Autor Wątek: MAZZER philos  (Przeczytany 66241 razy)

Offline antusus

• Ekspres: Profitec Go
  • Młynek: Mazzer Philos
Odp: MAZZER philos
« Odpowiedź #330 dnia: 31 Lipiec 2024, 12:18:19 »
ma jakieś tam obserwacje, którymi chciałbym się podzielic/skonfrontować;)
- przepływ podczas parzenia bywa dość "zwariowany" i strumien potrafi mocno "tańczyć". Zastanawiam się, czy jest efekt nowych żaren i uspokoi się to po tych 2 kg kawy czy trzeba się idealnie wstrzelić aby tak się nie działo;)
Też mam tak i walczę a już 2kg to poszło przez Philosa.

- jeszcze jedna rzecz w temacie regulacji. Jak ustawicie tarcze na danej wartości to tarcza pozwala na delikatne przesunięcia. Rozumiem, że te przesunięcia wpływają na ustawienie czy może jest to martwy zakres nie powodujący zmiany ustawienia żaren? Obstawiam, że jednak opcja 1. Pytam bo przy zmianie ustawień to raz dany klik dobrze trafi w indeks a raz zle więc czy trzeba go lekko przesuwać aby było to samo na danym kliku.

Mam nadzieję że to nie wpływa ale też widziałem takie pływanie. Jednak patrz punkt pierwszy ja walczę by flow kawy poprawić.

Mazzer przysłał mi części. Będę testował w weekend. Czarna jest gumowata.
20240731_120237.jpg
*Annex - Guarnizione.pdf

Offline antusus

« Odpowiedź #331 dnia: 31 Lipiec 2024, 13:50:04 »
- jeszcze jedna rzecz w temacie regulacji. Jak ustawicie tarcze na danej wartości to tarcza pozwala na delikatne przesunięcia. Rozumiem, że te przesunięcia wpływają na ustawienie czy może jest to martwy zakres nie powodujący zmiany ustawienia żaren? Obstawiam, że jednak opcja 1. Pytam bo przy zmianie ustawień to raz dany klik dobrze trafi w indeks a raz zle więc czy trzeba go lekko przesuwać aby było to samo na danym kliku.

Mam nadzieję że to nie wpływa ale też widziałem takie pływanie. Jednak patrz punkt pierwszy ja walczę by flow kawy poprawić.

Na szybko wrzuciłem tą "gumkę" do stepped i to też zmniejsza wrażenie przesuwania. Spodziewam się, że przy steppless będzie lepiej.

20240731_133928.jpg

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #332 dnia: 31 Lipiec 2024, 21:53:01 »
Minął u mnie już ponad tydzień z młynkiem, czas na kilka (subiektywnych) obserwacji. Poniższe dot. w całości espresso.

Na początek minusy:
- pojemniczek na przemiał mógłby mieć jakiś rant, żeby nie wpadał aż do dna sitka
- wyłącznik mógłby być z przodu zamiast z boku, mógłby też być ładniejszy
- plastikowe elementy obudowy podstawy odstają w dół od reszty młynka
- jak się zgarnia resztki kawy (mimo że jest ich naprawdę mało) z tej błyszczącej płytki, to część zostaje w szparkach między elementami

Plusy:
- mimo powyższego młynek jest dość "czysty", nie robi bałaganu na blacie. Przemiał się nie elektryzuje, mimo że mam dość sucho w domu. Po mieleniu jednej porcji praktycznie nie da się znaleźć żadnych drobinek kawy dookoła młynka.
- łatwość trafienia z przemiałem, choć wiem że to mocno subiektywne. Praktycznie w każdą nowo otwartą kawę trafiam idealnie za drugą, max trzecią próbą.
- powtarzalność powrotu do przemiału: mieląc na zmianę różne ziarna i wracając do wcześniej trafionego ustawienia, uzyskuję od razu spodziewany efekt w filiżance.
- jakość wykonania: mimo tych kilku małych kawałków plastiku i wyłącznika młyn robi naprawdę solidne wrażenie i wydaje się że wytrzyma wieki.

I najważniejsze - efekty w filiżance. Co bym nie wrzucił do młyna jestem więcej niż zadowolony. Czy to klasyczne ciemne ziarenka, czy coś odrobinę jaśniejszego, zawsze wypijam ze smakiem. Ba, nawet jasne, typowo dripowe ziarna dają się wypić w formie espresso - mocno kwaskowego, ale w przyjemny, orzeźwiający sposób  :pycha:

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #333 dnia: 31 Lipiec 2024, 22:03:22 »
, nawet jasne, typowo dripowe ziarna dają się wypić w formie espresso - mocno kwaskowego, ale w przyjemny, orzeźwiający sposób 
Tak teoretycznie antycypowałem i się sprawdziło u któregoś z kolei WoKowicza.
》tertium non datur《

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #334 dnia: 31 Lipiec 2024, 23:45:57 »
Eeee jak to Ci Mazzer przysłał części? ;) Ja go nie rozbierałem w tym miejscu. Czy te części się różnią od tych co są tam oryginalnie? Co im napisałeś jeśli można się dowiedzieć. Też bym z chęcią potestował coś co ma szansę poprawić wrażenia ;)
Szkoda, że inni w tej sprawie nie zabierają głosu.
Trochę mnie zmartwiłeś tym, że masz podobne wrażenia odnośnie przepływu podczas robienia espresso. Kiedyś dostałem żartobliwą radę od kogoś z forum, że lekarstwem na takie coś jest zaprzestanie używania NPFa ;)
Zgłębiałem temat w internetach i spotkałem się z opisem jednego z użytkowników, że u niego po 2kg zmieniły czasy przepływu przy skoku o jeden indeks. Twierdził, że wcześniej każdy indeks dawał mu około 4 sekund a teraz zmiany czasów są dużo mniejsze. U mnie obecnie też jeden indeks to 4-5 sekund. Ciekawe jak to wygląda u innych osób z forum :)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #335 dnia: 31 Lipiec 2024, 23:56:23 »
U mnie grubość nie zmienia się sama, ale ja jeszcze nie zrezygnowałem z klikania.
Jeden klik to u mnie 3s różnicy, lub trochę krócej, ale liczę bez preinfuzji.
NPF będę miał dopiero jak Włosi skończą wakacje, więc o "stabilności przepływu" się na razie nie wypowiadam.

Pamiętaj też, że mamy skrajnie różne ekspresy, warto wziąć na to poprawkę przy porównaniach.

Na razie chwilowo przestałem gonić króliczka i cieszę się pyszną kawą :kawa:

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #336 dnia: 01 Sierpień 2024, 07:06:38 »
Świetny zestaw do espresso.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #337 dnia: 01 Sierpień 2024, 07:27:35 »
Szkoda, że inni w tej sprawie nie zabierają głosu.

Ja nie mam już o czym pisać zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią sprzedaję ten młynek za 2/3 wartości jaką dałem odbiór w połowie tego miesiąca.
I aby nie kusić losu młynek wylądował w nie używanym pokoju przykryty workiem foliowym by się nie kurzył.

20240801_071612.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #338 dnia: 01 Sierpień 2024, 10:52:14 »
Jurek brakuje czerwonej wstążki :)

Offline antusus

« Odpowiedź #339 dnia: 01 Sierpień 2024, 11:10:37 »
Eeee jak to Ci Mazzer przysłał części? ;) Ja go nie rozbierałem w tym miejscu. Czy te części się różnią od tych co są tam oryginalnie? Co im napisałeś jeśli można się dowiedzieć. Też bym z chęcią potestował coś co ma szansę poprawić wrażenia ;)

Ja marudziłem im na to, że przy konfiguracji step-less startowe wibracje młynka potrafią przesunąć pierścień ustawiający grubość mielenia. Potwierdzili to. Napisali mi, że pracują nad tym problemem i czy chcę dostać część do wypróbowania jak już będą mieli. Ponieważ zgłaszałem im mój problem przed 14 dniami podanymi ich warunkach sprzedaży to upewniłem się, że to zrozumieli i będę mógł im oddać młynek jak tego nie rozwiążą.

Nie wiem czy NPF poprawia cokolwiek w robieniu kawy. Ale jak nie wyjdzie to syfu jest więcej - takie wzmocnienie ujemne  ;). Przyznam się, że zaczynam badać temat ilości kawy w koszyczku. Mam VST 20g i wsypywałem 18g i dodawałem metalowe sitko. To co widziałem to losowe zmiany czasu ekstrakcji przy jednym kliku a nawet bez zmiany ustawień. Wyjąłem ręczny młynek, który znam i nie zawodzi i to samo. Więc to jest kwestia przygotowania ciastka kawowego u mnie - zwiększam dozę i badam czy mam powtarzalność. Jak zacznie mi wychodzić "to samo" bez zmiany ustawień młynka to wtedy zacznę bawić się ze zmianami mielenia.

Ale to co napisał "M". Ja mam żarna 189, mam Profiteca to się zmagam z tym co mam, ale dobrze wiedzieć, że są tacy co im wszystko działa jak należy i są tacy co jeszcze walczą.

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
« Odpowiedź #340 dnia: 01 Sierpień 2024, 23:28:41 »
Ja nie mam już o czym pisać zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią sprzedaję ten młynek za 2/3 wartości jaką dałem odbiór w połowie tego miesiąca.
A zdradzisz chociaż, czemu tak szybko się pozbywasz? Tylko nie pisz standardowo, że nie było już czego do niego dokupić ;)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #341 dnia: 02 Sierpień 2024, 00:25:08 »
Jak napiszę że chcę zostać przy większych żarnach to nie skłamię.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline MarVald

« Odpowiedź #342 dnia: 04 Sierpień 2024, 02:51:29 »
@Krzysiek206 @popcorn @stefek202 @M
A jak u Was wygląda temat ustawiania młynka w trybie stepped? Jak u Was podziałka na na tarczy trafia w indeksy na młynku? U mnie kręcąc w stronę zwiększenia grubości trafia raczej przyzwoicie, ale w wracając w stronę zmniejszenia grubości podziałka na tarczy już nie trafia w indeksy na młynku i delikatnie trzeba je równać co łatwe nie jest, bo tarcza u mnie nie chodzi jakoś delikatnie i trzeba to robić dwoma rękami.
Na filmach jak pisałem mlynki z targów chodzą zdecydowanie lżej w temacie nastawów.

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
« Odpowiedź #343 dnia: 04 Sierpień 2024, 15:08:23 »
W trybie steped jeszcze nie próbowałem.  Z tyłu u Mnie kręci się  normalnie z lekkim oporem , może  co 20 klik lekko poprawiam ale ogólnie jest ok. Ja operuję między 20 a 25 klikiem pod espresso zależy od palenia, moja żona o dziwo woli jaśniej palone pod cappuccino odkąd  mam Mazzera  😀 Teraz leci paczka Kenya Kamviu AA od Antonia , jest przepyszna  😀

Offline MarVald

« Odpowiedź #344 dnia: 04 Sierpień 2024, 21:38:11 »
W trybie steped jeszcze nie próbowałem.  Z tyłu u Mnie kręci się  normalnie z lekkim oporem , może  co 20 klik lekko poprawiam
Chyba nie zrozumiałem ;) W jakim trybie masz młynek? Z pierwszego zdania wynika, że bezskokowym/bezstopniowym, a potem piszesz o kilku :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi