Autor Wątek: AVX Hero Pro-X  (Przeczytany 4125 razy)

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
Odp: AVX Hero Pro-X
« Odpowiedź #75 dnia: 11 Czerwiec 2026, 12:23:57 »
Ale czy sitko precyzyjne coś daje? Wiem co mówią o nim, coś tam poczytałem. Jednak czy to rzeczywiście skok jakościowy czy taki tam gadżet?
To jest rzecz którą należy kupić od razu z ekspresem. Stockowe koszyki zazwyczaj nadają się do wyrzucenia :)
Osobiście rekomenduję na start właśnie sitka VST tak jak Janusz, lub Pullman 876, które mają nieco większą liczbę otworów i mają laserowo wycinane otwory. Sam ostatnio przeszedłem z VST na Pullman.

Offline Pitermaster

« Odpowiedź #76 dnia: 18 Czerwiec 2026, 13:33:59 »
Doszedł do mnie VST, 18g. Cóż… nie czuję żadnej różnicy. Może stockowe sitko było po prostu dobre, albo różnica jest na tyle subtelna że jej nie wychwyciłem. Ciastko po kawie na pewno wygląda lepiej, nie ma błotka tylko wilgotna kawa. Może wyższość Vst wyjdzie z czasem.

Offline vilq

• Ekspres: Delonghi Dedica EC685
  • Młynek: DF54
« Odpowiedź #77 dnia: 20 Czerwiec 2026, 23:01:02 »
@Pitermaster
Jak tam się AVX spisuje?
Czytałem w innym wątku, że się z Dedica'i przesiadłeś.
Chodzi mi głównie o moc pary. Jak dobrze to spienia w porównaniu do DeLonghi?
Planuję w końcu wymienić swoją na coś lepszego i mam dylemat.
Gadałem kiedyś z kolesiem, który wymienił Dedicę na AVX DB1 Hero X I jest rozczarowany mocą pary - jedno zdaniem DeLonghi spieniał tak samo, jeśli nie lepiej. Hero pro X to podobna konstrukcja (boiler + termoblock dla pary), stąd moje obawy.
Ja spieniam na raz ok 250ml mleka i szukam czegoś choć trochę mocniejszego niż mam teraz.

Offline Pitermaster

« Odpowiedź #78 dnia: Dzisiaj o 07:00:57 »
Spienianie jest ok, subiektywnie dużo lepsze niż w dedica. Tylko tyle, że jak przy avx zacząłem czytać o drążyć to w dedica chyba źle spieniałem. W każdym razie tam 200 ml pieniło się i pieniło i spienić nie mogło. W avx problemu nie ma, zarówno żeby wyszła piana jak i ten mityczny wirek. W dedica za błąd chyba odpowiadało to, że końcówki nie zdejmowałem, na YT gdzieś widziałem że to właśnie ta końcówka psuje pienienie.

Offline vilq

• Ekspres: Delonghi Dedica EC685
  • Młynek: DF54
« Odpowiedź #79 dnia: Dzisiaj o 07:58:28 »
A widzisz...
Ja w swoim wymieniłem dyszę nas lepszą. Spieniam 250ml i efekty są w porządku, ale odnoszę wrażenie, że byłyby lepsze gdyby trochę mocniej zawirować  ;)
Na pewno nie chcę wymienić ekspresu na taki, co będzie spieniał słabiej niż dedica.

Ogólnie dawno temu byłem już nastawiony na zakup AVX DB1 Hero X, ale go odrzuciłem po przeczytaniu na Amazon (Miicoffee) wielu opinii na temat awarii oraz po tamtej rozmowie na temat spieniania.

Następnie na celowniku był Lelit Victoria - odpadł po rozmowach z panią z CoffeeSite - koszmarnie głośny, awaryjny i problemy z dostaniem części. Jest też trochę opinii o awariach i wyciekach.

Teraz niby zbieram na Profitec Go... Ale jak widzę prawie 1000zł tańszy AVX Hero Pro X, to znowu pojawiają się wątpliwości...

Może ktoś jeszcze się wypowie na temat mocy spieniacza w tym ekspresie?

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #80 dnia: Dzisiaj o 18:17:11 »
Nie mam zbyt wiele doświadczenia, ale też i ambicji na latte art na mistrzowskim poziomie. Dla mnie bardzo ok. Ale ok był też w Śnieżce, a i nanofoamer dawał radę ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi