Autor Wątek: La Pavoni Europiccola  (Przeczytany 111948 razy)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2411
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #420 dnia: 28 Październik 2023, 13:42:40 »
Trochę sam ze sobą tu piszę ;-) Skończyłem zabawę z LP poprzedni właściciel zauważył korozję postawy i próbował ratować to domowymi metodami lakierem z puszki spray, to tak jak leczyć syfa pudrem ;-) Ja uważam że jak już robić to porządnie.
Podstawa otrzymała podkład i dwie warstwy farby proszkowej, uzupełniłem uszczelkę podstawy bojlera i dodatkowo odizolowałem od bojlera grupę. Ustabilizowałem dźwignie, całość trochę wypolerowana, wyczyszczona, odkamieniona chociaż tu nie było za bardzo z czego. Wygląda teraz to następująco.   

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1439
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #421 dnia: 28 Październik 2023, 20:19:33 »
Biała mi się podoba!  :ok:
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2411
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #422 dnia: 28 Październik 2023, 20:42:10 »
@Valerii no to lipa bo to szarość jest ;-)
A może ktoś pamięta jak wygląda nowa uszczelka grzałki bojlera? To jest zwykły oring czy ma zagłębienie?
Na diagramie numer 8
« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2023, 20:54:09 wysłana przez mlopus »

Offline tom517

  • Wiadomości: 1797
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #423 dnia: 30 Październik 2023, 10:30:19 »
Też  po zakupie wymieniałem, jest okrągła w przekroju, ja wziąłem akurat silikonową: https://coffee-sensor.com/product/la-pavoni-lever-heating-element-gasket-or-seal-code-1186641-465225-red-silicone/

Patrzę w dobrej cenie jest dostępna ładna sztuka: https://coffee-sensor.com/product/restored-refurbished-and-fully-upgraded-pre-mill-pure-espresso-la-pavoni-lever-mignon/  (bez opcji spieniania)
« Ostatnia zmiana: 30 Październik 2023, 10:38:32 wysłana przez tom517 »

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2411
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #424 dnia: 30 Październik 2023, 13:10:57 »
@tom517  dziękuję za info, moja ta którą wydłubałem ma profil U.

Offline tom517

  • Wiadomości: 1797
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #425 dnia: 30 Październik 2023, 13:39:15 »
Hmm.. teraz już nie jestem pewien, może się odkształciła po przykręceniu grzałki, a może jednak U.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2411
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #426 dnia: 30 Październik 2023, 14:22:54 »
Silikonowe to zwykłe oringi, udało mi się potwierdzić profil u sprzedawcy za granicą, w north nie wiedzą, będzie taka jak na zdjęciu :-)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5098
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #427 dnia: 30 Październik 2023, 14:49:17 »
Dlatego ja stwierdziłem, że jak brać części to tylko u Francesca. U niego nie ma, że nie wiadomo, że trzeba potwierdzać...

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2411
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #428 dnia: 30 Październik 2023, 19:34:39 »
Zależało mi na czasie a oring NBR kupiłem od ręki za 5 pln i doskonale pasuje do podstawy grzałki i bojlera.

Offline Cob Mężczyzna

    • Brak
  • Wiadomości: 356
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #429 dnia: 03 Listopad 2023, 21:05:06 »
I tak z tą postawą to lipa, ja meczę stradivari i eurpi. od 3 lat i to kwestia czasu jak będzie ruda... w stradivari mam nawet dziury zrobione w tej plastikowej podstawie tak fi30mm aby "się wietrzyło" ii tak lipa, co gorsze europicoola pro juź po roku łapie w postawie zarówno z góry jak i z dołu (mogę zrobić foty w pon) ...
trzeba to chyba olać i ew po kilku latach likwidować i tyle 🤪✌️btw stradivari ma 20 lat 🤘
855E4B16-DA55-487A-B63D-98CC7B809F6D.jpeg2D43884D-E1E4-42B3-9A27-8C70CAEC980F.jpeg


Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2411
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #430 dnia: 04 Listopad 2023, 10:23:36 »
No trudno, pożyjemy zobaczymy, ekspres jest świetny i robi wyjątkowe espresso więc albo będę restaurować podstawę w ramach rocznych konserwacji albo pomyślę o jakimś jej zabezpieczeniu lub modyfikacji ;-)

Offline Cob Mężczyzna

    • Brak
  • Wiadomości: 356
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #431 dnia: 04 Listopad 2023, 12:10:29 »
Też myślałem żeby jakoś mocno natłuścić ... ale maszyna robi się gorąca więc pewnie trzeba by poprawiać, szukałem też czy są jakieś metody aby nie było tej plastikowej podstawy tylko jakieś rusztowanie (żeby nie było wilgoci) ale nic nie znalazłem, pewnie trzeba by coś zaprojektować i wyciąć cnc...

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2411
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #432 dnia: 04 Listopad 2023, 13:10:56 »
@Cob pomyślałem ewentualnie o jakiejś np. termo emaili silikonowej, może warto iść w tą stronę bo wstawianie wentylatora do chłodzenia jakoś mi się nie widzi ;-)
http://amp.szczecin.pl/antykorozja/farba-antykorozyjna-na-gorace-powierzchnie-termo-grunt-termo-emalia/

Offline scontri

  • Wiadomości: 89
  • Ekspres: Europiccola, V60, AEG KF1500, Krups T8, Mini Gaggia, Gabi Master
  • Młynek: Macap M5D Plus, Dienes 758 & 523
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #433 dnia: 25 Listopad 2023, 20:21:16 »
Jestem od niedawna posiadaczem Europiccoli z 1995 roku. Zastanawiam się nad kupnem Bong izolatora i w zasadzie jedyna rzecz, która mnie zastanawia, to kwestia trwałości. Przeczytałem w tym wątku, że komuś się 'wykruszył' po roku użytkowania. Jakie są Wasze doświadczenia w tym zakresie?

Poza tym, warto coś jeszcze dokupić do tej maszyny? Manometr bojlera, lepszy prysznic? Mam już termometr na groupheadzie.

Dzięki z góry za odpowiedzi!

Offline tom517

  • Wiadomości: 1797
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #434 dnia: 27 Listopad 2023, 11:47:34 »
Tu wrzucałem co warto do post millenium IMO warto, ja jestem zadowolony po zmianach:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1891.msg285897#msg285897

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi