Autor Wątek: Skrzypiąca dźwignia grupy E61  (Przeczytany 63741 razy)

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Skrzypiąca dźwignia grupy E61
« Odpowiedź #195 dnia: 05 Luty 2024, 23:41:10 »
Rapoh, nie czytasz uważnie. Prześledź moje komentarze nt smarowania dźwigienki, jak to odbywało się w moim przypadku. Wszystko z Classiką jest oki. Nie skrzypi grupa, tylko ten element, który się wkręca w grupę, a są to uszczelki i trzpień. Po naślinieniu, jak nazwałeś, tych elementów, a teraz już tylko trzpienia bez wyjmowania uszczelek gumowych, dźwigienka chodzi jak nowa.

Rado, czytałem. Wiem, że mowa o tym. Ale u mnie, jak napisałem, zbiegło się z brakiem ujścia ciśnienia i dlatego zawiozłem do serwisu.  Zaniechałem tedy dalszych prób z dźwigienką, ale pierwsze nie były owocne. Dzielę się tylko spostrzeżeniem, że kamień niekoniecznie ma jakieś znaczenie w tym aspekcie, a w wątku o odkamienianiu mowa.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #196 dnia: 06 Luty 2024, 06:33:33 »
Dzielę się tylko spostrzeżeniem, że kamień niekoniecznie ma jakieś znaczenie w tym aspekcie, a w wątku o odkamienianiu mowa.
Też myślę, że kamień nie odpowiada za skrzypie dźwigienki, a za składowe grupy.
》tertium non datur《

Offline Strzala świst gwizd Mężczyzna

• Test4Climbing.com
  • Ekspres: Quick Mill Andreja Premium
  • Młynek: Casadio Enea On Demand
« Odpowiedź #197 dnia: 06 Luty 2024, 08:19:43 »
To chyba zrozumiałe...
Nie dla mojej żony. I żony mojego jednego kolegi również.
Climbing Performance Test https://test4climbing.com

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #198 dnia: 06 Luty 2024, 08:32:36 »
Też widziałem, jak kolba siedziała niespiesznie w grupie do następnego shota.
》tertium non datur《

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
« Odpowiedź #199 dnia: 09 Sierpień 2024, 23:39:32 »
Koledzy poratujcie radą...
rozkręciłem grupę e61 aby ją wyczyścić; wykręcam zespół w całości oznaczony jako nr 7 ale w korpusie grupy zostaje mi element ceramiczny nr 5 tzn. ta większa śruba wykręca się z tego ceramicznego elementu a to co zostało w środku nijak nie da się wyciągnąć... boję się że to połamię, już mi cię nadkruszył kawałek górnej krawędzi tej ceramiki i niefortunnie wpadł do środka (i teraz mi pompa świruje). Co zrobić tzn. jak doprowadzić aby wyciągnąć nr 5 w całości ?

Tak na marginesie widzę że sprzedawane są zamienniki tego elementu, ale wykonane ze stali - czy to ma jakieś znaczenie i jaki jest tego cel aby element ceramiczny zastępować stalowym (który przenosi ciepło)?

« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień 2024, 23:54:37 wysłana przez color1 »

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #200 dnia: 10 Sierpień 2024, 00:36:11 »
Jeśli masz to wymienić to lepiej od razu idź w zawór flow control, który wkręca się właśnie w to miejsce, fajna zabawka i może też funkcjonować nie używając.

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #201 dnia: 10 Sierpień 2024, 03:43:36 »
Musisz chyba opukiwać ze wszystkich stron. Nie ma innego wyjścia. Jak się zniszczy, kupisz nowy. Może uda się Tobie uszczelkę wydłubać i wtedy się poluzuje? Możesz wstawić zdj.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #202 dnia: 10 Sierpień 2024, 09:05:05 »
Tak czy siak musisz to wyjąć, wyczyścić, przepłukać. Zwykle ten element jest ze stali nierdzewnej lub niklowanego mosiądzu - zdecydowanie polecam stal, gdyż powłoka szybko schodzi.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #203 dnia: 10 Sierpień 2024, 09:19:42 »
Nie jest to żadna ceramika. To, co nazywasz ceramiką -- to prawdopodobnie kamień kotłowy ;). Jest tego kamienia tak dużo, że ciężko Ci teraz wyjąć taki prosty detal. Nalej do środka trochę roztworu kwasu cytrynowego... I dalej ostrożnie wszystko postaraj się odkamienić. Na koniec zadbaj o uszczelki.

już mi cię nadkruszył kawałek górnej krawędzi tej ceramiki i niefortunnie wpadł do środka (i teraz mi pompa świruje
Gdzie pompa a gdzie ten kawałek? ;)

Ale podoba mi się to określenie: "ceramika" w stosunku do kamienia kotłowego  :evil:.
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2024, 09:22:08 wysłana przez Antonio »

Offline Jenot Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Bar 1 GR, Gaggia Classic, Flair 58
  • Młynek: Timemore Sculptor 064s, Pietro, Kinu Simplicity,
« Odpowiedź #204 dnia: 10 Sierpień 2024, 11:35:08 »
Ale przecież są ceramiczne/porcelanowe grzybki do e61. Może kolega akurat taki ma.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #205 dnia: 10 Sierpień 2024, 11:58:21 »
Naprawdę? To jestem nie na bieżąco. Od kiedy?

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #206 dnia: 10 Sierpień 2024, 13:15:09 »
@color1 możesz wrzucić zdjęcie w/w elementu?

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #207 dnia: 10 Sierpień 2024, 15:10:01 »
Tą stal, dobrze jest z polerować do mosiądzu jak zaczyna korodować.

Naprawdę? To jestem nie na bieżąco. Od kiedy?

Nie wiem, jakie jest Twoje stanowisko na temat "Witaj", ale dla mnie owo "Naprawdę?" to jest obraza inteligencji rozmówcy, nie potrafię zrozumieć tego zwrotu, nie chcę i nawet nie próbuję, jedyne z czym walczę to, aby mi się włos na głowie nie jeżył, jest to dla mnie udowodnienie, że człowiek(W tym przypadku ja) jest nie doskonały(Bo nie może tego zrozumieć).

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #208 dnia: 10 Sierpień 2024, 15:12:52 »
Stal "z polerować" do mosiądzu? Pan Alchemik i Poeta? Naprawdę?

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #209 dnia: 10 Sierpień 2024, 15:20:52 »
Miałem kiedyś reklamację zaworu flow control z tym elementem, bo właśnie bardzo skorodował, Włosi odmówili mi reklamacji, właśnie z tego powodu, że w zaworze jest to tylko powłoka ze stali nierdzewnej pod, którą jest mosiądz, więc nie wymieniają zaworów bo tą rdzę można spolerować do powłoki z mosiądzu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi