Autor Wątek: "Profesjonalny" domowy ekspres kolbowy  (Przeczytany 14734 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: "Profesjonalny" domowy ekspres kolbowy
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Październik 2025, 15:04:13 »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Październik 2025, 15:15:41 »
Fiorenzato AllGround Sense

To młyn za prawie 4 tysiące. Aż tak dużej nadwyżki nie mam :) Zostanę jednak chyba przy pierwotnym planie, bo tak to się zacznie gonienie króliczka, a ja mam podniebienie plebejskie. Przeskok na 58 mm i elektryczny młynek, to i tak aż nadto, jeśli chodzi o usprawnienia :) Teraz tylko czas na trip do Łodzi.
PS. Ile wcześnie się zapowiadać? Jakaś zaliczka?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Październik 2025, 15:20:06 »
Przeskok to chyba bardziej na 64 mm.
Zaliczki nie potrzeba. Wystarczy kontakt dzień wcześniej. A przyjechać najlepiej po Targach w przyszłym tygodniu. I nie do Łodzi a do Zgierza pod Łodzią.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Październik 2025, 16:56:51 »
Młynka bez wagi to dzisiaj nie widzę....
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Październik 2025, 19:46:10 »
Przeskok to chyba bardziej na 64 mm.

Tu akurat myślałem o grupie :) I jak tak patrzę w kalendarz ... W soboty działacie?
PS. W moim przypadku Zgierz jest akurat za Łodzią :)
« Ostatnia zmiana: 22 Październik 2025, 19:49:55 wysłana przez Bazyl »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Październik 2025, 08:14:37 »
W soboty możemy się spotkać tylko na umówioną wcześniej godzinę.

Offline AdamGal

« Odpowiedź #36 dnia: 24 Październik 2025, 09:52:01 »
Cześć, dzień dobry :-)
Chciałem się poradzić ponieważ zachorowałem na taki poważny ekspres kolbowy do domu. Do tej pory przerobiłem już parę ekspresów automatycznych a ostatnio od czterech lat użytkuję Jure  jednak czuję, że pora iść dalej :-) Bardzo podoba mi się i z opisów i z możliwości oraz z ocen użytkowników Lelit Bianca PL162T pytanie tylko czy trochę nie przesadziłem jak na pierwszy tego typu ekspres? Zależy mi na smaku espresso oraz pysznej kawie mlecznej dla mojej małżonki, która to pije kawę z mlekiem owsianym a tego moja Jura nie potrafi spienić :-( Doradźcie proszę czy to dobry kierunek czy może jednak trochę przesada? Miłego dnia :-)
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2025, 10:18:55 wysłana przez ranGo »

Offline lomax Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anita, Gaggia Classic
  • Młynek: Iberital Challenge
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Październik 2025, 09:57:04 »
To już przebieram stopami w miejscu i czekam na udowodnienie mi, że nie mam racji
To przebieraj dalej, bo jak narazie to nie napisałeś dlaczego na Anicie nie da się zrobić idealnego espresso, czekam na argumenty, chyba że ich nie ma a Ty się wymądrzasz, bo wiesz lepiej i to wystarczy?

Offline Orinoco Eco Camp

• Ekspres: Rocket R Nine One
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37Z-Hero
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Październik 2025, 11:42:19 »
Doradźcie proszę czy to dobry kierunek czy może jednak trochę przesada?
W żadnym przypadku nie przesadzasz. Każdy kto zaczyna powinien startować od prostego ekspresu. A za taki uważam te które oferują stabilne parametry ekstrakcji. Im stabilniejszy ekspres tym łatwiejsza nauka przygotowania espresso. Niestety oznacza to co do zasady konieczność wydawania większej kwoty - stabilność kosztuje. Ale na Twoim miejscu nie skupiałbym się tylko na ekspresie. Według mnie i pewnie nie tylko ważność jest taka:
1. Ziarno kawy
2. Barista
3. Młynek
4. Ekspres
Nie zapominając o wodzie…
Jak widzisz ekspres jest ostatni w tej kolejności.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Październik 2025, 12:23:03 »
chyba że ich nie ma
Są. I to wiele razy powtórzone na forum. Ale masz tu dwa - stabilność temperaturowa(ale to problem nie tylko Anity) i, przede wszystkim, młynek. Dobra, dorzucę trzeci, brak OPV.
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2025, 12:30:45 wysłana przez siewcu »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Październik 2025, 12:28:02 »
Chciałem się poradzić ponieważ zachorowałem na taki poważny ekspres kolbowy do domu.

A młynek masz ? Jaki ? Jeśli nie masz to jaki budżet przewidujesz na cały zestaw ?

Offline AdamGal

« Odpowiedź #41 dnia: 24 Październik 2025, 14:13:01 »
Młynka nie mam, proponowano mi DF64V 2 Generacji lub Eureka Mignon Single Dose

Offline lomax Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anita, Gaggia Classic
  • Młynek: Iberital Challenge
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Październik 2025, 00:45:25 »
Są. I to wiele razy powtórzone na forum. Ale masz tu dwa - stabilność temperaturowa(ale to problem nie tylko Anity) i, przede wszystkim, młynek. Dobra, dorzucę trzeci, brak OPV.
Stary, ty masz nastukane 5309 postów na forum i piszesz że Anita nie ma zaworu OPV  :wow2:  :doh:

Ja bym się na twoim miejscu następnym razem dwa razy zastanowił albo przynajmniej raz sprawdził zanim coś napiszesz.
Po drugie młynek: ma regulację śrubą mikrometryczną i to wystarczy, żeby dopasować przemiał. Można by się czepiać szybkości mielenia przy małych żarnach albo tego, że ziarna się grzeją w czasie mielenia (żarna stożkowe) albo w hopperze z racji umiejscowienia młynka w obudowie ekspresu ale realnie to są bzdury.
Stabilność temperaturowa: twoim zdaniem przy bojlerze 250 ml w trakcie zastępowania nagrzanej wody zimną w czasie 30 sekund temperatura spadnie na tyle, że espresso nie wyjdzie idealnie? To powiedz mi, jaki spadek temperatury według ciebie dyskwalifikuje espresso? O ile stopni? Bo oczywiście bawiłeś się PIDem i sprawdzałeś różnice w smaku espresso przy różnych temperaturach (np 87-88-89-90-91-92 st C). Robiłeś takie testy, prawda? Bo ja robiłem i wiem, przy ilu stopniach odchylenia czuć realnie różnicę ale na razie się wstrzymam, żeby ci niczego nie sugerować :szampan:

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #43 dnia: 25 Październik 2025, 04:25:33 »
A nie jest przypadkiem tak, że to zależy od wersji Anita? Są ze 3 i chyba tylko "najbogatsza" wersja TEMD posiada zawór OPV, a pozostałe nie.

Pomijając to - czy przemiał z tego młynka będzie dobry pod espresso jest mocno subiektywne. Dla Ciebie może być, dla ludzi, którzy naprawdę szukają niuansów w kawie już niekoniecznie. Temperatura, profilowanie, przeróżne kawy i wiele innych rzeczy wiele osób tutaj ze mną włącznie przerobiło na dziesiątki różnych sposobów na ekspresach to umożliwiających, różnice w smaku bywają drastyczne im więcej czynników zmiennych weźmiesz do testu. Na ile są one dla Ciebie ważne czy nawet wyczuwalne to ponownie czysto subiektywne.

Lelit Anita to przyzwoity ekspres na początek, dla kogoś, kto chce przyrządzić nazwijmy to pijalne espresso i tyle. Natomiast jakość przemiału z tego wbudowanego młynka w relacji do choćby wspomnianego tutaj DF64V dzieli przepaść i to też jest fakt(abstrahując już od tego, że ten ostatni ma żarna płaskie).

Jak na kogoś, kto raptem dopiero dołączył do tego forum powiedziałbym, że głosisz dość kontrowersyjne tezy.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Październik 2025, 06:29:17 »
Jak na kogoś, kto raptem dopiero dołączył do tego forum powiedziałbym, że głosisz dość kontrowersyjne tezy.

Oj tam, oj tam z tym co ja pogrubiłem nie jest tak źle:

lomax
Light Roast
Data rejestracji:16 Marzec 2015, 20:52:04

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi