Jakie są korzyści ze stosowania takich sitek?
Cześć Antonio,
Właśnie się przyglądam inżynierkim okiem "co i jak" no i zrobiłem doświadczenie z tzw Bieda-Step-Down, czyli jak wycisnąć słodycz z jasnych ziaren (12g w sitku single)!
Temat parzenia jasnych wypałów (u mnie: Etiopia Gui). Jeśli macie problem z kwasowością jasnych ziaren na standardowych, płaskich sitkach 58mm (np. IMS/VST), to rozwiązanie, które przetestowałem może Was zaskoczyć.
Zamiast gonić za klarownością w ogromnych sitkach (jak moje IMS B70 2T), wróciłem do korzeni, a konkretnie do tradycyjnego sitka 1-filiżankowego Bezzera (nr 5471031.01).
Mój setup i „hack”:
Sitko: Wąskie, o kształcie lejka (dedykowane na 7-8g).
Doza: 12g (mocny overdosing).
Mielenie: Zdecydowanie grubsze niż przy standardowym sitku (około 2 punktów grubiej na młynku)
Workflow: Puck screen 2mm (żeby zostawić miejsce na pęcznienie ciastka pod prysznicem).
Target: Gęste ristretto 20ml, dolewane wodą RO.
Dlaczego to działa? (Efekt Step-Down)
Wąskie dno i wysoki słup kawy (high aspect ratio) działają tu jak nowoczesne kosze typu Step-Down (np. od Sworksdesign). Fizyka jest nieubłagana: woda ma dłuższą drogę do pokonania przez ciastko, co przy jasnym ziarnie pozwala na grubszy przemiał przy zachowaniu odpowiedniego oporu. W sitku 1-filiżankowym Bezzera jest "tylko" 120 otworów vs 715 w IMS, czyli 1-f to bieda slow-flow.
Efekt w filiżance:
Zapomnijcie o herbacianej klarowności, dostałem niesamowitą słodycz i teksturę likieru. Grubszy przemiał wyciągnął "body" i cukry, których nie mogłem dobić przy drobnym mieleniu w dużym koszyku, gdzie często wpadał channeling albo gorycz z pyłu z którym walczyłem papierowymi krążkami i mantrycznym WDT.
Wkrótce przesiadka na ECM Technika VI, więc planuję dorzucić do tego 15s preinfuzji na 3 barach. Myślę, że to kompletnie „rozbije bank” jeśli chodzi o słodycz z jasnych singli.
Ktoś z Was bawi się jeszcze w takie "nadużywanie" sitek single do jasnych ziaren? Czy wszyscy już tylko VST 20g+ i Turbo Shoty? 😉
Bawię się lejkiem Bezzery, zanim zamówię basket step-down z sworksdesign za 200 baksów.
Teraz już piję czystą słodką Etiopię, bo wcześniej nie dało rady i robiłem blend 3-8 gramów do szota z 18 dozy.