Autor Wątek: Pierwsza kolba - którą wybrać? przyzwoity młynek już mam :)  (Przeczytany 2022 razy)

Offline karolina.voila

Cześć!

Dopiero się wkręcam w temat ekspresów kolbowych i chciałabym zasięgnąć waszej rady  ;) Chcę zakupić swój pierwszy sprzęt, który posłuży mi kilka lat. Generalnie zależy mi na zgrabnym ekspresie do użytku domowego. Z ekspresu najczęściej będą korzystać 2 osoby, średnia iość kaw dziennie jakie przewiduję to 4 kawy (~pół na pół czarne/mleczne). Budżet maks 3tys zł.

Mam na oku kilka konkretnych ekspresów tj:
- Ascaso Steel Uno Prof (system grzewczy termoblok) - tu mam możliwość kupić używany podobno sporadycznie użytkowany, rok produkcji 2019 za ok.2tys zł.
- ASCASO ARC BLACK&STEEL (system grzewczy termoblok)
- RANCILIO SILVIA E V6 INOX (system grzewczy bojler)
- SOLIS BARISTA GRAN GUSTO (system grzewczy termoblok, dodatkowo preinfuzja, PID)
- ewentualnie jakiś Lelit Anna/Grace/Victoria (system grzewczy bojler, mniejszy w przypadku dwóch pierwszych, no i te dwa to grupa kawowa 57mm; ale to akurat nie wydaje mi się być dużą wadą - mówię z perspektywy laika ;), Victoria ma PID i preinfuzję).

Opcja z terrmoblokiem przemawia do mnie chyba bardziej z racji tego, że szybciej się nagrzewa, nie ma wahań ciśnienia i generalnie żre mniej prądu. Wyczytałam też tu na forum, że ekpresy z bojlerem robią lepszą piankę mleczną, tylko czy jest to aż tak wyczuwalna różnica? na pewno nie dyskwalifikująca  :) ale czy warto zrezygnować z termobloka na rzecz bojlera ale z funkcją PID? Hmm... tego nie wiem.

ps Młynek już kupiłam, udało się wybrać na podstawie info tu na forum. Zdecydowałam się na EUREKA MIGNON SPECIALITA ze względu na możliwość zmiany grubości mielenia nie tylko pod ekspres kolbowy oraz mniejsze 'skomplikowanie' w porównaniu do Lelit William.

Z góry dziękuję za wszytskie odpowiedzi i sugestie ;)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Pierwsza kolba - którą wybrać? przyzwoity młynek już mam :)
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Grudzień 2023, 21:56:49 »
Z tych Twoich propozycji to najgorszy wybór:
SOLIS BARISTA GRAN GUSTO
A ten najlepszy:
Victoria
« Ostatnia zmiana: 02 Grudzień 2023, 22:03:14 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline piotrdab

• Ekspres: Ascaso Uno Black, aeropress, moca, Melitta Aroma Signature
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini, Timemore Nano, Severin
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Grudzień 2023, 15:50:14 »
Zaczynałem przygodę z kolbą od ASCASO ARC BLACK&STEEL - kilka lat, dawałem radę, choć regularne czyszczenie oceniam jako mniej wygodne (nie było można zrobić backflush'a, a prysznic trzeba było odkręcać wkrętakiem w niewygodnej pozycji).
Teraz mam Ascaso Uno Prof - bez porównania lepsza praca. Dużo łatwiej i espresso wykonać, i czyścić. Precyzyjnie utrzymuje temperaturę (u mnie zmiana możliwa poprzez mikroprzełączniki). Duży, ciężki portafilter.
Tak więc zdecydowanie, w przypadku decyzji o wyborze termoblocku podpowiadam, aby od razu iść w Uno Prof.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Grudzień 2023, 16:22:36 »
Duży, ciężki portafilter.

Z ciekawości zapytam co przez to co zacytowałem zyskuję.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline piotrdab

• Ekspres: Ascaso Uno Black, aeropress, moca, Melitta Aroma Signature
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini, Timemore Nano, Severin
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudzień 2023, 13:57:04 »
Jka57 "Z ciekawości zapytam co przez to co zacytowałem zyskuję."
Przyjemność trzymania w ręku czegoś poważnego, a nie wydmuszki.
Dużą bezwładność cieplną.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Grudzień 2023, 14:28:27 »
Obecnie używam takich - co prawda tych zaznaczonych na zielono rzadziej ale na NEPTUNA ja jakichś rażących różnic w posługiwaniu się nimi nie widzę.
No może trochę przeszkadza mi długość uchwytu w tej ostatniej mógłby być krótszy.

20231216_140758.jpg

Co do tej bezwładności cieplnej - to się nie wypowiem bo nawet nie wiem co to takiego.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi