, czy twardości węglanowej?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 818
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #453 dnia: 25 Kwiecień 2018, 21:40:07 »
Raczej obstawiam na: w sumie (TDS) czyli twardość węglanowej plus alkaiczność

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1920
  • Pomógł: 18
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #454 dnia: Dzisiaj o 07:22:58 »
Twardość węglanowa to alkaliczność. W sumie to znaczy zdysocjowane aniony i kationy wszelkich soli , które wpływają na przewodzenie prądu. Czyli wiemy, że mamy w sumie czegoś jakąś wartość, ale zupełnie nie wiemy czego ile. Na podstawie odczytu z popularnych mierników TDS czyli konduktometrów nie można określić twardości wody. Do tego potrzebny jest test kropelkowy albo jakiś kolorymetr. Ja osobiście używam Hanna HI-755 i jestem bardzo zadowolony. Łatwy pomiar, czytelny odczyt na wyświetlaczu. W testach kropelkowych nigdy nie mogłem trafić czy już się kolor zmienił czy jeszcze trochę.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 818
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #455 dnia: Dzisiaj o 10:34:23 »
Ja mówiłem o twardości która może powodować kamień, a alkaiczność to zdolność buforowania kwasów.

Woda Hendona ma regułę 2:1  ( a właściwie obszar od 40 alkaiczności)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1920
  • Pomógł: 18
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #456 dnia: Dzisiaj o 11:42:11 »
No dobra, za bardzo uprościłem. Chodzi mi o to, że te pojęcia się nakładają, nie da się ich zsumować. Poza tym w wodzie mogą być związki, które nie wpływają na alkaliczność, a wpływają na przewodzenie prądu.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi