Autor Wątek: Pierwszy ekspres kolbowy i młynek  (Przeczytany 7354 razy)

Offline Absolut

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof
  • Młynek: Ascaso i1-mini
Odp: Pierwszy ekspres kolbowy i młynek
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Styczeń 2026, 08:48:43 »
Jest to jak najbardziej młynek do espresso.
Zgadzam się. Skoro na moim i-1 mini bez problemu otrzymuję pyszne espresso, to tym bardziej H64. Nie wiedziałem, że w i-1 mini klosze pękają. Mój jest cały i zdrowy od 5 lat. To faktycznie chyba kwestia dbania. Jak się przesadzi, to wszystko można uszkodzić.

Offline Absolut

« Odpowiedź #31 dnia: 20 Styczeń 2026, 08:52:53 »

Tak,w swojej cenie. Jak mocniej dociskałem kolbę do młynka to się przechylał do tyłu. Niby można z tym żyć, ale po co się męczyc?
Kolba uruchamia przycisk, która włącza młynek. On reaguje bardzo delikatnie, nie wiem, w jakim celu pchać na siłę kolbę w kierunku młynka. Spróbuj delikatniej. Każdy kloc można przepchać przy odpowiedniej sile, tylko właśnie po co się męczyć ;)

Offline nto102

• Ekspres: E-61
  • Młynek: gastro
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Styczeń 2026, 21:22:20 »
Nic z tego co napisałeś nie może się odnosić do młynka H64. Jest to jak najbardziej młynek do espresso. Jest wystarczająco ciężki i stabilny. Do tego ma zwartą sylwetkę. Klosz pękał tylko w młynkach i-mini. I to najczęściej gdy był zbyt głęboko wciskany w otwór. Klosz w H64 jest inny. Radziłbym na przyszłość nie opierać swoich opinii tylko i wyłącznie na doświadczeniach innych osób ze starszymi modelami młynków i na zdjęciach i opisach w sieci.

H64 przy swoich 7 kg  wagi jest tak sobie stabilny. Z pewnością bardziej niż  źle wyważony  i-mini (4,2 kg), ale nie ma porównania z MSJ czy Fiorenzato (13 kg). To tylko chciałem zasygnalizować. Całkiem możliwe że klosz w i-mini pękał po zbyt głębokim wciśnieciu w otwór obudowy, ale moim zdaniem to wada projektowa, użytkownik  nie musi wiedzieć na ile dokładnie  milmetrów wciska się klosz w obudowę.  Sam mi wymieniłeś gratis  taki  uszkodzony klosz na nowy. Jak widzisz opieram się i na własnych doświadczeniach.  I bez urazy, tak sobie tylko rozmawiamy.
« Ostatnia zmiana: 21 Styczeń 2026, 21:37:50 wysłana przez nto102 »

Offline nto102

« Odpowiedź #33 dnia: 21 Styczeń 2026, 21:36:52 »
Kolba uruchamia przycisk, która włącza młynek. On reaguje bardzo delikatnie, nie wiem, w jakim celu pchać na siłę kolbę w kierunku młynka.

To było 15 lat temu. Śpieszysz się  rano do pracy i działasz energicznie, a wóczas młynek się buja. Nie myślałem, że po 15 latach  ten młynek będzie jeszcze wzbudzal zachwyty. Może ktoś odgrzeje po 20 latach młynek  Solis Scala, wówczas jak pisano na forum,  "całkiem dobry do espresso" (sic!),  ale głównie dlatego,  że  innych w rozsądnych cenach w zasadzie nie było.

Offline Absolut

« Odpowiedź #34 dnia: 21 Styczeń 2026, 21:43:35 »
Śpieszysz się  rano do pracy i działasz energicznie, a wóczas młynek się buja.
hehe, coś pięknego :) 
"całkiem dobry do espresso" (sic!),  ale głównie dlatego,  że  innych w rozsądnych cenach w zasadzie nie było.
nie mam zamiaru Cię więcej przekonywać. Przecież i tak wiesz najlepiej, jak jest. A skoro H64 też nie jest młynkiem do espresso, bo jest za lekki i to jest ten kluczowy dla Ciebie wyznacznik - spoko. Każdemu wolno. Zależy Ci na ciężkich konstrukcjach, to dokładnie taki kup. Ale nie wprowadzaj innych w błąd, że to jest kluczowy czynnik warunkujący dobre espresso, bo to bzdura.

Offline nto102

« Odpowiedź #35 dnia: 23 Styczeń 2026, 17:46:40 »
@Absolut  nie mam zamiaru Cię więcej przekonywać. Przecież i tak wiesz najlepiej, jak jest. A skoro H64 też nie jest młynkiem do espresso, bo jest za lekki i to jest ten kluczowy dla Ciebie wyznacznik - spoko. Każdemu wolno. Zależy Ci na ciężkich konstrukcjach, to dokładnie taki kup. Ale nie wprowadzaj innych w błąd, że to jest kluczowy czynnik warunkujący dobre espresso, bo to bzdura.

Odpowiadając na twój apel,  już kilkanaście lat temu kupiłem młynek ważący 13 kg, to jest ciężka i sztywna  konstrukcja aluminiowa, żarna 64 mm. Zespół żaren jest wprasowany w obudowę.   Chciałbym być dobrze rozumiany, otóż dobre espresso można również zrobić korzystając z ręcznego młynka, no ale po co się męczyć?  Nie dlatego wymieniłem i-mini, że przemiał był słaby, bo nie był, ale ze wględów użykowych; był mało stabilny na blacie.  Poza tym kusiły większe żarna.

Offline Absolut

« Odpowiedź #36 dnia: 23 Styczeń 2026, 17:49:58 »
I w porządku. Ja nie mówię, że mój młynek jest najlepszy na świecie. Po prostu każdy dokonuje wyboru na bazie oczekiwań, możliwości i preferencji. Cieszę się, że i-1 mini wrócił do grona młynków potrafiących zmielić kawę do espresso ;)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Styczeń 2026, 15:09:34 »
Przepychanka w stylu "ten jest lepszy, bo cięższy" to trochę dziecinada. Jakość i powtarzalność przemiału to są parametry, które mają realne znaczenie przy parzeniu. Do tego kwestie użytkowe typu rozsypywanie kawy, retencja etc...

Offline Absolut

« Odpowiedź #38 dnia: 26 Styczeń 2026, 15:11:16 »
dokładnie

Offline nto102

« Odpowiedź #39 dnia: 27 Styczeń 2026, 22:48:57 »
P Do tego kwestie użytkowe typu rozsypywanie kawy, retencja etc...

Jeśli młynek się buja to i kawa może się rozsypywać. A niska retencja nie jest najmocniejszą stroną i-mini, bo to konstrukcja wiekowa. 
Także tak.

Offline Absolut

« Odpowiedź #40 dnia: 27 Styczeń 2026, 22:54:10 »
Jeśli młynek się buja to i kawa może się rozsypywać
😂 urokliwie ujęte zjawisko retencji :) Dobra. proponuję ciach-bajera, bo to zmierza w złym kierunku. Gdyby ktoś był naprawdę zainteresowany i-1 mini, to zapraszam na priv. Służy mi od kilku lat i chętnie przybliżę jego cechy od strony użytkownika.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi