Autor Wątek: ekspres automatyczny do 4000 PLN  (Przeczytany 16038 razy)

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: ekspres automatyczny do 4000 PLN
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Sierpień 2024, 12:23:42 »
Rado ale to ty tu już teraz trolujesz czy raczej zachowujesz się jak rozhisteryzowany dzieciak, "bo ja zrobiłem i i smakuje to jest lepsze a skoro jest lepsze to jest lepsze i koniec i lepsze".

Kupiłeś se bardzo drogi automat krupsa? i co z tego? zdradzę ci tajemnicę, to nie jest nielegalne, nie musisz się z tego tłumaczyć! Może ci kawa z niego smakować, wolno ci się z niego cieszyć, baaa nawet możesz se odkręcić pare części, zanieść do złotnika i jeszcze bardziej cieszyć się z pimp my automat :D

Za to zostałeś bardzo ładnie zweryfikowany, od dawna w różnych wątkach promowałeś wmf-y jako specjalne automaty z wyjątkowymi częściami w środku, no a wyszło, że jednak nie :) A robi na nich lepszą kawę? Jest super i żaden mu nie dorównuje? peeewnie, niech i taki jest, czemu miał bym nie wierzyć? Chodź tobie to mi akurat ciężko zaufać ale ok, zachwalaj go dalej, tylko tak bardziej rzeczowo jak można prosić  [emoji106]

ps
aż przypomniałem se jak zachwalałeś jakieś kapsułki, bo robisz z nich "poprawne espresso", znaczy się poprawne "by Piszę bzdury". Jednak zostanę przy świeżej kawie zaparzonej w czymś prostszym :P

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #61 dnia: 27 Sierpień 2024, 12:29:01 »
A tak ogólnie to jak macie te wmf to można prosić by ktoś wrzucił filmik z ustawieniami jakie ma i jak wygląda zaparzanie tego espresso 30ml?
Nie tylko grubość mielenia ale także intensywność i temperatura jak ustawiona jest...
Pomoże mi to kalibrować krupsy tak jak wmf o ile to będzie konieczne by coś zmieniać bo przyznam się szczerze że wmf nie miałem nigdy w rękach bo jest to za nowa marka jeśli chodzi o te modele ekspresów domowych i nie ma nigdzie uszkodzonych chyna że ktoś ma zepsutego to odkupię w cenie uszkodzonego krupsa bo ceny części są z tej samej półki cenowej

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #62 dnia: 27 Sierpień 2024, 12:34:39 »
Panowie, a w szczególności @GostRado, @Ziutek i @pawel890 - Bardzo proszę o powstrzymanie się od osobistych wycieczek, epitetów i orzekania kto jest trollem a kto nie.
Robicie totalny syf w bardzo ciekawej dyskusji, jeszcze chwila i całkiem nie będzie się dało tego czytać.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Sierpień 2024, 12:40:58 »
Udało mi się z tej dyskusji wyciągnąć dwie ciekawe informacje:

1. WMF potrafi zaparzyć kawę w ilości, czasie i uzysku odpowiadającym klasycznemu przepisowi na espresso. (Też chętnie zobaczył bym to na wideo)
2. Krupsy mają te same bebechy co wmf, a mimo to fabrycznie nie potrafią "trzymać się" tego przepisu.
3. Być może krupsa da się zmodyfikować, żeby trzymał się tego przepisu. (Co też chętnie zobaczył bym na wideo.)

Gorąco zapraszam do stonowanej, merytorycznej, dyskusji na poziomie dorosłych ludzi :)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #64 dnia: 27 Sierpień 2024, 12:52:57 »
bo ja zrobiłem
Sprawdziłem i porównałem, czego nie rozumiesz. Ta sama kawa przewalona przez kilkadziesiąt automatów, stąd moje wnioski, że najlepsze espresso robi: WMF perfection, Jura 16g (10g 👎)i De'Longhi z 14g, a Krupsy, które do tej pory ustawiałem  słabe. Jak mi się trafi taki, który zrobi lepsze espresso niż wspomniane, to wiedz, że obiektywnie napiszę!
Kupiłeś se bardzo drogi automat krupsa
Nie mam i nie miałem żadnego ekspresu automatycznego.
przypomniałem se jak zachwalałeś jakieś kapsułki
Tak: Illi classico, jak są świeże, to są najlepsze do Nespresso. Kupowałem różne, nawet świeże od Rave Coffee też się nie sprawdziły. Ekspres żony, obecnie stoi na wsi i czasami z Illi zrobię ekspreso w przerwie wykonywanych  robót.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2024, 13:03:33 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #65 dnia: 27 Sierpień 2024, 15:24:48 »
@Ziutek fajnie, że rzeczowo podchodzisz do tematu i pewnie dużo ludzi skorzysta z twoich postów przy wyborze ekspresu.
Też mam 860 L, ale w przeciwieństwie do forumowego betonu akceptuję jego genezę pochodzenia. Upatrywałbym raczej pozytywów w dostępności części od Krupsa do WMF w przypadku kłopotów z funkcjonowaniem ekspresu.
Przed wyjazdem na tygodniowy urlop wyczyściłem całkowicie moduł zaparzacza kawy, system spieniania mleka, wysypałem fusy, a po przyjeździe on domagał się ponownie czyszczenia systemu mleka, opróżnienia pustego zbiornika na fusy .
Tak więc, przynajmniej algorytm czyszczenia tego ekspresu jest bardzo zagadkowy, a raczej niezrozumiały.
Ten ekspres ma tyleż zalet co wad, więc warto zważyć co jest dla nas priorytetem przy ewentualnym zakupie.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #66 dnia: 27 Sierpień 2024, 15:30:17 »
opróżnienia pustego zbiornika na fusy .
Tak więc, przynajmniej algorytm czyszczenia tego ekspresu jest bardzo zagadkowy,

Nie wiem jak ten, ale u mnie w pracy (jakieś Saeco bodajże) była to standardowa sytuacja...
Nie miał żadnego czujnika zajętości pojemnika na fusy (bo i po co?), tylko licznik kaw + resetowanie przy wyjęciu tacki (czyli założono, że jeśli się wyjmuje, to też wysypuje). A, że firma od sprzątania (zapewne przestrzegając przepisów BHP ;) ) czyściła go po wyłączeniu zasilania, to licznik się nie resetował ;) i rano często po kilku kawach chciał, żeby opróżnić. Wystarczyło tylko wyjąć na chwilę pojemnik i wsadzić go z powrotem...

Offline Ziutek

« Odpowiedź #67 dnia: 27 Sierpień 2024, 15:48:18 »
Dokładnie tak to działa jest tylko mikro Switch który zwiera piny gdy jest pojemnik wsadzony i zlicza kawy zrobione i domaga się wyczyszczenia pojemnika na fusy... Dodatkowo w krupsie np jest tak że jak za szybko wysypiesz fusy i włożysz spowrotem to ekspres pyta się ciebie czy pojemnik na fusy został opóźniony bo wg niego to za szybko było... Jak trochę dłużej to nie zapyta

@fill a jak chcesz by długo działał ekspres na tym typie zaparzacza co jest to po prostu musisz go używać nie bać się że co weekend żeby się nie zużył... Bo niektórzy narzekają że pada im po 4 tyś kaw... Mam potwierdzone przypadki że na jednym zestawie uszczelek te ekspresy robią 12 tyś kaw i dalej działają... Rekordzista co miałem to w 4 lata trochę ponad 16 tyś kaw zrobił ale to w zakładzie fryzjerskim miała kobieta i w sumie rzeczy to nawet nie przeciekał tylko po prostu co zrobił kawę to auto czyszczenie i napełnianie ekspresu wyskakiwało za każdym razem samo tak jakby był przytkany czy coś i to po każdej kawie i tak wyglądało kawa, napełnianie ekspresu i tak w kółko...
Polecam też stosować filtry nie muszą być oryginalne byle tylko nie sypały z siebie piaskiem, oraz odkamienianie jak robisz pewnie masz to samo cykl 3 częściowy odkamienianie, płukanie, płukanie polecam do tej samej ilości odkamieniacza wlać więcej wody i oszukać ekspres i zrobić odkamienianie, płukanie z odkamieniaczem, płukanie ze zwykłą woda, oraz włączyć na koniec tak jakby instalacje filtra by przelał się świeżą wodą, raz że odkamieniacz mniej zaszkodzi uszczelkom bo będzie bardziej rozwodniony a dwa dokładniej odkamieni ekspres bo jak woda się nasyca to nie przyjmuje już kamienia i takie odkamienianie robić np co drugie...
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2024, 16:02:53 wysłana przez Ziutek »

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #68 dnia: 27 Sierpień 2024, 16:22:30 »
To ekspres żony, jak chce jedną kawę dziennie to ma jedną dziennie. Ja mam swój i swoje espresso. Dziękuję za rady odnośnie użytkowania i czyszczenia. Do kawy używam wody z dzbanka Dafi, a filtr zmieniam co dwa tygodnie, niezależnie czy przelał dużo czy mało wody. Spełnia swoją rolę, bo przez okres 6 miesięcy woda z dzbanka zakamienia czajnik czy ekspres tylko minimalnie

« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2024, 18:05:22 wysłana przez fill »

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #69 dnia: 27 Sierpień 2024, 18:25:15 »
Dokładnie tak to działa jest tylko mikro Switch który zwiera piny gdy jest pojemnik wsadzony i zlicza kawy zrobione i domaga się wyczyszczenia pojemnika na fusy..

To jest zrozumiałe, tylko co ekspres u nas zliczył skoro był nieużywany ....  U mnie regularnie sygnalizuje opróżnianie zbiornika na fusy, a nie jest nawet w 1/3 zapełniony. Nie jest problemem wyjęcie rurki do mleka i wysunięcie zbiornika na fusy tylko po co? Procedurę czyszczenia skąd inąd czystego systemu spieniania mleka też można przeklikać tylko po co ? Nikt w domu nie czyści ekspresu, gdy jest wyłączony i nie ma sygnalizacji czyszczenia, więc te komunikaty niejako wyprzedzają faktyczną konieczność konserwacji.
Może ktoś w WMF jednak lubi te nieustanne płukanki.....

« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2024, 20:00:07 wysłana przez fill »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #70 dnia: 31 Sierpień 2024, 11:34:25 »
udało mi się z tej dyskusji wyciągnąć dwie ciekawe informacje:

1. WMF potrafi zaparzyć kawę w ilości, czasie i uzysku odpowiadającym klasycznemu przepisowi na espresso. (Też chętnie zobaczył bym to na wideo)

Nie wiem kto napisał to co pogrubiłem bo ja od 4czterech dni próbuje się pobawić na takich sprzętach i coś nie coś uzyskać z automatu zbliżonego do espresso z pokazanej kolby.
Po tych 4czterech dniach doszedłem do wniosku że wspólne jeżeli chodzi o espresso to mam to tylko po jednym słowie o to zaznaczone strzałkami.
A słowo espresso i automat powinno byś w "silniku" forum wstawione do słów zakazanych :lol2: a po wpisaniu powinno się pokazywać :ohyda: :ohyda: :ohyda: co nie znaczy ze inne napoje są złe - inne są pijalne :redface:

To co na tych fotkach.

20240831_104848.jpg

20240831_104804.jpg

20240831_104837.jpg

Chyba faktycznie nie znam na tym wszystkim.

Tylko ciągle nie wiem jak mają wychodzić dobre napoje jak po wczorajszym 3trzy krotnym czyszczeniu ekspresu po zakończeniu pracy dzisiaj rano takie oto popłuczyny mam w szklance.

20240831_065134.jpg

Co zrobić widocznie tak to ma być a ja mam się cieszyć tym co kupiłem i tak jest bo sobie nawet większe kubki/filiżanki do tego ekspresu kupiłem i to takie bym widział co mi się tam miesza.
20240827_164559.jpg

Za to poprosiłem żonę by go jednak nie dotykała bo może być że go dobrze nie wyczyści i po co ma mi kobiecina pic popłuczyny :lol2:
Za to kupiłem jej taką oto kawę i wstawiłem w mój kącik do robienia napoi na bazie kawy, dodając żeby z tej kawy korzystała i wody na czarną herbatę z tego automatu dolewała :lol2:

20240830_220437.jpg

Jka   

« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień 2024, 11:37:46 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #71 dnia: 31 Sierpień 2024, 11:47:45 »
Jeśli moduł zaparzający mieści 11g, to dlaczego ustawiłeś uzysk na 50ml? Ratio wyjdzie m.w. 1:4. Tu masz moją ściągę:

Następna tura testów.

Po zrobieniu kilkudziesięciu kaw przestawiliśmy młynek na najdrobniejsze mielenie: z 2 na 1 i powiem, że espresso wyszło jeszcze lepsze niż tydzień temu, prawdopodobnie przez dłuższy czas parzenia od pierwszego włączenia pompy. Ilość mielonki, moc jak poprzednio, tj ●●●●:

¹ espresso > doza 30ml > czas 35,7s > uzysk 28,0g
² ristretto > doza 25ml > czas 33,7s > uzysk 21,1g
³ espresso > doza 30ml > czas 35,5s > uzysk 27,8g

Jaką masz kawkę? Pokaż krążek po zastosowaniu powyższego przepisu.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #72 dnia: 31 Sierpień 2024, 12:06:37 »
To są fotki poglądowe bo robienie espresso z automatu jest robieniem ludzi w bambuko to jest coś do wypicia a nie espresso i tego ja się będę trzymał :taktak: po miesiącu użytkowania tego mojego automatu nie boję się tego napisać z pełną odpowiedzialnością.

Po tym miesiącu wiem że kawa nie ma znaczenie i nic nie będę pokazywał.

Napisz pokaż te swoje parametry w sieci ale tak by TO wszyscy księgowi widzieli wszyscy Ci co zamawiają kawy w fabrykach/kawiarniach/hotelach itd. oraz Panie od powierzchni płaskich które zasypują te ekspresy tym co im magazyn wyda :lol2:

Rozmawiałem z kilkoma osobami ii Ci ludzie patrzą na mnie jak na ufoludka jak chcę coś powiedzieć w temacie.
Najczęściej pada :( Jurek przestań p......ić idę do Lidla bo tam dzisiaj jest promocja i 2,5kg jest za 37,65g. :lol2:
Niestety takie mamy reali i nic tego nie zmienia a jaranie się tym co komu wychodzi na forum jest kropla w morzu automatów kawowych bo podobno sprzedaje się ich sporo i to nie tych po 8500zł ale tych tańszych czy znacznie tańszych i jakiekolwiek przekazy moim zdaniem powinny właśnie do nich trafić.
Ty ja poradzimy sobie i wypijemy z automatu poprawny napój kawowy ale to MYa gdzie te tysiące opętane YouTube i filmikami aktorów a szkoda klawiatury bo i tak nic to nie zmieni.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

« Odpowiedź #73 dnia: 31 Sierpień 2024, 12:40:40 »
Ty ja poradzimy sobie i wypijemy z automatu poprawny napój kawowy ale to MYa gdzie te tysiące opętane YouTube i filmikami aktorów a szkoda klawiatury bo i tak nic to nie zmieni.
Właśnie o to chodzi z automatami, jak ktoś zechce się czegoś nauczyć o ziarnach kawy i jej parzeniu, to z takiego ekspresu może napić się przyzwoitego naparu. Kiedyś jak to wszyscy home bariści z politowaniem patrzyłem, jak ludzie się ekscytowali i kupowali sobie za nawet 13000 automaty do domu i chwalili się, jakie piją świetne espresso  :picardpalm: Ale... w pewnym momencie zacząłem się interesować automatami i zmieniłem zdanie, że przy odrobinie chęci i nauki można coś z nich wycisnąć. Po moich doświadczeniach z automatami z całą odpowiedzialnością stwierdzę, że wespół z dobrą, świeżą kawą przy minimum 3800zł. kasy na Jurę C8 (najniższa cena z 16g modułem zaparzającym i spieniaczem mleka) można napić się co prawda nie prawdziwego espresso, ale niezłego tzw espresso z automatu. 
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień 2024, 12:45:20 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Ziutek

« Odpowiedź #74 dnia: 31 Sierpień 2024, 23:46:20 »
W sumie espresso z automatu było by osiągalne gdyby to była inaczej zaprojektowana konstrukcja 🤔, ale raz że to nie było by tanie w produkcji, a dwa kto by to kupił... Ewentualnie samoróbka, ale to trzeba mieć zaplecze techniczne, żeby to chociaż wygląd miało normalny a nie straszaka na wróble... Choć pewnie jakiś maniak co programuje sobie roboty to pewnie ma zrobione takie coś 🤣... Ogólnie strach patrzeć na ceny części nieraz a koszta całego ekspresu do kawy...
Trzeba było by zautomatyzować cały proces z kolby dosłownie 1:1 czyli odpowiedni młynek z ustawieniem do espresso, tłoczek z odpowiednim naciskiem by ugniatał krążek z daną siłą czyli weszły by jakieś czujniki od pras hydraulicznych na nacisk, bądź ciśnienie w układzie hydraulicznym, boiler najprawdziwszy, a nie thermoblok... No koszta rosną i miejsca w kuchni by takie coś zajmowało sporo...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi