Autor Wątek: Ilość miejsca na kubek termiczny de'longhi magnifica plus  (Przeczytany 2477 razy)

Offline Najbo

Dzień dobry. Mam pytanie do użytkowników eksparesu de'longhi magnifica plus.jaka jest maksymalna wysokość od podstawki na której kładziemy szklankę a dyszami  z których leci kawa? Proszę też o informację czy podczas zaparzania zwykłej czarnej kawy na maksymalną objętość i maksymalną moc kawy ekspres mieli raz kawę czy dwa razy?

Offline Najbo

Odp: Ilość miejsca na kubek termiczny de'longhi magnifica plus
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Lipiec 2024, 09:59:33 »
Zaczynam podejrzewać, że ten ekspress nie jest zbyt popularny, 64 wyświetlania i nikt z Państwa nie posiada takiego modelu. Daje to do myślenia.

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lipiec 2024, 11:17:53 »
Sądzę, że to nie kwestia tyle modelu co typu urządzenia. Większość użytkowników forum bawi się w espresso z kolby, do tego jak ktoś ma automat to też raczej z nastawieniem na espresso więc raczej nie modele z zaawansowanymi systemami mlecznymi.
Edit: Poświęciłem czas i spróbowałem zmierzyć po zdjęciach i wyszło mi ok. 14cm po czym wpadłem na genialny pomysł wpisania "cup height i model" w google i odpowiedź jest na stronie delonghi i pokrywa się z moim pomiarem https://www.delonghi.com/en/magnifica-plus-automatic-coffee-maker-ecam320-60-w/p/ECAM320.60.W
« Ostatnia zmiana: 30 Lipiec 2024, 11:23:32 wysłana przez kitsune »

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Lipiec 2024, 11:30:44 »
czy podczas zaparzania zwykłej czarnej kawy na maksymalną objętość i maksymalną moc kawy ekspres mieli raz kawę czy dwa razy?

Ekspresy automatyczne raczej mielą raz dla danej objętości, więc jeżeli lubisz kawę mocną lepiej ustawić sobie maksymalną moc, mniejszą objętość (polowe kubka) i nacisnąć podwójną kawę.

Offline Najbo

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Lipiec 2024, 11:52:55 »
Dziękuję Ci za pomoc oraz pomysłowość. Ja piję czarną kawę lub espresso i mi tylko te kawy by wystarczyły do szczęścia, ale moja żona pija tylko mleczne i mam z tym problem, szukam więc czegoś co zadowoli i mnie i ją. Ale ciężko idzie.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Lipiec 2024, 19:31:29 »
Ja bym ustawił przemiał na 2,5-3 na espresso, a jeśli żonie po dodaniu mleka będzie za mało pojemności kawy, to można dolać gorącej wody zrobić flat white lub mleka - cafe latte
« Ostatnia zmiana: 30 Lipiec 2024, 20:38:22 wysłana przez krystians »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Lipiec 2024, 19:47:11 »
Proszę też o informację czy podczas zaparzania zwykłej czarnej kawy na maksymalną objętość i maksymalną moc kawy ekspres mieli raz kawę czy dwa razy?
Ustawiasz maksymalną dozę, chyba jest 14g w module zaparzającym i tak manipulujesz stopniem mielenia (kręcenie tylko podczas mielenia!!), aby przy uzysku 40ml czas ekstrakcji wyniósł minimum 20s. Jeśli ten ekspres nie ma funkcji americano, to do tego naparu dolewasz tyle wody o temperaturze m.w. 70÷75°C, ile  lubisz. Tak samo robisz z żony napojem: espresso 40ml + ewentualnie dolewka wody + spienione mleko. Ale nici z tego wszystkiego, gdy nie napiszesz, jakiej konkretnie kawy używasz (ustawienie temperatury parzenia) i kiedy była palona.
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Lipiec 2024, 20:32:13 »
nici z tego wszystkiego, gdy nie napiszesz
Inaczej klątwa kawafona Cię dopadnie.
Tylko daj mu dokładniejsze instrukcje, ma to napisać na ekspresie czy żonie na serwetce?

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Lipiec 2024, 20:33:41 »
szukam więc czegoś co zadowoli i mnie i ją. Ale ciężko idzie.

Podpowiem ja rozwiązałem to sobie tak i od teraz mam wspólnika przy zakupie kaw :lol2:

20240730_201814.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi