Autor Wątek: MAZZER philos  (Przeczytany 66440 razy)

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
Odp: MAZZER philos
« Odpowiedź #240 dnia: 16 Lipiec 2024, 20:28:50 »
Młynek po pierwszym czyszczeniu , bardzo szybkie i proste czyszczenie. Jak widać  zostało  w komorze 0.1 Grama. Espresso robię na 26 kliku. Przy takim ustawieniu retencja jest maksymalnie 0.1 grama. Przeważnie młynek wypluwa tyle kawy ile wrzucę. Po czyszczeniu wrzuciłem 20.6 grama a wyszło 20.5 czyli prawidłowo za pierwszym razem zostało 0.1 grama.
Smak espresso znakomity. Oj bardzo fajny młyneczek

« Odpowiedź #241 dnia: 16 Lipiec 2024, 20:30:26 »
Zapomniałem napisać,  używam  9 dzień.  Zmielone około 650 gram  😀

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #242 dnia: 16 Lipiec 2024, 21:00:34 »
Krzysiu, czy pijasz może espresso z bardzo jasnych wypałów?
« Ostatnia zmiana: 16 Lipiec 2024, 21:03:23 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

« Odpowiedź #243 dnia: 16 Lipiec 2024, 21:35:34 »
Na razie to co mam - czyli średnio palone. Jasne będę zamawiał

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #244 dnia: 16 Lipiec 2024, 21:43:04 »
Daj znać, czy e37s przy nich wymięka przed Philosem?
》tertium non datur《

« Odpowiedź #245 dnia: 16 Lipiec 2024, 23:14:18 »
To jest inna liga w stosunku do e37s.
Jedyne co może przeszkadzać   na początku to wolniejsze mielenie. Ładniejsza separacja smaków. Piękna ekstrakcja,  dużo  większy puch. Również  mniejszy pył , ale tego nie mierzyłem dokładnie.
Ceado już wystawiony do sprzedania i czeka na kupca 😀
Kurcze , ale Mazzer odwalił kawał dobrej roboty.
Wybrałem  również  Mazzera z powodu jakości.
Przez moje ręce przeszło kilka młynków więc łatwiej mi teraz wybrać i porównać.

Offline wjp

• Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Abile, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
« Odpowiedź #246 dnia: 17 Lipiec 2024, 08:15:18 »
Które żarna wybrałeś?

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #247 dnia: 17 Lipiec 2024, 08:22:14 »
Na zdjęciu powyżej widać jasno jakie żarna są założone w młynku.

« Odpowiedź #248 dnia: 17 Lipiec 2024, 08:30:57 »
Które żarna wybrałeś?
I200d

Offline wjp

• Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Abile, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
« Odpowiedź #249 dnia: 17 Lipiec 2024, 08:31:35 »
No tak I200D. Czyli dedykowane do jasnych paleń. Ale teraz masz średnio palone ziarna i jesteś zadowolony z wników?

« Odpowiedź #250 dnia: 17 Lipiec 2024, 08:54:17 »
Daje radę. Sam byłem zdziwiony.
Bardzo ciekawy  smak, dużo bardziej słodko i przyjemniej się  pije kawę.

Offline antusus

• Ekspres: Profitec Go
  • Młynek: Mazzer Philos
« Odpowiedź #251 dnia: 17 Lipiec 2024, 11:34:39 »
Od miesiąca używam Mazzer Philos. Przyrządzam głównie expresso ale używałem go do przygotowywania przelewu czy mokka. Jest masa pozytywnych opinii i zachwytów nad tym młynkiem, a ja opowiem co mi w nim przeszkadza. W moim Philosie mam żarna 189.

Stepless
Philosa możemy przestawić by działał w trybie stepless i chciałem tego poużywać. Samo przestawienie w ten tryb pracy jest proste. Ustawiłem grubość mielenia i było dobrze. Ale po 2 dniach kawa zrobiła się kilka sekund szybciej… No ale czemu? Wyglądało tak jakby zmieniły się ustawienia młynka. I zacząłem to badać i niestety tak. Młynek przy starcie wpada w dość dużą wibrację, która szybko ustępuje. Ale ten pierwszy wstrząs potrafi zmienić ustawienia młynka! Nagrałem filmik gdzie to widać. Symulowałem to włączając i wyłączając młynek kilka razy pod rząd. Wysłałem to do support Mazzera i po tygodniu:

Cytuj (zaznaczone)
Dear Mr ...,

hope everything well. This is to inform you that after your claim, we kind of replicated the issue, under specific conditions, and we are now prototyping a definitive solution for the problem.
I would like to know if you would like to collaborate and test such prototype in parallel to us. In case the prototype confirms the solution of the problem, we will definitely provide a production part for your grinder and include this into Philos mass production.
Please let us know if you accept. The prototype will require some days to be ready, and it will be a safe and fairly simple repair to execute (i.e. adding a part to the back wheel, behind the transparent plaque).

No to było pod koniec czerwca i jeszcze się nie odezwali.
Więc jak przestawicie waszego Philosa na tryb stepless to może wam się przestawiać mielenie.

Przelew
Przelew to nie jest to co umiem i lubię ale ciekawą rzecz zauważyłem jak grubo mielę kawę, grubo dla mnie to ponad 40 klików (espresso robię zazwyczaj koło 20). Młynek zaczyna wydawać dziwny jakby piszczący dźwięk. Okazuje się, że kawałki kawy zostają między żarnami i odbijają się od nich wydając ten dźwięk   . Na szczęście Philosa bardzo łatwo się rozkręca i szybko usuwa się problem. Ale no co mielenie to mi się nie chce. Więc jak lubisz przelew to albo się przyzwyczaisz do dźwięku kawy obijającej się pomiędzy żarnami albo będziesz często czyścił młynek…

Max ilość kawy do zmienia dzienie
Jest podane w instrukcji by nie mielić więcej niż 2kg kawy dziennie. No w domu to pewnie nam to nie grozi. Nie wiem jak to mają zaakceptować kawiarnie. No ale czemu o tym wspominam. Jak badałem to przesuwanie się ustawień młynka to z kolegą pewne zmieliliśmy kolo 200g w godzinę. Młynek był gorący w dotyku. Powoli się studził. Więc spodziewam się, ze ograniczenie wynika z tego nagrzewania. Więc jak masz małą kawiarnię i musisz robić kilkanaście kaw w krótkim okresie czasu to Philos może nie jest dla Ciebie.

Slowfeed
Miałem nadzieję, że przez swoja konstrukcję Philos nie będzie reagował na slowfeed. Ależ byłem w błędzie. Kawa którą normalnie mielę na 20 klikach przy slowfeed musze mielić na 12 klików. Smak też jest inny. Jak robię napój z mlekiem to nie robi mi to różnicy ale jak lubię espresso wypić to już warto zobaczyć czy kawa po slowfeed nie będzie bardziej smakować.

Podsumowując. Czekam co mi przyśle Mazzer i dam znać. Sam nie wiem czy z czystym sumieniem powiedziałbym brać ten młynek bo jest mega. Jest OK a przy tej cenie to za mało… Kolega mi pożyczył Eurekę i szczerze to tęsknię za nią.
« Ostatnia zmiana: 17 Lipiec 2024, 13:02:05 wysłana przez ranGo »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #252 dnia: 17 Lipiec 2024, 14:07:08 »
Co to jest slowfeed? To jakiś tryb pracy?

Słowem, bardziej jest to konkurencja dla domowych młynków typu Niche czy Arco?
« Ostatnia zmiana: 17 Lipiec 2024, 14:12:31 wysłana przez Antonio »

Offline antusus

• Ekspres: Profitec Go
  • Młynek: Mazzer Philos
« Odpowiedź #253 dnia: 17 Lipiec 2024, 14:12:27 »
To jest powolne dostarczanie ziaren do młynka. Fajnie to pokazuje Lance Hendrik na swoim kanale Youtube. Poszukaj "INSTANT IMPROVEMENT ON ANY GRINDER: How Slow Feeding Completely Changes Your Grinding".

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #254 dnia: 17 Lipiec 2024, 14:22:30 »
Smak też jest inny.
Inny, czyli jaki? Gorszy? Lepszy?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi