Autor Wątek: ekspres z fest spieniaczem  (Przeczytany 1471 razy)

Offline niyah

• Arkadiusz Jóźwik NOVA DENT
ekspres z fest spieniaczem
« dnia: 17 Listopad 2025, 06:50:30 »
Cześć wszystkim, chciałbym zmienić maszynę i liczę tu na waszą pomoc. Obecnie mam termobloka z PIDem i jest generalnie ok. Chciałbym jednak iść dalej i szukam maszynki, która będzie przede wszystkim miala wyje...śczy spieniacz mleka. Ja piję sporo mlecznych, moja żona też. Lubię espresso ale to wyjdzie niezłe na wielu modelach, a już niestety mleko to różnie bywa. Zatem musi mieć mocny, festporządny spiejiacz, PID z czasem ekstrakcji, preinfuzje, a reszta ( termoblok, czy nie, taka czy inna pompa, taka czy inna grupa, taki czy inny zbiornik, jeden lub dwa zbiorniki) to kwestia do dyskusji. Budżet ? Budżet jest :-) choć w rozsądnych granicach ( nie wstawie mebla za 30 koła.. bo żonie się nie spodoba ). Liczę na waszą pomoc.

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: ekspres z fest spieniaczem
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopad 2025, 08:10:55 »
Może być używany, po remoncie?

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopad 2025, 08:16:25 »
Budżet jest

Skoro budżet jest, to nie pomyślałeś o jakimś wypasionym zewnętrznym urządzeniu do spieniania mleka.
Nie znam się na tym, ale wiem że są takie ustrojstwa.

Po co zmieniać ekspres jak działa.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopad 2025, 08:39:53 »
Po co zmieniać ekspres jak działa.
Czas poświęcić na naukę i lepsze z tego efekty będą. Chyba że masz coś, co faktycznie nie spieni mleka to ok, jest argument do wymiany.

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Listopad 2025, 13:52:52 »
Zgadzam się z Jka. Jeśli jedyne co jest nie tak to spienianie, to znacznie taniej i prościej kupić jakiś automatyczny spieniacz. Wlewasz mleko, czekasz, masz ciepłe spienione. Te bardziejsze pozwalają wybrać kilka wersji spieniania, temperatury, itp. Mogą czekolade, kakao, wszystko.
Tylko jakiś lepszy pewnie trzeba poszukać, ale cena nie przekroczy 500zl, rozsądne zaczynają się chyba od 200.

Offline tomasi

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Grudzień 2025, 14:00:50 »
Mam w sumie zewnętrzny spieniacz, ale jakoś o wiele lepsze mleko wychodzi z pary w ekspresie. Ten spieniacz robi za gęstą piankę. W większości przypadku jest nakładka do podgrzewania oraz do spieniania. Przy zastosowaniu tej do spieniania wychodzi za gęste.
Więc też się podłączę do pomysłów. :)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Grudzień 2025, 12:15:02 »
Biorąc pod uwagę Twoje główne oczekiwania odnośnie ekspresu czyli, mocna para + PID to na pewno musisz rozglądać się za ekspresem 2B (2 bojlerowy) lub hybrydowym typu bojler dla pary + termoblok.
Co do maszyn 2B to wybór jest spory, ceny zaczynają się od około 6000 a kończą nawet na 30000 zł. Cena zależy od tego jaka pompa, jakie wielkości bojlerów, jaka konstrukcja czy ma profilowanie itp.
Musisz mieć na uwadze że większość tego typu maszyn posiada grupy E61 i wiąże się to z czasem nagrzewania w okolicy 30 minut.
Na szybko do głowy przychodzą mi dwie maszyny które ten czas mają krótszy - Essenza Modena i Nurri R-type.

Ekspres hybrydowy (bojler pary + termoblok) to ASCASO BABY T - jego czas rozgrzewania to około 10-15 minut. Ale jest to sprzęt za około 15000 zł. 
Posiada dość duży bojler pary 2,7l który można ustawić na 130st. więc para z niego jest mocna. 

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi