Autor Wątek: Nowy polski ekspres kolbowy  (Przeczytany 4887 razy)

Offline Navi

• Ekspres: Cma Astoria Cke/VBM Replica HX
  • Młynek: Rancilio Rocky/f64/sette
Odp: Nowy polski ekspres kolbowy
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Październik 2024, 14:22:31 »
Kibicuję pomysłowi i trzymam kciuki, żeby osiągnął przynajmniej fazę mvp. Poza mechaniką, fajnie jakby dało się zastosować elektronikę opartą na arduino/esp32 i wycisnąć z tego jak najwięcej. Aktualnie gdy się chce kupić maszynę która może sterować zmiennym przebiegiem ciśnienia pompy do profilowania, trzeba wydać min. 10-12k, a jest to oparte na komponentach za kilkanaście/kilkadziesiąt dolarów i prostym sofcie.

Nie wiem czy już się udało znaleźć kogoś od obróbki stali, ale w razie co mogę nieco pomóc. Mam u siebie na produkcji linię technologiczną do blachy i profili/rur - czyli wycinarkę laserową (3/1,5m), prasę cnc 120t/3m oraz cobota do spawania laserem - robimy głównie alu,  ale inne metale też da radę. Od strony biznesowej też parę produktów wprowadzałem (development i launch oraz finansowanie grantowe/b+R, jak i vc) zarówno hardware, jak i software - więc chętnie się wymienię spostrzeżeniami i doświadczeniami, choć w zupełnie innej branży - kontakt na pw.
« Ostatnia zmiana: 21 Październik 2024, 14:29:10 wysłana przez Navi »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Październik 2024, 15:35:58 »
jest to oparte na komponentach za kilkanaście/kilkadziesiąt dolarów i prostym sofcie
Serio w to wierzysz?

Offline Navi

« Odpowiedź #32 dnia: 21 Październik 2024, 15:53:47 »
Tak- mówię tu o realizowaniu samego sterowania gotowych elementów - czyli masz ten sam ekspres, który ma tę funkcję vs jego tańszą wersję, która tej funkcji nie posiada.

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Październik 2024, 16:12:06 »
Niestety bez konkretnego klasterka, ciężko o produkcję nawet najprostszego ekspresu, a takie projekty mogą potrwać kilka lat.

Offline Navi

« Odpowiedź #34 dnia: 21 Październik 2024, 17:43:21 »
Żeby zbudować mvp prostego urządzenia jakim jest ekspres do kawy, potrzebny jest klaster? Może jeszcze centralny program operacyjny "Polski ekspres do kawy" oraz spółka celowa skarbu państwa?

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Październik 2024, 19:23:12 »
Ja nie mówię, że to konieczność, moim zdaniem jest to do zrobienia nawet na Syberii, tylko kwestia tego, czy ta produkcja będzie opłacalna.

Offline Navi

« Odpowiedź #36 dnia: 21 Październik 2024, 20:20:39 »
Ciach.

Proszę o powstrzymanie się od wyrażania swoich preferencji i anty preferencji politycznych.
M.
« Ostatnia zmiana: 21 Październik 2024, 21:34:46 wysłana przez M »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi