Autor Wątek: Czy Lelit Anna PL41TEM + DF64 GEN 2 będą dla mnie dobre? Jakie akcesoria?  (Przeczytany 8916 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Czy Lelit Anna PL41TEM + DF64 GEN 2 będą dla mnie dobre? Jakie akcesoria?
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Wrzesień 2024, 09:26:31 »
Czy AVX DB1 ma auto-refill bojlera?

AVX DB1 to nie ekspres typu HX. Ma on bojler na kawę sterowany przez PID oraz termoblok na parę.

Janusz, czy nie możecie Ty i Twój  pracownik? konkretnie odpowiedzieć na zadane pytanie @Thenin  tylko jakbyście kluczyli. W tej konstrukcji jest SB? Samoczynie dopompowuje wodę po ubytku czy trzeba ręcznie włączyć pompę?
》tertium non datur《

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Wrzesień 2024, 10:11:48 »
Cytat: Janusz w Dzisiaj o 08:43:33
Cytat: Thenin w 30 Sierpień  2024, 21:56:10
Czy AVX DB1 ma auto-refill bojlera?

AVX DB1 to nie ekspres typu HX. Ma on bojler na kawę sterowany przez PID oraz termoblok na parę.

Janusz, czy nie możecie Ty i Twój  pracownik? konkretnie odpowiedzieć na zadane pytanie @Thenin  tylko jakbyście kluczyli. W tej konstrukcji jest SB? Samoczynie dopompowuje wodę po ubytku czy trzeba ręcznie włączyć pompę?

A więc konkretnie odnośnie modelu DB1, o DB1 PRO jeszcze się nie wypowiadam bo nie został jeszcze przetestowany...
SB (w tym wypadku bojler kawy) wypełniony jest wodą po brzegi, do obsługi pary jest osobny TB. W momencie zaparzania kawy woda w bojlerze jest uzupełniana taką samą ilością jaka została z niego pobrana. A więc jak większość tego typu maszyn nie posiada auto-refill bo i nie ma takiej potrzeby.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Wrzesień 2024, 10:20:32 »
Po pierwsze to mała poprawka. Od kiedy jesteśmy spółką z o. o. to prezesem spółki jest GmtB a pracownikiem ja. Do tego jestem pracownikiem będąc jednocześnie na emeryturze. Pomagam jak mogę... ;)
Do tego co napisał Gmtb dodam, że w ekspresie typu HX nad poziomem wody w bojlerze czuwa czujnik poziomu wody oraz płyta elektroniczna która powoduje automatyczne włączenie pompy i uzupełnienie poziomu wody w bojlerze w przypadku gdy poziom wody jest poniżej czujnika. Nad poziomem wody jest przestrzeń na parę. Inaczej niż w SB gdzie bojler jest wypełniony wodą po brzegi i podczas wydawania wody na kawę jednocześnie taka sama ilość wody wpływa do bojlera. W tym przypadku czujnik poziomu wody jest zbędny.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline gumikr

• Ekspres: Lelit Victoria PL91T
  • Młynek: Lelit William PL72
« Odpowiedź #33 dnia: 27 Listopad 2024, 21:07:43 »
@Jka57: Konesso - sprzedawca ekspresów Lelit na swojej stronie (patrz porównywarka ekspresów kolbowych i młynków Lelit) informuje, że Victoria PL91T nie obsługuje saszetek ESE. A przy okazji, warto definitywnie wyjaśnić sprawę

Potwierdzam, że PL91T nie obsługuj saszetek ESE: nie działa dobrze zarówno z sitkami ESE innych firm (do standardowego portafiltra), jak i z dedykowanym portafiltrem do saszetek ESE (PLA584S).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi