Autor Wątek: Wewnętrzny filtr zmiękczający wodę do Rancilio Silvia  (Przeczytany 1406 razy)

Offline Farin Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Kawiarka Biletti Kitty, SAECO PICOBARISTO HD8924/09, Aeropress
  • Młynek: Eureka Mignon
Wewnętrzny filtr zmiękczający wodę do Rancilio Silvia
« dnia: 01 Październik 2025, 12:13:02 »
Witam,
Mam bardzo twardą wodę w kranie, a dzbanka typu Dafi nie używam poszukuję rozwiązania w stylu wewnętrznego filtra zmiękczającego wode do Rancilio Silvia.
Czy macie jakieś gotowe modele?
Pozazdrościłem posiadaczom automatów, którzy to moga włożyć dedykowany filtr i już. Zastanawiam się czy coś takiego dało by radę wrzucić do pojemnika i nadziadź  na niego rurkę:

Jeśli macie sprawdzone rozwiązania - proszę o podpowiedź.
Dzięki!
Lubię wiedzieć.

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Wewnętrzny filtr zmiękczający wodę do Rancilio Silvia
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Październik 2025, 12:59:22 »
Stosuje się takie filtry, tak jak piszesz. Nie wiem jak bardzo to jest skuteczne. Najlepiej jest lać od razu lepszą wodę.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Październik 2025, 13:44:03 »
Nie wiem jak w Silvii to wygląda. Najwygodniej to zamontować sobie filtr typu BWT albo BRITA z głowicą, pod zlewem z osobnym kranikiem. Obliczyć ile mniej więcej zużywasz wody w ciągu roku do kawy. Sprawdzić jaką masz twardość wody w stopniach niemieckich i dobrać wielkość i filtr.

Może @Michał będzie mógł coś polecić do Twojego ekspresu.
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2025, 13:50:58 wysłana przez krystians »

Offline Coil Mężczyzna

• Ekspres: La Spaziale S1 Mini Vivaldi, Moka, Drip
  • Młynek: F83E, Arco, Kinu
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Październik 2025, 13:55:13 »
Swego czasu używałem saszetek z żywicą jonowymienną (przed czasami osmozy) - tego typu a może nawet dokładnie te: https://vend.pl/filtr-do-wody-zmiekczajacy-oscar-150-saszetka-p-238.html
Po prostu wrzucasz do zbiornika z wodą i po jakimś czasie wymieniasz (ten ma wydajność ok. 410 L).

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Październik 2025, 14:05:30 »
Nawet nie wiedziałem, że jest coś tak prostego. Zastanawiam się tylko na ile to jest skuteczne gdy nie masz wymuszonego przepływu przez złoże?

Offline kawosz17

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Październik 2025, 14:08:18 »
Jest wymuszony przepływ. Do tego wpina się wężyk i zasysa przez to wodę

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Październik 2025, 14:10:02 »
A gdzie do tej saszetki się coś wpina? Na pewno mówimy o tym samym co podlinkował Coil?

Offline pieczyk111

• Ekspres: ..........
  • Młynek: DF 64 / SSP Espresso HU
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Październik 2025, 14:10:25 »
Niestety te filtry nic nie dają, nawet większość filtrów dzbankowych, takich jak Dafi czy Brita, nie zmiękcza skutecznie wody. Filtrują ją i poprawiają smak, ale mają bardzo ograniczony wpływ na twardość i osadzanie się kamienia. Skuteczną metodą zmiękczania wody jest centralny zmiękczacz wody z żywicą jonowymienną ale wymaga regularnej regeneracji solą. Wersja pod zlew to filtr osmotyczny ale przynajmniej trój-komorowy, wyposażony w mineralizator, który też często trzeba uzupełniać.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Październik 2025, 14:16:01 »
nawet większość filtrów dzbankowych, takich jak Dafi czy Brita, nie zmiękcza skutecznie wody
Ciekawe, bo ja sprawdzałem konduktometrem, różnica w moim przypadku jest prawie 30%, ale nie mam bardzo twardej wody. Organoleptycznie widzę w czajniku różnicę gdy użyję wody z kranu, od razu jest osad, a po miesiącu używania wody z dzbankowego filtra jest taka sama, albo mniejsza, jak po jednym użyciu niefiltrowanej.

Jakoś w kawiarniach stosują i wodę skutecznie zmiękczają filtry przepływowe.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Październik 2025, 14:16:50 »
Mamy w ofercie saszetki zmiękczające wodę BRITA. Saszetka wystarcza na 100 litrów wody. Kładzie się ją na dno zbiornika na wodę i należy tylko dbać o to aby cały czas była ona przykryta warstwą wody.
https://caffebarca.pl/produkt/filtr-do-wody-brita-aquagusto-100/
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline kawosz17

« Odpowiedź #10 dnia: 01 Październik 2025, 15:03:33 »
A gdzie do tej saszetki się coś wpina? Na pewno mówimy o tym samym co podlinkował Coil?
Myślałem o tym pierwszym 🤕

Offline pieczyk111

« Odpowiedź #11 dnia: 01 Październik 2025, 15:03:51 »
różnica w moim przypadku jest prawie 30%
To sprawdź sobie zawartość tego filtra, pewnie poza węglem aktywnym zawiera dodatek żywicy jonowymiennej, dlatego delikatnie wpływa, no i nie zapomnij dodać ile twój filtr, albo wkład kosztuje. Bo na pewno nie jest to wersja 10 szt. za 59zł a nie ukrywajmy właśnie takie są najczęściej wybierane do dzbanków. Ten który pokazał Farin na zdjęciu nie ma nawet węgla aktywnego. 30% przy mało twardej wodzie to raczej mało. Te saszetki z żywicą maja więcej sensu.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Październik 2025, 20:38:59 »
nie zapomnij dodać ile twój filtr, albo wkład kosztuje.
Testowałem 4 filtry, w cenie od 10 do 20 zł/szt przy zakupie jednego filtra. Czyli Dafi Unimax 10 zł, Aquaphor Maxfor 12 zł, Brita Maxtra+ 20 zł, BWT mg+ 20 zł. Wszystkie w wersji standardowej oprócz BWT dodającej magnez dla smaku. Najmniej obniża przewodność Brita, w okolicach 20%, natomiast pozostałe w okolicach 30%. Przy czym BWT dodaje magnez, więc możliwe, że wodorowęglanów obniża najwięcej. Musiałbym zrobić test KH, ale nie mam w tej chwili w domu. Żeby było śmiesznie na każdym kawa wychodzi inaczej, ale najmniej intensywne aromaty są na Bricie. CO generalnie jest dość logiczne skoro najmniej obniża mineralizację.

30% przy mało twardej wodzie to raczej mało.
Jeśli dla Ciebie z 12 dH na 8 dH to mała różnica to ok. Dla mojego czajnika i smaku kawy jednak spora.

en który pokazał Farin na zdjęciu nie ma nawet węgla aktywnego
Nie musi mieć, najważniejsze jest zmniejszenie twardości wody, więc nie posiadając węgla aktywowanego ma więcej żywicy w danej objętości.
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2025, 20:57:16 wysłana przez krystians »

Offline pieczyk111

« Odpowiedź #13 dnia: 01 Październik 2025, 20:57:49 »
No tak tylko że im twardsza woda taki filtr poradzi sobie gorzej. A sprawdź z ciekawości ile dni daje rade tyle punków punktów obniżyć ? Czy np 3-5 dnia nadal jest tak skuteczny ? W twoim przypadku powiedzmy że się sprawdzi przez kilka dni, obstawiam max tydzień, ale jak ktoś ma powyżej 20, a tyle często jest w miastach lub więcej to kompletnie nic to nie da. Niestety zmiękczanie wody to proces chemiczny, musi zajść reakcja, która usunie wapń i magnez. Do tego potrzebne są substancje, które mogą te jony wychwycić lub rozpuścić osad, a to wymaga związków w dużej ilości.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Październik 2025, 21:03:44 »
Sprawdzałem po 30 dniach i sprawność zmniejsza się, jednak nie drastycznie. Najmniej zmienłia się na Bricie, a najwięcej na BWT. BWT spada sprawność do okolic 20%. A pozostałym do okolic 25 %. Ale dzbanek używany przez czeteroosobową rodzinę na co dzień do picia wody i robienia herbaty oraz kawy, więc po miesiącu może być nawet 150+ litrów. 

Generalnie jak sprawdzałem to +/- trzy tygodnie działały optymalnie filtry dzbankowe. Kiedyś Aquaphor jakoś drastycznie spadał w wydajności, ale teraz zdaje się, że jest lepiej. Dafi np słabo daje sobie radę z chlorem, Brita, BWT i Aquaphor lepiej.
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2025, 21:13:19 wysłana przez krystians »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi