Autor Wątek: AVX Snow White  (Przeczytany 69038 razy)

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
Odp: AVX Snow White
« Odpowiedź #75 dnia: 12 Listopad 2024, 19:47:47 »
Jak czyścicie Śnieżynkę? :)

Offline Sorano

« Odpowiedź #76 dnia: 02 Grudzień 2024, 11:04:31 »
Cześć wszystkim!
Kupiłam tę maszynę i jestem zadowolona ze wszystkiego. Ale kiedy używam cappuccinatore, strasznie piszczy i jest bardzo głośny. To jak świnia na rzeź. Co można z tym zrobić?

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #77 dnia: 02 Grudzień 2024, 14:45:56 »
założyć słuchawki  :redface:

Dawno nie używałem spieniacza ale to tylko chwilka na początku spieniania jest, jak dobrze pamiętam, później się uspokaja jak dalej piszczy to ponoć jest błąd w procedurze spieniania (w sensie po stronie obsługi nie maszyny)

Offline Sorano

« Odpowiedź #78 dnia: 03 Grudzień 2024, 22:02:32 »
Masz rację, to ja źle trzymałam kubek. Po tym poście obejrzałem kilka filmów i zdałam sobie sprawę:)
Jedyną rzeczą jest to, że chociaż nie ma dużo piany, mleko częściej ma czas na zagotowanie - cappuccinator ma 130 stopni. Czy to normalne?

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
« Odpowiedź #79 dnia: 05 Grudzień 2024, 11:54:49 »
Masz rację, to ja źle trzymałam kubek. Po tym poście obejrzałem kilka filmów i zdałam sobie sprawę:)
Jedyną rzeczą jest to, że chociaż nie ma dużo piany, mleko częściej ma czas na zagotowanie - cappuccinator ma 130 stopni. Czy to normalne?

Kwik urywam zaraz na początku, kwestia ustawienia dyszy względem mleka :) Używaj schłodzonego, wtedy dłużej można pienić. U mnie 160-170 g mleka - 40 sekund.
PS. Ktoś coś o czyszczeniu?

Offline adiki

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #80 dnia: 06 Grudzień 2024, 17:31:17 »
@Janusz daj nam znać jak czyścić ten ekspres :)
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #81 dnia: 06 Grudzień 2024, 18:32:55 »
Proszek czyszcząco - odkamieniający Coffee Washer w saszetkach. Jedna saszetka na 1,0 - 1,5 litra wody w zbiorniku na wodę i stopniowo przepuszczać roztwór przez układ kawowy. Do tego oczywiście czyszczenie szczoteczką sitka i uszczelki w grupie a co jakiś czas wymontować sitko i oczyścić od wewnątrz. Warto też się zaopatrzyć w proszek do czyszczenia z osadów kawowych. Można w nim oczyścić sitko grupy kawowej, sitka portafiltra i głowicę portafiltra.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Bazyl

« Odpowiedź #82 dnia: 10 Grudzień 2024, 08:20:46 »
Proszek czyszcząco - odkamieniający Coffee Washer w saszetkach.

Ja wiem, że to pewnie mercedes wśród oczyszczaczy do ekspresów, ale czy jest jakaś tańsza, w miarę bezpieczna dla zdrowia alternatywa? :P
PS. Czy Pully w płynie będzie ok?
« Ostatnia zmiana: 10 Grudzień 2024, 08:34:13 wysłana przez Bazyl »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #83 dnia: 10 Grudzień 2024, 09:02:39 »
Kwasek cytrynowy.
Ale saszetka Coffee Washer to koszt 6 zł. Używając co dwa miesiące daje to koszt 3 zł na miesiąc. Czy to jest tak strasznie drogo? Dziwi mnie często oszczędzanie na środkach czystości wobec zakupu ekspresu za kilka tysięcy złotych. Ten AVX jest akurat dużo tańszy ale i tak lepiej go nie zakamienić.
Podobnie jak i w wielu lokalach gastronomicznych - ekspres za ponad 20k a kawa z marketu i nie wymieniane wkłady filtrów zmiękczających wodę.

Offline yarek

• Ekspres: Lelit Kate
  • Młynek: Cunill Rumba; Starseeker E55 pro
« Odpowiedź #84 dnia: 10 Grudzień 2024, 09:33:47 »
w lokalu marka ma bic po oczach, wtedy parszywa kawa i serwis bledną w blasku logo, tak dzieje sie w wiekszosci procesow sprzedazy, zwlaszca czegos niemierzalnego jak smak, zapach i emocje

Offline Bazyl

« Odpowiedź #85 dnia: 10 Grudzień 2024, 09:45:24 »
Ten AVX jest akurat dużo tańszy ale i tak lepiej go nie zakamienić.

Racja. Co prawda używam mega miękkiej wody (czajnik do przelewów używany ok. 3 lat wygląda jak nowy), ale przezorny ... Po użyciu jak długo należy płukać system?

Offline Bazyl

« Odpowiedź #86 dnia: 10 Grudzień 2024, 10:03:00 »
w lokalu marka ma bic po oczach, wtedy parszywa kawa i serwis bledną w blasku logo

Coś w tym jest. Zawsze podczas wyjazdów szukamy z PŻoną lokalu gdzie jest maszyna manualna, bo to rokuje bardziej niż postawiony w kącie automat. Okazuje się jednak, że coraz częściej jest jak piszesz. Wizyta zasugerowana obecnością pięknego bodajże trzygrupowca skończyła się wypiciem, nie boję się tego słowa, pomyj, które chyba nabierano za kotarą z jednego wiadra. A zamawialiśmy różne kawy :(

Offline yarek

• Ekspres: Lelit Kate
  • Młynek: Cunill Rumba; Starseeker E55 pro
« Odpowiedź #87 dnia: 10 Grudzień 2024, 10:13:19 »
właśnie, też zawsze liczę , że zawodowiec będzie lepszy bo dziennie zaparza dużo więcej niż ja ale i on nie naleje z próżnego choć i ja dałem się olśnić mojej Kate i niestety od pół roku żałuje, oczekiwania przerosły moje umiejętności

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #88 dnia: 10 Grudzień 2024, 10:22:03 »
Po użyciu jak długo należy płukać system?

Przepłukać 1 do 1,5 litra wody.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 06 Styczeń 2025, 01:09:11 »
Kurczę, to się wydaje świetny ekspres, i to nie "na początek przygody z kawą", tylko jako ekspres docelowy. Ma wszystko co potrzebne do dobrego espresso i kosztuje tyle, że zachęca do zabawy z kawą, a nie zniechęca.

@Janusz jak z awaryjnością? Czy są jakieś bolączki tego modelu?
@Krakus to prawda, 58mm być może wcale nie jest najbardziej optymalnym (pod względem smaku) rozmiarem grupy, niedawno Lance Hedrick zrobił o tym film podpierając się wynikami z Decenta.
« Ostatnia zmiana: 06 Styczeń 2025, 01:12:02 wysłana przez Ramkan »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi