;

Autor Wątek: Woda do kawy  (Przeczytany 52730 razy)

Offline BROWAReq

  • Wiadomości: 5
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Ascaso Basic ; Aeropress
  • Młynek: Ascaso i-2 ; DeLonghi kg79
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #480 dnia: 17 Wrzesień 2018, 21:38:31 »
Obawiam się jedynie o kamień w bojlerze, stąd ten pomysł na filtry. W takim razie jeśli już montować cokolwiek nie chcąc marnować wody na RO to oprócz filtra zmiękczającego musi być też węgiel i do tego 1 czy dwa piankowe/sznurkowe czy tak?
Patrząc na czajnik i wielkość takiej filtracji to chyba faktycznie zostanę przy tym co jest - był problem i nie ma problemu :D
Ewentualnie odwiedzę jakiś zoologik w poszukiwaniu testów na twardość :)
Dzięki za miłe słowo ;)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 892
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #481 dnia: 17 Wrzesień 2018, 21:56:53 »
węgiel spiekany i tyle, ja tylko taki używam w osmozie i żyje (tylko przepłukać najpierw, taki blok to filtracja 10u)...

A zmiękczacz pogorszy smak kawy w twoim przypadku. Jak nie będziesz ciągnął wody z bojlera (np. na herbatę) to kamień będzie pomijalny (bo tam wysokie temperatury).

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 3272
  • Pomógł: 33
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #482 dnia: 18 Wrzesień 2018, 12:05:48 »
Kamień kamieniem, możesz regularnie wjeżdżać z odkamieniaczem i się nic nie będzie działo. Tylko jeśli już masz RO to możesz przy okazji dostosować wodę, żeby trochę smaku wyciągnąć :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything