Autor Wątek: Poczatek przygody z ekspresami kolbowymi  (Przeczytany 770 razy)

Offline Gattsby

• Ekspres: Jura Ena 8
Poczatek przygody z ekspresami kolbowymi
« dnia: 06 Sierpień 2025, 18:34:46 »
Cześć!

W mojej obecnej Jurze Ena 8 prawdopodobnie padł młynek, więc zacząłem rozważać przesiadkę na ekspres kolbowy.
Zrobiłem już wstępny research co do ekspresu i młynka, ale mam też kilka pytań, na które liczę, że pomożecie mi odpowiedzieć.
Z góry dodam, że nie biorę pod uwagę sprzętu używanego.

Ekspres
Gaggia Classic E24 – wybór głównie ze względu na design i polecenie znajomego.
Slyszalem o "boilergate", ale z tego co się orientuję, dotyczyło to wersji EVO PRO.
Planuję wymienić sprężynę zaworu (OPV) na taką umożliwająca parzenie w 9 bar – wygląda na prostą i nieinwazyjną modyfikację.

Pytanie: Czy warto dodatkowo zmienić portafilter na bottomless i kosz na precyzyjny (np. VST)?
Spotkałem się z opinią, że sama zmiana sprężyny bez wymiany portafiltra i kosza może dawać słabe efekty (zbyt niskie ciśnienie dla oryginalnego zestawu). Chętnie poznam Wasze doświadczenia i sugestie.

Młynek –  tutaj nie chcąc zbytnio szaleć z budżetem rozważam 3 opcje:
- Eureka Mignon Classico
- Rancilio Rocky SD
- Lelit Fred
Chętnie poznam Wasze opinie – może któryś z nich szczególnie polecacie lub odradzacie?

Tamper i WDT
Na razie nie mam nic wybranego, chętnie skorzystam z Waszych polecajek coś rozsądnego dla powyższego zestawu, z racji początków nie musi to być overkill:)

Ogólne pytanie
Czy taki zestaw ma sens?
Wiem, że zawsze można dołożyć i mieć "coś lepszego", ale próbuję znaleźć dobry balans jakości do ceny.
Zestawu będziemy używać razem z żoną – ona głównie do kaw mlecznych, używając osobnego spieniacza do mleka.
Nie przypadły nam do gustu bardziej zautomatyzowane ekspresy kolbowe typu Sage Bambino itd.

Będę bardzo wdzięczny za opinie, podpowiedzi i wszelkie sugestie.
Pozdrowienia z Trójmiasta! :)

Offline Al9bis

Odp: Poczatek przygody z ekspresami kolbowymi
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Sierpień 2025, 19:53:04 »
Jako użytkownik Lelita  nie odpowiem na pytania dotyczące Gaggi, niemniej dodam, że ekspres kolbowy nie zastąpi dobrego automatu - np w sensie porannego komfortu i szybkości, czy kilku kaw dla gości. To inna droga. Moja rada - zostaw Jurę, kup kolbę i ciesz się i jednym i drugim.  Młynek mam df64 z konesso - jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sierpień 2025, 22:20:17 »
portafilter na bottomless
Jedyne co bottomless daje to to, że jesteś w stanie na etapie nauki łatwiej zauważyć że jest kanałowanie/nierównomierność dystrybucji kawy w kolbie. I ew. częściej zmywasz podłogę/blat jeśli kanałowanie występuje, co dodaje nauce silną presję do poprawy dystrybucji. Smak podobno też zmienia mikroskopijnie (bo kawa odrobinę inaczej się schładza), ale w praktyce nie ma to znaczenia z tego co słyszałem.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Sierpień 2025, 13:58:56 »
Trza przyznać, ze ta Gaggia w kolorze żółtym jest prześliczna :)

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Sierpień 2025, 16:55:06 »
Hej, jakiś lepszy młyn z żarnami 64mm.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Sierpień 2025, 18:40:47 »
Przeczytałem opis tego ekspresu i mam dwie uwagi. Po pierwsze to wielkość bojlera. W opisie jest napisane "nowy mosiężny bojler o pojemności 1,5 l" a w specyfikacji podana jest pojemność 150 ml. Spora różnica... :nienie:
Zakładam, że w rzeczywistości jest to 150 ml czyli tak jak było to w starej wersji Gaggii z bojlerkiem aluminiowym. Teraz jest mosiężny. Chwała im za to.
Ale czemu nie jest on ze stali nierdzewnej? Mosiądz jest w coraz większej ilości ekspresów zastępowany stalą nierdzewną. Dawno temu było już głośno o szkodliwości związków cynku i ołowiu w stopie mosiądzu.
Te 150 ml nie ma szansy na utrzymanie stabilności temperaturowej na przyzwoitym poziomie. Jeśli wykonujesz doppio to wypływa z niego 60 - 80 ml gorącej wody. W tym samym czasie tyle samo zimnej wody wpływa do bojlera. Przy tak małym bojlerze stabilność będzie marzeniem.
Wyposażenie ekspresu też nie jest rewelacyjne. Tamper plastikowy plus zwykłe sitka.
Za podobne pieniądze moim zdaniem lepiej wziąć ekspres AVX DB1 HERO X. Cena niewiele wyższa a w zamian otrzymujesz ekspres z dwoma niezależnymi układami grzewczymi (bojler 500 ml i termoblok na parę - szybsze wykonywanie kaw mlecznych), układ PID z możliwością sterowania temperaturą ekstrakcji kawy (i nie tylko), zawór trójdrożny, regulowany zawór OPV, timer, lepsze wyposażenie i generalnie większe możliwości.
Poniżej przykładowy link do ekspresu w kolorze czarnym:
https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-avx-db1-plus-czarny-mat/
Wszystkie trzy kolory są obecnie dostępne od ręki. Na sklepie dziś lub jutro poprawimy dostępność.
I do niego dobrać młynek CG301, DF54 lub DF64. Kolory obudowy do wyboru: biały, grafit i stal nierdzewna.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi