Autor Wątek: Acaia New Pearl - problem z baterią  (Przeczytany 2519 razy)

Offline ziemoO

• Ekspres: Fellow Aiden
  • Młynek: Comandante c40
Acaia New Pearl - problem z baterią
« dnia: 30 Styczeń 2026, 09:33:58 »
Cześć wszystkim,

mam mały problem z wagą Acaia New Pearl... Czytałem, że żywotność baterii powinna być na poziomie nawet około 30–40 godzin ciągłego użytkowania.

Zauważyłem jednak, że w moim egzemplarzu dość często pojawia się ikonka informująca o konieczności naładowania baterii (taki mały piorun), więc naładowałem ją do pełna i zapisałem datę.

Okazało się, że bateria wytrzymała dokładnie 36 dni. Piję około 3–4 kaw dziennie, więc waga jest używana maksymalnie 20 minut w ciągu dnia (a myślę, że w rzeczywistości zdecydowanie mniej). Łącznie daje to około 12 godzin ciągłego użytkowania, co… cóż, nie jest tym, czego się spodziewałem, bo mój stary Timemore wymagał rzadziej ładowania...

Czy moglibyście powiedzieć, jak wygląda czas pracy baterii w Waszych wagach Acaia Pearl? Czy to normalne, czy powinienem odesłać ją na serwis?

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Acaia New Pearl - problem z baterią
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Styczeń 2026, 10:10:08 »
Rozkręć wagę i zobacz czy bateria Ci nie spuchła. Jeśli tak to do wymiany. I teraz masz kilka opcji:
- wysyłasz do Acai, mają serwis w Europie, płacisz za baterię i robociznę, ale przy okazji mogą sprawdzić pozostałe elemenenty. Za wysyłkę oczywiście też płacisz, ale mogą ją zlecić (wtedy jest taniej).
- wysyłasz do sklepu, w którym kupiłeś (jeśli na gwarancji lub wymieniają baterię)
- kupujesz na własną rękę i sam zakładasz (jest to bardzo proste)

Opcja ostatnia najtańsza, ale ma jedną wadę - jeśli okaże się, że to jednak nie wina baterii, to i tak będziesz musiał odesłać do serwisu. W moim przypadku była spuchnięta bateria, po samodzielnej wymianie trzyma dość długo (nie tak długo jak oryginalna), ale też może być wina czegoś w samej elektronice czy w cellach - już przy 20% informuje, że jest słaba bateria.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
Odp: Acaia New Pearl - problem z baterią
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Styczeń 2026, 13:45:15 »
Mnie to nie dziwi, chyba że u innych użytkowników, albo u Ciebie na początku wyglądało to inaczej. Co innego używanie ciągłe 40 godzin, a co innego przez miesiąć po 20min. Baterie w takich urządzeniach po prostu leżąć wytracają pewną cześć swojej pojemności.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi