Autor Wątek: zestaw do oceny dla świeżaka ??  (Przeczytany 2576 razy)

Offline Rytual123 Mężczyzna

• Ekspres: v60, AreoPress
  • Młynek: nivona cafegrano 130, MHW-3bomber R3
zestaw do oceny dla świeżaka ??
« dnia: 31 Lipiec 2024, 10:03:28 »
Dzień dobry,
Od jakiegoś czasu zacząłem interesować się bardziej kawą i potrzebuje fajnego zestawu do 3000 zł. Przeszukałem forum i yt wychodząc z takim zestawem
ekspres:
ekspres do kawy avx em tb1
młynek:
mlynek do kawy g iota gen ii df64 gen ii
zależało mi przede wszystkim na grupie 58mm by w przyszłości mieć już akcesoria pod inne ekspresy
jak uważacie będzie to dobry zestaw na zaczęcie zabawy z kawą ?

PS. Myślę by podjechać do Pana Janusza do sklepu ponieważ mieszkam pod Łodzią i nie jest to tak daleko dla mnie

Smacznej Kawusi :)

pawel890

• Gość
Odp: zestaw do oceny dla świeżaka ??
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Lipiec 2024, 13:21:44 »
W obecnych czasach świetny zestaw, i myślę, że w tej kwocie ciężko to będzie pobić.
Chyba, że udałoby Ci się jakoś delikatnie ponieść budżet i dostać ciekawą ofertę z caffebarca jako komplet.
To może: AVX DB1 Dual Boiler PID + DF64 gen ii

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Sierpień 2024, 09:34:48 »
aktualnie będzie ciężko podnieść budżet i nie wiem nawet czy warto bo z żoną pijemy głównie kawy czarne a mleczne raczej dla gości. Może udało by się dołożyć PID za jakiś czas.

Offline bartis55 Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM TB1, przelewowy, aeropress
  • Młynek: DF64 gen 2, Severin km 3873
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Sierpień 2024, 12:05:37 »
Mam taki sam zestaw. Wspomniany ekspres jest moim pierwszym ekspresem kolbowym więc nie mam żadnego porównania.
Z zestawu jestem bardzo zadowolony. Ja pije głównie kawy mleczne i dla mnie są pyszne. Goście mówią że lepsze niż w kawiarni  :pycha:
Espresso smakuje mi tylko z ziaren średnio+ i ciemno palonych. Jak jest trochę jaśniejsze palenie, mam wrażenie że jest zbyt kwaśne. Wydaje mi się, że problemem jest tuta zbyt niska temperatura.

Jak dla mnie ekspres ma trzy wady:
  • Temperatura - wydaje się, że nie jest zbyt wysoka + brak regulacji. Rozgrzewanie kolby czy filiżanek według mnie nie istnieje. (Rozgrzewam we wrzątku)
  • Spienianie mleka trwa bardzo długo, na jedno latte spieniam mleko 110 sekund. Na dwie latte już jest zbyt dużo mleka i to spienianie jest bardzo długie i słabe
  • Ciśnienie dobija do 15 bar. Co prawda jest OPV i można to wyregulować, ale jak nie chcę stracić gwarancji to muszę żyć z 15 barami

Ogólnie jestem bardzo zadowolony, w tym budżecie za nowe urządzenia jest super. Czy kupiłbym ponowanie? Jeżeli chodzi tylko o nowe urządzenia -> zdecydowanie. A jezeli jest opcja używanych, to nie wiem czy nie udałoby się znaleźć w tej cenie używanego ekspresu z podobną specyfikacją ale dodatkowo z PID.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Sierpień 2024, 12:24:16 »
aktualnie będzie ciężko podnieść budżet i nie wiem nawet czy warto bo z żoną pijemy głównie kawy czarne a mleczne raczej dla gości. Może udało by się dołożyć PID za jakiś czas.

Do ciemnych kaw naprawdę przydaje się dobra stabilność temperaturowa, wiem po tym jak sam dołożyłem PID do rancilio silvia.
A planujesz upgrade ekspresu w przyszłości?

Ciśnienie dobija do 15 bar. Co prawda jest OPV i można to wyregulować, ale jak nie chcę stracić gwarancji to muszę żyć z 15 barami

Co to znaczy, że ciśnienie dobija do 15BAR? Mierzyłeś ciśnienie na ślepym sitku?

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Sierpień 2024, 12:40:30 »
Mam na sprzedaż Lelit Anna z PID. Jest wymieniony OPV, można regulować ciśnienie.

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Sierpień 2024, 13:31:21 »
Mam na sprzedaż Lelit Anna z PID. Jest wymieniony OPV, można regulować ciśnienie.
czy lelit anna nie ma kolby 57mm ? bo mi zależy na 58mm

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Sierpień 2024, 13:32:00 »
Co to znaczy, że ciśnienie dobija do 15BAR? Mierzyłeś ciśnienie na ślepym sitku?

Tak na ślepym sitku 15 bar. Podczas robienia kawy ok 13 bar

Offline mars45

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Sierpień 2024, 21:00:21 »
Dzień doberek :)

nie chcę tworzyć nowego wątku bo dotyczy praktycznie tego samego, dlatego dołączę się do tematu :)
Również zastanawiam się nad wymienionym ekspresem AVX EM TB1, ale również nad BREVILLE Mini Barista VCF125X.

Raczkuję w tematyce ekspresów kolbowych, ale podobnie jak Twórca postu - szedłbym w grupę 58mm.
Pite kawy: 80% czarne / 20% mleczne.

@bartis55 wspomniał odnośnie AVX EM TB1 o niskiej temperaturze, słabym spienianiu i ciśnieniu - ktoś ma podobne odczucia ? (mimo wszystko jest zadowolony)
z kolei @pawel890 wspomina, że do ciemnych kaw temperatura i stabilność jest kluczowa

Czy ktoś ma jakieś porównanie, doświadczenie z tymi ekspresami, a może jakiś jeszcze inny wchodziłby w grę ? Raczej chciałbym zamknąć się w kwocie 1500 zł.
Na razie chodzi o sam ekspres, nie poruszam tematu młynka ;)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Sierpień 2024, 09:12:03 »
@bartis55 nie mylisz przypadkiem OPV z zaworem trójdrożnym?
AVX EM DB1 zdaje się nie ma zaworu OPV więc nie podregulujemy ciśnienia, tu masz nawet instrukcję jak ten zawór dołożyć na własną rękę.

« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2024, 09:18:05 wysłana przez k3lt »

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Sierpień 2024, 10:26:36 »
Dzień doberek :)

nie chcę tworzyć nowego wątku bo dotyczy praktycznie tego samego, dlatego dołączę się do tematu :)
Również zastanawiam się nad wymienionym ekspresem AVX EM TB1, ale również nad BREVILLE Mini Barista VCF125X.

Raczkuję w tematyce ekspresów kolbowych, ale podobnie jak Twórca postu - szedłbym w grupę 58mm.
Pite kawy: 80% czarne / 20% mleczne.

@bartis55 wspomniał odnośnie AVX EM TB1 o niskiej temperaturze, słabym spienianiu i ciśnieniu - ktoś ma podobne odczucia ? (mimo wszystko jest zadowolony)
z kolei @pawel890 wspomina, że do ciemnych kaw temperatura i stabilność jest kluczowa

Czy ktoś ma jakieś porównanie, doświadczenie z tymi ekspresami, a może jakiś jeszcze inny wchodziłby w grę ? Raczej chciałbym zamknąć się w kwocie 1500 zł.
Na razie chodzi o sam ekspres, nie poruszam tematu młynka ;)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Z twoim budżetem poszedłbym w breville ze względu na to że ma PID i będzie miała większą stabilność temperaturową
bartis55 wyraził swoje zdanie ale jeśli nie jesteś już wyszukanym kawoszem to nie zauważysz tych niuansów

« Odpowiedź #11 dnia: 02 Sierpień 2024, 10:35:51 »
@k3lt Ja mam AVX EM TB1 a on chyba ma OPV (ustawiony fabrycznie na 15 bar).

Zdjęcie z internetu, prawy górny róg to chyba OPV

273156208_4964892553548723_2029561223468387821_n.jpg

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi