Autor Wątek: Nivona 8101 vs Melitta Barista TS Smart  (Przeczytany 3984 razy)

Offline Kamil991

Nivona 8101 vs Melitta Barista TS Smart
« dnia: 20 Listopad 2024, 00:01:55 »
Cześć,

Zacznę od tego, że szukam ekspresu automatycznego do lokalu usługowego i zależy mi na jak najlepszej kawce, ale też prostocie a przede wszystkim możliwości czyszczenia. Długo czaiłem się na Jurę E8 EC, ale po przemyśleniu wolę chyba coś z możliwością wyciągnięcia bloku i porządnego wyczyszczenia ekspresu w środku. Obecnie zastanawiam się nad tymi dwoma modelami:

- MELITTA Barista TS Smart F86/0-100
- Nivona 8101

Nie potrafię się kompletnie zdecydować. Za Melittą przemawia bardzo duża ilość pozytywnych recenzji, zaś design i prostota Nivony strasznie mnie urzekła. Czy ktoś ma może jakieś bezpośrednie porównanie tych ekspresów lub testował zbliżone modele? Ewentualnie czy ktoś może polecić jeszcze coś innego? Dodam jeszcze, że zdecydowana większość kaw to będą kawy mleczne.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
Odp: Nivona 8101 vs Melitta Barista TS Smart
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Listopad 2024, 16:24:29 »
Nivona 8101 5 lat gwarancji bez ograniczeń ilości zrobionych kaw. Ma ciekawy system wyboru profilu kawy. Na plus fajny dizajn. Mi się podoba wersja czarna.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline ktm777

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Ascaso I-1 mini
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Listopad 2024, 08:28:54 »
Jeśli do lokalu usługowego, to sprawdź u Nivony czy obejmie Cię tą gwarancja, ona jest głównie dla konsumentów, nie firm chyba, że prowadzisz firmę w oparciu o CEiDG.
O Nivonie Nivo nie znalazłem wielu informacji, Melita jest często polecana, zrobiona jest chyba na tej samej platformie co wcześniejsze Nivony, więc wybór może dotyczyć ergonomii itd.
Sam jestem bardzo ciekawy opinii o Nivo 8101/3 ale na razie tego jak na lekarstwo.

Offline hergar Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, aeropress
  • Młynek: KAZAK TURA 3
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Listopad 2024, 09:43:17 »
Ja ostatecznie zamówiłem Nivone z Media Expert. 5 lat gwarancji jest dla osób prywatnych i jdg (jeśli to ekspres do biura itp. a nie do sprzedaży kawy). Brałem na spółkę, więc rozszerzona gwarancja nie dotyczy. Nivona w ME nie bierze udziału w tej promocji, więc lepiej kupić w Konesso.
Poczuj strach i zrób to mimo wszystko.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi