;

Autor Wątek: PASSALACQUA HAREM kto opowie o wrażeniach.  (Przeczytany 2290 razy)

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 218
  • Ekspres: Gaggia Classic "Automat", V60, Cafe phin
  • Młynek: Kazak (espresso), MYM54 (na delegacje do phina), Iberital Challenge (przerobiony na "SD", do dripów)
Odp: PASSALACQUA HAREM kto opowie o wrażeniach.
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Lipiec 2019, 18:50:53 »
Ja usłyszałem w sklepie że nie palą ciemno, bo kawy są wtedy rakotwórcze ;-)

Offline audiofil Mężczyzna

  • Wiadomości: 67
  • Ekspres: ECM Casa IV
  • Młynek: Macap M2M
Odp: PASSALACQUA HAREM kto opowie o wrażeniach.
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Sierpień 2019, 23:50:50 »
czemu na naszym forum panuje taka niechęć do ciemniejszych włoskich wypaleń.Czy wszyscy tu obecni są naprawdę takimi fanami jasno palonych kaw często o owocowym profilu? Czy smakosze włoskiego espresso lub Latte to jakiś kawowy plebs czy co ?
PS Ja akurat czasem lubię cappucino rano i ciemniejsze wypalenia lub dodatek 10-15 % robusty dodaje tej "czekoladowatości" i wcale mi nie przeszkadza.Łagodne czyste arabiki są po wielokroć zbyt nijakie w cappu.
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpień 2019, 23:55:38 wysłana przez audiofil »

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 218
  • Ekspres: Gaggia Classic "Automat", V60, Cafe phin
  • Młynek: Kazak (espresso), MYM54 (na delegacje do phina), Iberital Challenge (przerobiony na "SD", do dripów)
Odp: PASSALACQUA HAREM kto opowie o wrażeniach.
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Sierpień 2019, 07:52:03 »
Nie wszyscy. Po prostu nie dyskutujemy o kawach, bo po co - to tylko kawa. ;-)

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 463
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID, alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Comandante
Odp: PASSALACQUA HAREM kto opowie o wrażeniach.
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Sierpień 2019, 07:53:13 »
Łagodne czyste arabiki są po wielokroć zbyt nijakie w cappu.
Jest to nieprawda. Jeżeli przygotujesz poprawnie jasno paloną kawę to otrzymasz bardzo dobre i słodkie cappu z nutami właśnie owocowymi.
Udało mi się to kilka razy i pewnie sporo więcej doświadczonych kolegom.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 1369
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR
Odp: PASSALACQUA HAREM kto opowie o wrażeniach.
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Sierpień 2019, 09:41:28 »
Ciemne palenie to dla mnie  to co małe palarnie dedykują pod espresso, jest ok i o tym dyskutujemy, tzw włoskie palenie gdzie dominuje spalona guma i żużel wiele miejsca na dyskusję nie zostawia. Ja we Włoszech z radością piję to co mi podają ale w domu ten smród spalenizny po otwarciu paczki mnie odrzuca, ani to ładne, ani miłe ani smaczne bo płaskie i gorzkie. Znam dużo lepsze kawy, również z robustą których rodzajów jest tyle że szkoda mi czasu na coś co ktoś zapomniał wyjąć z pieca. Podsumowując po okresie fascynacji włoszczyzną i pobycie w Veronie jest to dla mnie lokalny koloryt o którym na co dzień niewiele mam do powiedzenia.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 367
  • Ekspres: moka i brikka, v60, Aeropress, Phiny, FP, kompresso
  • Młynek: FeldGrind, C40, Hario
Odp: PASSALACQUA HAREM kto opowie o wrażeniach.
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Sierpień 2019, 23:43:57 »
czemu na naszym forum panuje taka niechęć do ciemniejszych włoskich wypaleń.

Bo cała ta zabawa w kawy trzeciej fali na tym polega, bo dzięki temu że nie są spalone, możemy poznawać ich naturalne cechy i smaki, bo dzięki temu zadanie: opisz jak ta kawa smakuje nie używając wyrazu kawa, nabiera sensu

Czy smakosze włoskiego espresso lub Latte to jakiś kawowy plebs czy co ?

A tu myślę przejawiają się pewne kompleksy, z jednej strony ludzie piją speciality tylko dlatego bo ich na to stać, bo robią coś lepszego, specjalniejszego, a z drugiej mamy prześmiewców że to przecież kawa i ma być jak z reklamy Fuldy, czarna i mocna ;)

Z jednej strony sam śmieszkuję czasami z żałośnie zmanierowanej hipsterki, co to krztusi się neską w "zajeździe na trasie", czy co w sumie się częściej nawet zdarza i nie trzeba hipsterki, wielkomieszczanie są wystarczający: "jak nie macie z ekspresu(z reguły chodzi o automat ;) ) to ja nie dam rady innej, co za śmieszne miejsce że nie mają ekspresu", ale nie rozumiem też podejścia, że ja nie chcę się otwierać na kawę, chcę fuldę i muszę ja taką wszędzie dostawać, bo ja chcę tutaj i ma tutaj być. Nie zapomnę jak jeden aparat wylewał żale, że forumowe palarnie oszukują go i za mało ciemne mu wciskają, bo on chce kupić u tego czy tamtego a te ciućmy nie biznesmeny nie chcą mu spalić jak on oczekuje :D


Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2898
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: PASSALACQUA HAREM kto opowie o wrażeniach.
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Sierpień 2019, 00:03:33 »
Ja akurat czasem lubię cappucino rano i ciemniejsze wypalenia lub dodatek 10-15 % robusty dodaje tej "czekoladowatości" i wcale mi nie przeszkadza.Łagodne czyste arabiki są po wielokroć zbyt nijakie w cappu
Zgadzam się robusta potrafi być pysznie czekoladowa i moim zdaniem gdy jest dobrej jakości, świetnie się komponuje z mlekiem. Tyle że ja nie pijam kawy z mlekiem, jednak nie robię wyrzutów miłośnikom zabielania. Jest w moim domu dla gości zawsze dostępna ciemniej palona kawa z palarni i rozpuszczalna. Co kto lubi.

czemu na naszym forum panuje taka niechęć do ciemniejszych włoskich wypaleń.
Szczerze powiedziawszy, nie zauważyłem żeby jakiś większy niż marginalny odsetek ludzi na forum wypowiedział się negatywnie o osobach pijących jakąś kawę. Oczywiście zdarza się taki koloryt w jedną jak i w drugą stronę.  Zdarzają się tacy co uważają że Ci co piją ten ocet owocowy są nienormalni i nie znają się na kawie jak i vice versa wobec pijących napar z tłustych węgielków.

Wydaje mi się, że to jest trochę tak, że dopóki jesz tylko marketowy chleb, to jest niezły jesteś do niego przyzwyczajony. Jak zaczniesz jeść chleb na dobrym zakwasie i mące to czujesz różnicę. Czasem jest tak że wolisz ten co jadłęś dotychczas, a czasem już ten marketowy nie wydaje się niczym atrakcyjnym. Kawa natomiast jeśli jest umiejętnie i niezbyt ciemno palona potrafi być bardziej złożona niż wykwintne wina. Więc cóż winny, taki smakosz, że się rozdelektował i jest niechętny czemuś co go już nie cieszy w ogóle. Można co najwyżej napominać, żeby szanował też odmienne punkty widzenia.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpień 2019, 00:09:15 wysłana przez krystians »

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 218
  • Ekspres: Gaggia Classic "Automat", V60, Cafe phin
  • Młynek: Kazak (espresso), MYM54 (na delegacje do phina), Iberital Challenge (przerobiony na "SD", do dripów)
Odp: PASSALACQUA HAREM kto opowie o wrażeniach.
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Sierpień 2019, 09:28:34 »
Nie zapomnę jak jeden aparat wylewał żale, że forumowe palarnie oszukują go i za mało ciemne mu wciskają, bo on chce kupić u tego czy tamtego a te ciućmy nie biznesmeny nie chcą mu spalić jak on oczekuje

Problemy z pamięcią? To może coś z tego zamiast kawy: https://www.aptekagemini.pl/category/bez-recepty-pamiec-i-koncentracja  ;-)

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 367
  • Ekspres: moka i brikka, v60, Aeropress, Phiny, FP, kompresso
  • Młynek: FeldGrind, C40, Hario
Odp: PASSALACQUA HAREM kto opowie o wrażeniach.
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Sierpień 2019, 11:32:41 »
Ale ze co, że nie pamiętałem że to ty? Możliwe, nie wypieram, ale obejdę się apteką bo przyczyna niepamięci jest o wiele bardziej prozaiczna, poprostu obojętne mi to, pamiętam że się uśmiałem i to ta radość mi się przypomniała, nie zawiść przeciwko konkretnym osobom.

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 218
  • Ekspres: Gaggia Classic "Automat", V60, Cafe phin
  • Młynek: Kazak (espresso), MYM54 (na delegacje do phina), Iberital Challenge (przerobiony na "SD", do dripów)
Odp: PASSALACQUA HAREM kto opowie o wrażeniach.
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Sierpień 2019, 12:35:34 »
Po prostu źle pamiętasz - narzekałem na złe opisy, ale nie na to że nie palą jak lubię. Jest tyle palarni że mam większy wybór niż potrzebuję, ale nie lubię gdy ktoś mnie wprowadza w błąd.

Offline audiofil Mężczyzna

  • Wiadomości: 67
  • Ekspres: ECM Casa IV
  • Młynek: Macap M2M
Odp: PASSALACQUA HAREM kto opowie o wrażeniach.
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Sierpień 2019, 12:29:05 »
ha ha a ja znam takich co dostają orgazmu od samego zapachu smoły i dziegciu  :lol2:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi