Autor Wątek: Profitec Drive  (Przeczytany 2496 razy)

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Profitec Drive
« dnia: 30 Listopad 2024, 23:56:03 »
Dobra Przyszedł dziad, wszystko ładnie pięknie ahyy ehhy ohyy, ale do rzeczy, jakie to profilowanie jest skomplikowane, niby proste ale no nie  :). Niby się człowiek ma czym bawić, ale teraz to niewiem jak to gryźć, czy dążyć do proporcji 25/30s na 50-60ml ( podwójne ), czy mieć to w dupie i w ogóle robić po swojemu :). Bawi się ktoś tym ??, obejrzałem internet cos tam się zarysowało w głowie :), ale przekuć to na praktykę jeszcze powtarzalną. Czy iść w grubsze mielenie i niższe ciśnienie, czy odwrotnie. Można niby zrobić symulacje dzwigni, zaczynać od duzego ciśnienia i schodzić na niższe.   Ale ciekaw jestem doświadczeń innych co mają opcję profilowania.

Ile gram kawy dajecie na podwójne sitko ??.

pzdr. Łukasz

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
Odp: Profitec Drive
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Grudzień 2024, 10:29:07 »
Co nikt nic nie profiluje na forum ;)

pzdr. Łukasz

Offline JohnnyB Mężczyzna

• Ekspres: Delonghi Icona PID mod, Bezzera Aria MN TOP PID + E61 PID mod
  • Młynek: DF64
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Grudzień 2024, 13:06:36 »
20 gramów ładuje w podwójne.
Ustawiam FC na maksymalny przepływ. Odchylam lekko dźwignię grupy żeby nie uruchomić jeszcze pompy. Robię preinfuzję na ciśnieniu statycznym sieci aż do pierwszej kropelki. Następnie uruchamiam pompę, czekam na zbudowanie ciśnienia i zjeżdżam powoli w celu zachowania stałego przepływu.
Dobrze jest mieć wagę z tym wskaźnikiem FlowRate wtedy panowanie nad FC jest banalne.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudzień 2024, 13:08:39 wysłana przez JohnnyB »

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Grudzień 2024, 15:48:00 »
coś tam panuję już po paru dniach :). Lece na zbiorniku a nie wodzie ale ta preinfuzja z pompy + statyczna też ogarnia chyba dobrze.
No ja ustawiam na jakiś 1 obrót wtedy i tak leci już w maxie ale docelowo chyba ustawię żeby pompowało do 9 bar max. I potem schodze na mniejsze ciśnienie.  A powiedz mi jak czasowo i wagowo ci wychodzi ilość kawy

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Grudzień 2024, 19:34:58 »
Co nikt nic nie profiluje na forum ;)
pzdr. Łukasz
Profiluje, tylko nie wiosłem a elektronicznie, rezultaty bardzo pozytywne i powtarzalne. Czasu sztywno nie musisz się trzymać bo jak ograniczasz przepływ to automatycznie czas się wydłuży aby osiągnąć tą samą ilość naparu w filiżance. Jest sporo info w necie na temat różnych rodzajów profili, więc masz jakiś punkt wyjścia i reszta to dopracowywanie według swojego gustu, sporo zabawy Cię czeka.😉

Offline JohnnyB Mężczyzna

• Ekspres: Delonghi Icona PID mod, Bezzera Aria MN TOP PID + E61 PID mod
  • Młynek: DF64
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Grudzień 2024, 09:05:01 »
A powiedz mi jak czasowo i wagowo ci wychodzi ilość kawy

Ogólnie, jak zmieniam ziarna to tak ustawiam młynek żeby bez profilowania i bez preinfuzji dostać 30g naparu z 20g mielonki w 30s. Jak już trafię z mieleniem, to zaczynam zabawę z profilowaniem. Nie patrzę już wtedy na czas, tylko ilość naparu w filiżance mnie interesuje.
Nie wiem czy ta procedura wpisuje się w jakieś standardy baristyczne, ale kawa mi smakuje, a chyba o to chodzi w tej całej zabawie ;)

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Grudzień 2024, 09:49:33 »
jak smakuje to spoko no o to chodzi przecież. Ale tak bogato sypiesz na ilość naparu :) ja to staram się wcelować zawsze w około 45-50g z podwójnej takie 20-21g dozy. Ja staram się ustawić na start tak wajchę, żeby szło około 9b ciśnienia, i po jakiś 10-15s schodzę z ciśnieniem jak widze, że jasnieje i przyśpiesza. No dziś mi wyszło takie 45g w 30pare sekund :). Tylko to do capuczino a filiżanki mają 180ml.  Do espresso to by mi spokojnie 20/40g zadowoliło aż nadto.

pzdr. Łukasz

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Grudzień 2024, 10:14:52 »
Można niby zrobić symulacje dzwigni, zaczynać od duzego ciśnienia i schodzić na niższe.

To zależy trochę od tego, czy używasz jasno, czy ciemno palonej kawy i co byś chciał osiągnąć, wyeksponować cechy danej kawy czy skorygować. Dla tego, jak kolega wspomniał, najpierw kalibracja, a potem podejmowanie decyzji, eksponować jasność kawy czy ją "ugrzecznić" i zwiększyć body.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Grudzień 2025, 09:12:24 »
Hej mam pytanko właściwie mały problem. Od jakiegoś czasu profilowanie działało średnio dopiero łapało pod końcem. Teraz muszę wręcz zamknąć do końca wajchę i mało tego muszę wręcz mocno ją jeszcze dokręcić ponad stan zacisnąć wręcz gwint mocno żeby wskazówka ruszyła. Wykręciłem górę wszystko czyste wszystko działa, dałem nową uszczelka i nic to nie nie zmienia. Nie dodam filmiku bo możliwości forum są sprzed 2ch epok :). I wielkość załącznika nie przejdzie żebym nie wiem co zrobił.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Grudzień 2025, 09:27:25 »
Zamknięcie == ograniczanie przepływu?

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Grudzień 2025, 09:30:57 »
Możesz wstawić filmik na YT albo inny streaming

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Grudzień 2025, 09:49:49 »

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Grudzień 2025, 10:06:46 »
Może ekspres wszedł na ostatni poziom wtajemniczenia i robi profilowanie pod shot#5 z powyższego wykresu od @ranGo  [emoji38]

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Grudzień 2025, 10:37:52 »

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Grudzień 2025, 10:55:42 »
Na ślepym sitku jest max cisnienia. No właśnie zawsze
Jest max a dopiero coś się zmienia jak dojadę wajchą do końca i wręcz puknę albo docisnę na chama dźwignie coś jak bym mocniej z oporem dokręcił gwint. Ale jest to zero jedynkowe wręcz. Docisnę na maxa i spada ciśnienie ostro poluzje lekko wraca na maxa. Tam jakieś mikro różnice powoduje że np wstrzelę się w 7-8b np.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi