Autor Wątek: AVX Snow White  (Przeczytany 68879 razy)

Offline mystek Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM3202BE
  • Młynek: Timemore Chestnut C3ESP Pro
Odp: AVX Snow White
« Odpowiedź #300 dnia: 14 Styczeń 2026, 16:04:52 »
@marlucz - to ja robię odwrotnie, tj najpierw robię espresso, aby później przerzucić się na spienianie mleka. Jak długo masz ekspres, kiedy kupowałeś?

Offline marlucz

• Ekspres: AVX Snow White, DeLonghi EC685, V60, AeroPress
  • Młynek: DF64 gen2, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #301 dnia: 14 Styczeń 2026, 16:43:21 »
@marlucz - to ja robię odwrotnie, tj najpierw robię espresso, aby później przerzucić się na spienianie mleka. Jak długo masz ekspres, kiedy kupowałeś?

Robię tak samo, tylko zastanawiam się w jakim stanie pozostawić ekspres właśnie po spienianiu, czy samemu sobie żeby para 'zeszła' samoistnie czy zrzucić ją z ekspresu tak jak opisałem. Ekspres ma trochę ponad rok

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #302 dnia: 14 Styczeń 2026, 17:11:04 »
Myślę też czy jest jakiś konkretny, bezpieczny dla układu sposób 'zrzucania' temperatury po spienianiu mleka i czy może mieć wpływ na ten zawór?

Nie. Spadek temperatury w nieużywanym układzie powoduje szybki spadek ciśnienia.
Utrzymuj układ bez zakamienienia, używaj odpowiedniej chemii.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #303 dnia: 26 Styczeń 2026, 11:18:32 »
Ok, bo jak była okazja, to nie kupiłem, a teraz NPF do Śnieżki wydaje się być białym krukiem :D Ma ktoś sprawdzonego, pasującego w punkt uchwytami etc. NPFa z Ali? Tylko takiego naprawdę sprawdzonego, bo kiedyś kupiłem sitka z polecenia (do innego sprzętu) i tak sobie leżą do tej pory, bo do niczego mi nie pasują :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #304 dnia: 26 Styczeń 2026, 11:55:56 »
Ale niecierpliwy...  ;)Pisałem, że AVX jest nam winien kilka takich NPFów w zamian za mylnie przesłane. Dziś musieliśmy zamknąć firmę z powodu awarii ogrzewania. Jutro zobaczymy co słychać w tym temacie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
« Odpowiedź #305 dnia: 26 Styczeń 2026, 15:54:46 »
Ale niecierpliwy...  ;)

Raczej szykuję backup w razie gdyby jednak Węgrzy zawiedli :D

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #306 dnia: 27 Styczeń 2026, 13:09:45 »
Przed chwilą otrzymałem wiadomość z AVX. Niestety ale te NPFy 51 mm będą dopiero pod koniec lutego.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #307 dnia: 27 Styczeń 2026, 15:46:17 »
Przed chwilą otrzymałem wiadomość z AVX. Niestety ale te NPFy 51 mm będą dopiero pod koniec lutego.

Janusz, orientujesz się kto produkuje te portafiltry? AVX, czy ktoś dla nich?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #308 dnia: 27 Styczeń 2026, 16:39:37 »
Na pewno nie węgierska firma AVX. Chińczyk...
Możemy natomiast sprowadzić oryginalne portafiltry 51 mm z podwójną wylewką i wytoczyć w nich otwór. No i będzie z tego NPF... ;)

Offline Bazyl

« Odpowiedź #309 dnia: 30 Styczeń 2026, 21:02:25 »
Na pewno nie węgierska firma AVX. Chińczyk...
Możemy natomiast sprowadzić oryginalne portafiltry 51 mm z podwójną wylewką i wytoczyć w nich otwór. No i będzie z tego NPF... ;)

Bez przesady, poczekam. Tylko na ile pewny ten koniec lutego? :)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #310 dnia: 18 Luty 2026, 11:24:11 »
I stało się... PID (90-95st), kolba ze stali nierdzewnej 58mm oraz regulacja ciśnienia zaparzania :wow2: i to wszystko w atrakcyjnej cenie.

https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-avx-em3202-x58-czarny/

Ciekaw jestem Waszego zdania?

Offline marlucz

• Ekspres: AVX Snow White, DeLonghi EC685, V60, AeroPress
  • Młynek: DF64 gen2, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #311 dnia: 18 Luty 2026, 11:29:17 »
Śnieżka na sterydach? :P wygląda jakby dodali wszystko na co gdzieś tutaj po drodze narzekaliśmy. W tej cenie kosmos. Ciekawe jak to rzeczywiście się będzie sprawdzać i jak z awaryjnością, przy takiej cenie musieli gdzieś pójść na kompromis

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #312 dnia: 18 Luty 2026, 11:39:36 »
Miałem okazję testować prototyp jakieś pół roku temu. Wiadomo nie jest to mosiężna grupa ani podzespoły z maszyn z najwyższej półki... ale działał, a zmiany w procesie zaparzania (temp i ciśnienie) były odczuwalne.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #313 dnia: 18 Luty 2026, 18:59:03 »
I stało się... PID (90-95st), kolba ze stali nierdzewnej 58mm oraz regulacja ciśnienia zaparzania :wow2: i to wszystko w atrakcyjnej cenie.

https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-avx-em3202-x58-czarny/

Ciekaw jestem Waszego zdania?

Mam nadzieję, że tańszy model nie będzie wycofany, a to dlatego, że był znakomitym rozwiazaniem do zachęcania wejścia w świat lepszej kawy - głównie przez cenę. Lepszy od Dedici, potrafił zrobić dobrą kawę. W społeczeństwie wydawanie 1200 zł za ekspres wcale nie jest zachęcające do eksperymentów, mimo że wydawać by się mogło (na tym forum), że to dobra cena za ekspres kolbowy.

Poprzedni miał PID, zwiększenie średnicy do 58mm wcale nie jest progresem jakościowym. Zawór 3-drożny jest wygodny, choć nie niezbędny (w dodatku wymusza czyszczenia układu), regulacja ciśnienia spoko.

Osobiście entuzjazm bardzo umiarkowany.
« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2026, 20:05:37 wysłana przez Ramkan »

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #314 dnia: 19 Luty 2026, 08:07:03 »
Zawór 3-drożny jest wygodny, choć nie niezbędny (w dodatku wymusza czyszczenia układu)

Do zaparzenia kawy faktycznie nie jest niezbędny. Ale do zaparzenia kilku pod rząd już się przydaje :)

Wymusza czyszczenie układu?...raczej pozwala na to. Czyszczenie układu wymusza samo robienie kawy. Fakt, ekspres bez zaworu 3D nie wymaga jego czyszczenia, ale prysznic w grupie kawowej tak czy owak musi być czyszczony. Bez zaworu 3D trzeba co jakiś czas wykręcić prysznic + ewentualnie inne elementy które znajdują się w grupie i oczyścić je samodzielnie. Obecność zaworu 3D znacznie tą czynność ułatwia.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi