;

Autor Wątek: La Pavoni Europiccola  (Przeczytany 42806 razy)

Offline szym-h Mężczyzna

  • Wiadomości: 343
  • Ekspres: AP, FP, kawiarki, phin, Gaggia Classic, LaPavoni
  • Młynek: Cunill Tron, mym54, xeoleo
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #195 dnia: 02 Wrzesień 2020, 15:06:34 »
Europicolla różni się od Professional
W wersji Pro masz jeszcze manometr na bojlerze.
Oprócz tego łatwiej dostać kolby do wersji pomilenijnych, a w dodatku wersjie pomilejnine wyposażone są w presostat  :-)

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 370
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Chemex, V60 od Japończyków, phin od Wietnamczyków, tygielek od Arabów
  • Młynek: Niche Zero, 1Zpresso JX
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #196 dnia: 02 Wrzesień 2020, 18:09:27 »
W wersji Pro masz jeszcze manometr na bojlerze.
Oprócz tego łatwiej dostać kolby do wersji pomilenijnych, a w dodatku wersjie pomilejnine wyposażone są w presostat 

A fakt - zapomniałem o manometrze - u mnie jest zamontowany ;)
Ale jak coś - łatwo i tanio samemu zamontować

Polecam też bardzo manometr grupy - tu już nie tak łatwo - trzeba trochę pokombinować z częściami - @olomarcin  mi montował - oraz termometr paskowy na grupę - uzyskanie wtedy powtarzalności staje się już dziecinnie łatwe  :taktak:

Presostaty były w ostatnich wersjach pre - chyba od 1997 albo 1993
kolby i sitka - są dostępne na lamacchinadelcaffe.com oraz w ATP - w bardzo zbliżonej cenie

I jedyne co jest łatwiej dostępne do post-millenium - to tampery i Kribli Grabli Kazak-owe oraz dystrybutory 51mm z Aliexpress

Największa różnica między pre i post millenium to kwestia ogrzewania grupy
na pre-millenium - jest grzana parą
na post-millenium - jest ogrzewana wodą
moim zdaniem - warto zrobić bardzo prosty temp-mod na premillenium - pozwalający na ogrzewanie grupy wodą - rozwiązuje to problemy przegrzewającej się GH i z manometrem grupy i termometrem ekspres jest praktycznie pozbawiony wad
« Ostatnia zmiana: 02 Wrzesień 2020, 18:14:56 wysłana przez jakub_stanecki »
Never Give UP †

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 4363
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #197 dnia: 02 Wrzesień 2020, 18:27:38 »
1993, mam taki ekspres. Zadowolony jestem :) Remont tego jest tani, konstrukcja ekspresu jest prosta jak budowa cepa, założenie manometru trwa może kilkanaście minut... Ja swój(manometr) kupowałem u Francesca i jeśli chodzi o części to moim zdaniem najlepiej kupić u niego. Rocznik u mnie był nieznany, wysłałem mu fotkę, od razu określił rocznik i wybrał właściwy dla mnie zestaw uszczelek :) To samo z manometrem, kupiłem u niego od razu sitko i prysznic IMS(nie miałem do porównania niestety zwykłego sitka) i uważam, że to bardzo fajny sprzęt - choć moim zdaniem kluczem do powtarzalności jest jednak młynek.

moim zdaniem - warto zrobić bardzo prosty temp-mod na premillenium - pozwalający na ogrzewanie grupy wodą - rozwiązuje to problemy przegrzewającej się GH i z manometrem grupy i termometrem ekspres jest praktycznie pozbawiony wad
Jak?

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 361
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #198 dnia: 02 Wrzesień 2020, 19:27:46 »
Również polecam europiccole. Mam wersję premillennium z manometrem na bojlerze, kupiona u Francesca. Manometr na grupie /sitku nie jest konieczny, z czasem będziesz już wyczuwał odpowiednie ciśnienie. Prosty i piękny sprzęt. Szybko się nagrzewa, nie trzeba czekać 30 minut na 3 łyki espresso... 😉

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 370
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Chemex, V60 od Japończyków, phin od Wietnamczyków, tygielek od Arabów
  • Młynek: Niche Zero, 1Zpresso JX
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #199 dnia: 02 Wrzesień 2020, 21:30:33 »
Ja swój(manometr) kupowałem u Francesca i jeśli chodzi o części to moim zdaniem najlepiej kupić u niego.

Ja swój(manometr) kupowałem u Francesca i jeśli chodzi o części to moim zdaniem najlepiej kupić u niego.

U Francesca - tzn tutaj ;)
http://www.francescoceccarelli.eu/lapavoni_eng.htm


Cytat: jakub_stanecki w Dzisiaj o 18:09:27
moim zdaniem - warto zrobić bardzo prosty temp-mod na premillenium - pozwalający na ogrzewanie grupy wodą - rozwiązuje to problemy przegrzewającej się GH i z manometrem grupy i termometrem ekspres jest praktycznie pozbawiony wad
Jak?
Dokładny opis jest na grupie
https://www.facebook.com/groups/LaPavoniLeverOwners - w zakładce pliki

A dokładnie tutaj i  na home barista - jak się zdecydujesz - odezwij się na priv - podpowiem Ci jak to zrobiłem - kontaktowałem się z twórcami moda - potem "modyfikowali" moda i jeszcze go ulepszyli

https://www.facebook.com/notes/la-pavoni-lever-machine-owners/-grouphead_temp_mod/886176594892356/
Never Give UP †

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 4363
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #200 dnia: 02 Wrzesień 2020, 23:06:25 »
Dzięki za link, muszę poczekać aż mnie do grupy dodadzą.

Offline Mr. Wobbly Bits

  • Wiadomości: 11
  • Ekspres: La Pavoni Professional Pre-Milennium (1986), La Pavoni Professional Milennium (2001), Aeropress, Bialetti Venus 6 tz., V60, French Press
  • Młynek: 2 x Timemore
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #201 dnia: 16 Wrzesień 2020, 11:29:17 »
czy wiecie może czym różnią nie modele EN i EL poza kolorem?
To bardzo zależy od roku, z którego są. Generalnie różnice mogą polegać na obecnoście bezpiecznika, w zależności czy był przeznaczony na eksport, czy nie.
Dodatkowo różnica polegać może na sposobie montowania plastikowej podstawy, w modelu PL może nie być dziurki na śrubkę pod podstawką, a w modelu PN jest, choć znów zależy to od rocznika.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi