@elefterija podgrzewanie wody w czajniku nie powinno zmieniać jej smaku. Tutaj przeważnie gorzej jest z plastikowymi czajnikami, które dodają coś od siebie.
W tym wątku wiele o wodzie napisano. Ważne jest aby była zawsze świeża. Woda z lidla będzie chyba za twarda, najlepsza jest taka, która ma TDS poniżej 180, neutralne ph i brak zanieczyszczeń m.in. chlorkami (dokładniej patrz w linku podanym przez pj.walczaka). Z ogólnie dostępnych to chyba tylko żywiecki kryształ jest sprawdzony jako dobra woda ewentualnie primavera i żywiec zdrój nie są bardzo twarde. Z prostych sposobów można przez filtr dzbankowy przepuścić np taką primaverę czy żywiec, aby bardziej ją zmiękczyć. W ten sposób też powinniśmy odfiltrować większość zanieczyszczeń m.in. chlorkami.
@Miklas polecam konewkę, wcześniej też z różnych małych dzbanków lałem. Oczywiście da się, sam byłem bardzo sceptycznie nastawiony do konewki. Teraz jak mam większą kuchnię, wziąłem na próbę tanią konewkę i nawet pomimo tego, że nie jest to zapewne idealne narzędzie, to zupełnie inny komfort i dokładność. Powiedziałbym, że przeskok taki jak z najtańszego narzędzia, na porządne stworzone do konkretnego celu.