Autor Wątek: Nuova Oscar II - bagno w portafiltrze  (Przeczytany 427 razy)

Offline Nigma

Nuova Oscar II - bagno w portafiltrze
« dnia: 27 Kwiecień 2026, 17:53:57 »
Witam szanownych forumowiczów.

Rok temu nabyłem duet Oscar II + Eureka Mignon i niedawno poszedłem na kurs baristyczny dla amatorów. Wprawdzie nauczyłem się robienia niezłego mleka, ale powstał problem z espresso, którego nawet prowadzący nie był w stanie naprawić - po ekstrakcji w portafiltrze zostaje 'bagienko' niezależnie od tego, ile kawy tam nasypię.  https://limewire.com/?referrer=pq7i8xx7p2

Jest to standardowy portafilter od Nuova, który dostałem razem z zestawem. Pierwotnie myślałem, że problem załatwi sitko filtrujące, ale nawet mieląc kawy do oporu (10,5 sekundy) i z sitkiem po ekstracji zostaje część wody na sitku. Jedyny plus uzycia sitka jest taki, że ciastko kawowe jest po takiej ekstrakcji względnie ok i nie zamienia się w bagno, ale nadal jest to niepokojąca sytuacja

Czy macie jakiś pomysł co z tym zrobić? Instruktor sugerował zakup płytszej uszczelki, żeby zmniejszyć dostans kolby do prysznica, ale przy takim ekspresie takie machinacje chyba nie powinny być potrzebne.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwiecień 2026, 20:43:12 wysłana przez Fux »

Offline gniewko Mężczyzna

• Ekspres: Oscar II/Aeropress/FrenchPress
  • Młynek: DF64v2
Odp: Nuova Oscar II - bagno w portafiltrze
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Kwiecień 2026, 18:20:16 »
znajomy narzeka na podobny problem z zestawem mara x + mignon specialita (wszystko nowka z przyjaciele kawy)

Wybieram sie juz od jakiegos czasu do tego znajomego z moim mlynkiem (df64) by wykluczyc problem mlynka

Mara X ma dodatkowo preinfuzje

Niemniej moj Oscar (kilkuletni, od nowosci u mnie, presostat sirai, opv, cisnienie ustawione na 9 bar na ciastku) nigdy nie mial problemow ani z DF64 ani kiedys z Kryo 65 OD (nomen omen to przy tym mlynku bylo najbardziej powtarzalnie, ale coz! Zachcialo sie SD )

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Kwiecień 2026, 18:21:37 »
Nie musze dodawać, że kawa zawsze świeża maks 1 miesiąc od wypału, i zawsze kilka dni po wypale (odgazowana)

Offline Nigma

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Maj 2026, 12:21:19 »
I macie jakieś pomysły co można z tym zrobić?

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Maj 2026, 12:37:56 »
Można się ratować sitkiem jak do flair z góry ciastka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi