Autor Wątek: AVX Snow White  (Przeczytany 69196 razy)

Offline bartis55 Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM TB1, przelewowy, aeropress
  • Młynek: DF64 gen 2, Severin km 3873
Odp: AVX Snow White
« Odpowiedź #180 dnia: 15 Maj 2025, 09:34:18 »
Z tego co widzę po zdjęciu jak wygląda OPV, to niestety nie. Nie jest on regulowany. Jedyna opcja to wymiana na inny OPV.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #181 dnia: 15 Maj 2025, 09:43:16 »
O ile pozwoli na to ilość miejsca...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #182 dnia: 20 Maj 2025, 23:00:11 »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #183 dnia: 21 Maj 2025, 13:31:31 »
Nie wiem. Nigdy nie montowaliśmy i nie wiem czy się zmieści w ekspresie Snow White. A ponieważ go nie mamy to nawet nie sprawdzimy. Ale...sygnowany jest do AVX EM3202 a więc pewnie pasuje.

Offline afree

• .
  • Ekspres: Avx snow white
  • Młynek: Kingridner k6
« Odpowiedź #184 dnia: 22 Maj 2025, 13:13:51 »
Daj znać czy uda Ci się go zamontować.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #185 dnia: 22 Maj 2025, 14:38:38 »
Mnie się pytasz ? To możemy stwierdzić dopiero mając KIT na miejscu i próbując to wcisnąć do obudowy. Bez tego nie ma sensu grzebać w nowym ekspresie. A tylko nowe mamy na magazynie. Poza tym - ta zabawa wraz zestawem kosztowałaby ok. 300 zł. Czy jest sens to robić w ekspresie kosztującym niecałe 600 zł ?

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #186 dnia: 23 Maj 2025, 08:53:58 »
Czy jest sens to robić w ekspresie kosztującym niecałe 600 zł ?
Strzelam, że wielu klientów by się na to zdecydowało.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #187 dnia: 23 Maj 2025, 09:02:49 »
No to czekamy na pierwsze zamówienie. ;)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #188 dnia: 23 Maj 2025, 10:28:36 »
Ja bym poczekał na pierwsze testy :) ale raczej forumowe, zgaduję, że w miarę niedługo się pojawią

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #189 dnia: 16 Czerwiec 2025, 13:06:54 »
Dojrzałem chyba do zakupu nakeda do Śnieżki. Ktoś poleci jakieś dobre sitko 18g i może jeszcze pucka? Pytam użytkowników, którzy już testowali :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #190 dnia: 16 Czerwiec 2025, 13:30:25 »
Dziś przyjechała do nas nowa dostawa. Tu masz kompletny NPF do Snow White:

https://caffebarca.pl/produkt/npf-51mm-do-ekspresow-avx-serii-3202/

Puck screen o tej średnicy nie jest dostępny.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
« Odpowiedź #191 dnia: 09 Lipiec 2025, 19:24:52 »
Jakaś, niekoniecznie profi, ultra cienka waga, żeby zmieściła się pod niewysoką wylewkę śnieżki + wyższa filiżanka, bo z obecną trudno.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #192 dnia: 11 Lipiec 2025, 13:23:12 »

Offline mystek Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM3202BE
  • Młynek: Timemore Chestnut C3ESP Pro
« Odpowiedź #193 dnia: 22 Lipiec 2025, 21:32:16 »
Jestem totalnie świeżym kawoszem mimo, że kawę piję połowę życia. Zamieniłem Saeco Xsmall na tego AVX + zakupy na Ali młynka Timemore C3esp Pro i do tego jakiś tamper, to takie kółeczko do wyrównywania warstw (nie wiem jak się to nawet nazywa :D), waga i jakieś kieliszki do espresso. Dzisiaj zamówiłem jeszcze WDT, opryskiwacz do ziaren i dzbanek do spieniania mleka. Generalnie mnóstwo nikomu nie potrzebnych rzeczy, które już mnie drażnią, bo jest za dużo.

To co piję to kawę z mlekiem. Próbowałem przez jakiś czas pić espresso, ale kurde - to nie dla mnie. Tzn być może nie trafiłem nigdy na dobre espresso (pijałem tylko w pracy z automatu) i chętnie kiedyś jak trafię do dobrej kawiarni to napiję się tej kawy, ale póki co zwyczajnie to nie dla mnie i preferuję kawę z mlekiem (aktualnie) a chwilę przed zakupem AVXa słodziłem połową łyżeczki miodu.

Co do tej zmiany z Saeco Xsmall, to ekspres przyszedł mi około tygodnia czasu szybciej (zamówione z Caffe Barca), a jako, że Timemore dotarł do mnie dopiero dzisiaj, to wcześniej mieliłem kawę pożyczonym od teściowej młynkiem Silvercrest, jakimś takim paździochem najtańszym elektrycznym. Naoglądałem się filmików i naczytałem się forum jak robi się "prawidłowo" (konkluzja z tego co zauważyłem na forum jak i z filmów i tak jest taka, żeby to nam osobiście smakowało) espresso i zacząłem się bawić.

Pierwsze 2 kawy to ogólnie lury, ale i tak smak był zupełnie inny niż z tego 13 letniego Saeco (kawa niezmieniona po zakupie AVX, więc mam punkt odniesienia), później nawet raz wydaje mi się, że całkiem się udała kawa, choć z tego młynka to była ogólnie losowość :). Dzisiaj zrobiłem pierwszy raz kawę z tego młynka + tamper i to kółeczko całe (jeszcze bez użycia wagi), to tym plastikowym akcesorium co przyszło z AVXem nie udało mi się ubić tak kawy, jak tym razem z normalnymi fantami.

Co do samego ekspresu, bo o tym jest w końcu wątek, to dla mnie osobiście spory przeskok jakościowy jeśli chodzi o ostateczny rezultat względem Saeco Xsmall. Kawa ma smak kawy, tj da się z niej wycisnąć zwyczajnie więcej. Kawa smakuje jakoś inaczej, głębiej choć nie potrafię tam wyczuć smaku czekolady, czy innych aromatów, które są opisane na opakowaniu kawy. Może to zabrzmi dziwnie, trochę przeciwnie do tego całego dążenia do powtarzalności w smaku napoju, ale podoba mi się to, że właśnie kawa nie smakuje zawsze tak samo z tego "manualnego" ekspresu. I póki co mam zawsze znak zapytania co to wyjdzie :). Tzn dla mnie i tak będzie smaczne, nawet te lury miały swój urok :)

Wszystko co zostało napisane powyżej przez innych użytkowników jest prawdziwe, czyli z zalet to szybkie nagrzewanie się, dobry spieniacz mleka (tak mi się wydaje, mam tylko porównanie do Xsmalla, czyli tak jakbym nie miał porównania :D ). Dla mnie osobiście jeszcze to kompaktowość i kształt kostki. Góra ekspresu jest płaska, więc można sobie poukładać akcesoria na nim, no i jest niski (to wada - bo tym samym trzeba mieć niskie kubki na kawę i zaleta zarazem - jest sporo miejsca jeszcze do szafek nad nim, nie ma efektu klaustrofobii patrząc na niego jak stoi w kuchni na blacie). No i ogromna zaleta to cena :)

Wady: ta półka górna, która służy za podgrzewacz można powiedzieć, że nie działa. Tj raz, że nagrzewa się bardzo długo, to jeszcze ta temperatura po nagrzaniu nie jest jakaś imponująca. Plastik wydaje się dość tandetny, do tego poziomu, że wydaje mi się, że ta gorąca rurka chwilę po spienianiu mleka może go stopić (nie robi tego na szczęście).

Mam jeszcze pytanie:
1. Korzystam z pojedynczego sitka, a i tak robię podwójne espresso - pewnie to błąd, ale nie lubię mocnej kawy, a i tak jest - jak dla mnie - mocna. Bardziej chodzi mi o to, czy korzystacie z tych defaultowych przycisków do pojedynczego espresso (ten tryb trwa 15 sekund), czy korzystacie z tego przycisku co samemu sobie czas ustawiacie, jak długo ma się parzyć kawa?

Offline Bazyl

« Odpowiedź #194 dnia: 23 Lipiec 2025, 07:54:26 »
Bardziej chodzi mi o to, czy korzystacie z tych defaultowych przycisków

Śnieżka nie ma podgrzewania filiżanek :) Korzystam z podwójnego sitka (bo łatwiej o lepszy wynik w filiżance) i z przycisku ekstrakcji do 1 min., bo są kawy, które zdrowo przeciągnięte są dla mnie smaczniejsze. Jeżeli pijasz kawy mleczne, to wg mnie już 120 g mleka potrafi skutecznie "zabić" pojedyncze espresso. Dla mnie to by było takie mleko o smaku kawy, a nie kawa mleczna :D
Rady ode mnie (korzystać nie musisz). Podwójne sitko, właściwe ustawienie grubości mielenia na młynku (zobacz w internetach jak ustawia się go na "zero" i jaki zakres wartości producent sugeruje dla espresso, a potem metodą prób i błędów dostosuj do właściwego czasu ekstrakcji i ilości uzyskanego espresso) oraz wypraktykowanie równomiernego tampingu. Znajdź dobrą kawiarnię, zamów espresso, posmakuj i wtedy będziesz miał punkt odniesienia do tego co produkujesz w domu :) Teraz może Ci się wydawać, że jakość jest ok, ale wiedz, że mleko ukrywa naprawdę dużo błędów. Choć nie wszystkie, bo kiedyś stworzyłem takiego kwasiora, że nawet karton by nie pomógł :D

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi