Autor Wątek: Opiekacz do kanapek  (Przeczytany 4254 razy)

Offline MaciejM

• Ekspres: Kazak Rota 2, Bialetti Moka Induction, Aeropress
  • Młynek: 1Zpresso JX-Pro, K-Max
Opiekacz do kanapek
« dnia: 11 Marzec 2025, 18:19:21 »
Cześć,

do tej pory kupowałem opiekacze Lidlowe za +/- 50 zł, jeśli chodzi o funkcje i moc to w sumie nic mi w nich nie przeszkadza, poza tym, że co jakiś czas trzeba je wymieniać bo albo zdziera się teflon albo są już mega brudne.

Znalazłem teraz coś znacznie droższego Breville DuraCeramic VST070X i zastanawiam się czy warto? Czy rzeczywiście jakość rekompensuje wyższą cenę? Macie ewentualnie inne sprzęty tego typu do polecenia?
« Ostatnia zmiana: 11 Marzec 2025, 18:23:21 wysłana przez MaciejM »

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
Odp: Opiekacz do kanapek
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Marzec 2025, 20:12:07 »
Mam Breville, chyba też z taką powłoką, albo podobną, ale nie wiem, czy konkretnie z takim oznaczeniem. Na ten czas, jak kupowałem, z 4 lata temu, to chyba był najdroższy model. Nie żałuję. Jakość wykonania super, dobry design. Powłoka też dalej nieskalana. Jak chcesz się dłużej cieszyć czystym opiekaczem, tym, czy innym, to widziałem taki patent jak zapiekanie z użyciem papieru do pieczenia. Sam nie stosuję.

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Marzec 2025, 01:27:59 »
Nie sprecyzowałeś, czego naprawdę potrzebujesz... Jeżeli kupowałeś dotychczas "opiekacze do kanapek" i było ok, to po co zmieniać? Kupuj dalej w lidlu i wymieniaj, gdy uznasz, że sprzęt jest już niezdatny do użycia. Jeżeli natomiast pytasz o sprzęt na lata, bez teflonu w jedzeniu i mogący złapać coś więcej niż tosty, to szukaj "grilla kontaktowego"  np. takiego jak ten https://mmgastro.pl/pl/products/grill-kontaktowy-pojedynczy-forgast-fg09203-102444?utm_source=CENEO&utm_medium=cpc&utm_campaign=ceneo-przejscie&ceneo_cid=7914e818-2689-fee7-4f7c-931446d332dd
Trochę wieje od morza :/

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marzec 2025, 06:46:50 »
Papier do pieczenia się sprawdza.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Marzec 2025, 08:00:26 »
Ja od lat używam jakiegoś Tefala slim cośtam. Dla mnie OK

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Marzec 2025, 08:37:32 »
Papier do pieczenia się sprawdza.

Tu bym uważał. Co prawda jest to wygodne, również tak robiłem, ale jednak te papiery są nasączone silikonami.

Co do zakupu sugerowałbym opiekacz z ruchomą górną płytą. Klasyczne opiekacze sprasowują kanapki. A te z ruchomą się dopasowują i można uzyskać tosta, który nie przypomina twardego kawałka wyrobu piekarniczego.

Używam od zeszłego roku Tefala Optigrilla Elite. Na plus zaliczam brak sztucznych przegródek robiących z tosta trójkąty i inne kształty.
Ale to wielkie bydle w sumie. Za to rozwojowe, bo ze swoją dużą mocą i steka robi w punkt.
« Ostatnia zmiana: 12 Marzec 2025, 08:44:47 wysłana przez Kekacz »
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Marzec 2025, 08:55:00 »
Przepis na chlebek z fetą do Optigrilla, ser feta, trochę maki, jajko, sól, przyprawy... i papier do pieczenia.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Marzec 2025, 13:04:00 »
Co prawda jest to wygodne, również tak robiłem, ale jednak te papiery są nasączone silikonami.
Piszą o powłoce ale nic nie ma o silikonach.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Marzec 2025, 13:37:01 »
Co do zakupu sugerowałbym opiekacz z ruchomą górną płytą. Klasyczne opiekacze sprasowują kanapki. A te z ruchomą się dopasowują i można uzyskać tosta, który nie przypomina twardego kawałka wyrobu piekarniczego.

Przydaje się takie rozwiązanie. U mnie opiekacza brak (raczej nie jadamy tostów...), ale kilka razy z braku pomysłu robiliśmy w gofrownicy Dezala i podnoszona płyta pozwala wsadzić dość dowolnie gruby wsad i ręcznie ścisnąć ile potrzeba. Nawet całkiem dobre wyszły ;)
Gdybym szukał dla siebie to coś takiego + jeśli się da (nie sprawdzałem, czy są takie) wyjmowalne płyty do mycia...

Offline Hutriel

• Ekspres: Fellow Aiden, V60-02
  • Młynek: Fellow Ode 2
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Marzec 2025, 13:42:24 »
Ja ze swojej strony również jak najbardziej polecam Optirilla od Tefala. U mnie praktycznie codziennie używamy go to tostów, kanapek czy wrapów niż do samego grilowania. Mamy formę do gofrów i gofry też wychodzą OK. Forma do pieczenia też podobno sprawdza się bardzo dobrze.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Marzec 2025, 14:15:31 »
+ jeśli się da (nie sprawdzałem, czy są takie) wyjmowalne płyty do mycia...

I tu wjeżdża cały na czarno, jest też w wersji srebrnej, Tefal Optigrill. Ma trzy płyty: grillową, gofrową (z chochlą o odpowiedniej pojemności w zestawie) i formę do zapiekania/lasagnówkę czy jak to zwą. Mam wszystkie trzy. Diabelsko sprytne urządzenie.

Piszą o powłoce ale nic nie ma o silikonach.

https://wydarzenia.interia.pl/ciekawostki/news-toksyny-w-papierze-do-pieczenia-o-czym-pamietac-by-nie-naraz,nId,6453667
« Ostatnia zmiana: 12 Marzec 2025, 14:19:39 wysłana przez Kekacz »
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Marzec 2025, 17:05:07 »
Gdybym szukał dla siebie to coś takiego + jeśli się da (nie sprawdzałem, czy są takie) wyjmowalne płyty do mycia...
Breville właśnie ma wyjmowane. Można też do niego dokupić osobno płytki

Offline MaciejM

• Ekspres: Kazak Rota 2, Bialetti Moka Induction, Aeropress
  • Młynek: 1Zpresso JX-Pro, K-Max
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Marzec 2025, 17:17:25 »
Takiego typowego grilla jednak nie chcę, chodzi mi o w miarę typowy opiekacz, tylko właśnie zależy mi na wysokiej jakości, żeby powłoka nie schodziła i był dobrze wykonany

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Marzec 2025, 17:43:06 »
Może DEZAL, dawny Dezamet Nowa Dęba. Moi synowie dopóki nie kupiłem innego opiekacza nagminnie używali gofrownicy Dezalu, ale opiekacze też mają zacne. Pancerny sprzęt.
https://allegro.pl/oferta/opiekacz-do-panini-grilla-dezal-panini-1300w-rozowy-szybki-nagrzew-17211391850
Tutaj w akcji:

Ewentualnie jakieś mały Grill Hendi lub jakiś ich opiekacz.
https://hendi.com/pl/grill-kontaktowy-pojedynczy-hendi-gora-ryflowana-dol-gladki-230v-1800w-310x370xh210mm-263600
« Ostatnia zmiana: 12 Marzec 2025, 17:46:07 wysłana przez Airacobra »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi