Autor Wątek: Najlepszy koszyk filtrujący  (Przeczytany 27239 razy)

Offline wally Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni prof. , Vibiemme Domobar, Bialetti
  • Młynek: Eureka single dose, Smeg
Odp: Najlepszy koszyk filtrujący
« Odpowiedź #105 dnia: 17 Czerwiec 2025, 07:09:47 »
Nie znalazłem odpowiedzi na  podstawowe pytanie o sens sitek 20,22, 24 - gramowych poza ew wywołaniem zawału u teściowej. Nie mieszczą się do typowej kolby z podwójną wylewką, więc nie można zaparzyć dwóch kaw równocześnie. Czy z dozy 22 g  uzyskuje się   także 60 ml czy odpowiednio więcej, jężeli tak to ile? Czy smak kawy z sitka 22 g góruje nad tym z 16 g ?  Na czym polega ew. różnica? I na koniec, z których sitek korzystacie najchętniej i polecilibyście początkującym ?

Offline wally Mężczyzna

« Odpowiedź #106 dnia: 17 Czerwiec 2025, 07:10:51 »
Czy są dostępne specjalne, głębsze kolby do większych sitek ?

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #107 dnia: 17 Czerwiec 2025, 08:00:47 »
Nie mieszczą się do typowej kolby z podwójną wylewką, więc nie można zaparzyć dwóch kaw równocześnie.
Nie wiem kogo czytasz i co oglądasz, ale to co napisałeś nie do końca jest prawdą.
Jeżeli piszemy o tradycyjnych "kolbach" 58mm to przykład jest poniżej.
I są to standardowe kolby, ba jedna jest kupiona u Chińczyka :lol2:
Wszystko zależy od nas, i jak bardzo chce się nam czegoś szukać :redface:

20250617_072633.jpg

20250617_072747.jpg

Nie znalazłem odpowiedzi na  podstawowe pytanie o sens sitek 20,22, 24 - gramowych poza ew wywołaniem zawału u teściowej.
Bo to są sprawy indywidualne.
Napiszę za siebie, teściowej już nie mam, a życie jest za krótkie by pić 'lurę" zamiast porządnej kawy.
I jak było widać, praktycznie używam tylko pokazanych wyżej sitek.

Czy z dozy 22 g  uzyskuje się   także 60 ml czy odpowiednio więcej, jężeli tak to ile?
Uzyskuje się tyle ile się samemu chce uzyskać.
Ja uzyskuje +/- 44/45g a mogę mniej i więcej 60g to nie problem.

Czy smak kawy z sitka 22 g góruje nad tym z 16 g ?  Na czym polega ew. różnica?
Ja tutaj nic nie pomogę, bo tego nie wiem, mniejszych sitek od dawna nie używam(mimo że mam)

I na koniec, z których sitek korzystacie najchętniej i polecilibyście początkującym ?
Już o tym wspomniałem i polecam.

Na koniec dopiszę.
Myślę że pytanie zadałeś nie w odpowiednim do tego temacie, tutaj większość odpowiedzi jest o specyficznym sitku.
O takim-kich, i temu podobnych "dziwolągach"  :lol2: z których wychodzi bardzo dobra  kawka.

20231220_161816.jpg

20231220_161839.jpg

Jka
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwiec 2025, 09:02:44 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline wally Mężczyzna

« Odpowiedź #108 dnia: 17 Czerwiec 2025, 09:33:37 »
Bardzo dziękuję. Poszukam większej kolby z podwójną wylewką. Z całym szacunkiem espresso z 16 g kawy z La Pavoni nie nazwałbym bym lurą.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #109 dnia: 17 Czerwiec 2025, 10:14:34 »
Z całym szacunkiem espresso z 16 g kawy z La Pavoni nie nazwałbym bym lurą.

Widocznie mamy inne smaki/gusta.
Uwierz mi :redface: wiem o czym piszę, miałem, nie nauczyłem się tego ekspresu, dłuższy czas robił jako termometr u mnie w kuchni.
A zazwyczaj piszę tutaj, o tym co sam miałem, i za swoją kasę.

P1020865.JPG

Wiem też o tym co się najczęściej pisze :) że espresso z dźwigni, to inne espresso, ale jak zapytasz na czym polega ta inszość, to rzadko kiedy dostaniesz odpowiedz.
Prywatnie napiszę tak.
Trzeba by też pamiętać, że to co na tej fotografii, to przedmiot udający ekspres dźwigniowy.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi