Autor Wątek: Ekspres Nivona 821 i paskudny smak kawy  (Przeczytany 9669 razy)

Offline Centurion

• Ekspres: Nivona 821
Ekspres Nivona 821 i paskudny smak kawy
« dnia: 01 Sierpień 2024, 15:07:01 »
Cześć i czołem kawosze,

O mnie

piszę ten post, bo nie mam już pomysłu jak wyciągnąć przyzwoitą kawę z ekspresu Nivona 821.

Nie jestem koneserem kawy, ale myślę, że potrafię choć trochę wyczuć czy kawa jest OK, czy nie. Wiem, że to pewnie jakaś herezja na tym forum, ale lubię kawę z Orlenu (jeśli mają ten duży ekspres). Kawa od nich jest w miarę powtarzalna i po prostu dobrze smakuje, zwłaszcza z czekoladowym ciastkiem : Poza tym lubię jak kawa nie jest kwaśna, ma delikatną nutę goryczy i po prostu pachnie kawą (niby oczywiste, ale...). Piję tylko kawę czarną bez dodatków.

To tak słowem wstępu o mnie, a teraz słów kilka...

O ekspresie

Ekspres to Nivona 821. Opinie ma raczej pozytywne. Można go dosyć łatwo czyścić (wyciągany zaparzacz). Konserwuje go regularnie zgodnie z komunikatami na wyświetlaczu. Środki do konserwacji kupuję oryginalne z Konesso, w tym filtry do wody. Co tydzień w piątek przed weekendem opłukuje zaparzacz i dokładnie wszystko czyszczę i suszę. Teraz trochę...

O ziarnach kawy

Kawy kupuję różne, bo cały czas mam nadzieje, że problem z niesmaczną kawą to kwestia właśnie ziaren. Na początku lecieliśmy na kawach dostępnych w każdym sklepie, były takie jak:

MK CAFE Premium
LAVAZZA Qualita Oro
LAVAZZA Qualita Rossa
JACOBS Kronung
i różne inne mniej lub bardziej znane

Potem pomyślałem, że to może kwestia tego, że te kawy są słabe do ekspresu i zacząłem zamawiać kawę NUNO z Allegro (wersje droższą w czarnych opakowaniach), teraz zamawiam kawy od Bean & Buddies Coffee, ale nic to nie zmieniło.

Próbowałem też zamawiać kawy w mniejszych gramaturach żeby wsypywać zawszę świeżą kawę, bez zmian. Więc teraz o...

Smak kawy i cała reszta

Przede wszystkim kawa po zaparzeniu nie pachnie w ogóle albo pachnie jak zwietrzała kawa.

W smaku to ciężko stwierdzić jak to w ogóle smakuje, jest lekko kwaśna, jest lekka gorycz, ale prawie całkowicie pozbawiona jest aromatu.

Inni piją kawę z tego ekspresu tylko z dodatkiem mleka (cappuccino, macchiato) i mówią, że szału nie ma ale da się pić. Americana smakuje tragicznie. Mowa tu oczywiście o domyślnych przepisach ustawionych w tym ekspresie.

Próbowałem ustawiać swoje przepisy z innymi parametrami, coś tam da się bardziej wyciągnąć, ale niewiele.

Co ciekawe czasem ekspres zrobi kawę przyzwoitą, taką 5/10. Da się to pić i nawet to jakoś smakuje, a na drugi dzień znowu to sama - dramat kawowy xD

Ja już się poddałem i choć ekspres czyszczę, zamawiam kawy itp. to po drodze do pracy kupuję kawę na Orlenie. Jednak wolałbym nie wydawać codziennie 10zł na kawę skoro mam ekspres pod nosem.

Macie jakieś pomysły? Może to po prostu jakaś awaria ekspresu o której nie mam zielonego pojęcia? A może po protu kompletnie się nie znam i powinienem przestać pić kawę i przerzucić się na herbatę ;)

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Ekspres Nivona 821 i paskudny smak kawy
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Sierpień 2024, 15:18:24 »
Cześć,

Mi to wygląda na zbyt słabą ekstrakcję, tzn zbyt mało jest wyciągane z ziaren.

Mam kilka pytań pomocniczych:
1. Jaką masz ustawioną dozę?
2. Jak ustawiona jest temperatura?
3. Jaka jest grubość mielenia?
4. Ile trwa zaparzanie kawy?
5.  Ile gram naparu - zaparzonej kawy trafia do filiżanki?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Sierpień 2024, 16:33:03 »
Może Ci pomoże:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14187.0

Kup porządną ciemniej paloną świeżą kawkę. Ostatnio znajomym także w automacie przypasowała ta:

https://praska.pl/pl/p/Brazylia-Dark-Roast/183

Lub palarnie z tego wątku:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?board=16.0

Z tej  Nivonie po ustawieniu piłem niezłą kawkę właśnie na ziarnie  Praska dark roast. Generalnie dobra i świeża kawa w automacie jest kluczowa z powodu oczywistych ograniczeń takich ekspresów.

》tertium non datur《

Offline Centurion

• Ekspres: Nivona 821
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Październik 2024, 13:19:19 »
Hej,

dzięki za podpowiedzi, krystians trafił w 10. Coś się porobiło z silnikiem i ekstrakcja kawy była za słaba. Po wymianie silnika i regulacji młynka kawa znowu smakuje. Niestety kosztowało to ~900zł brutto, ale co zrobić :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi