Ankieta

Który z używanych przez Ciebie urządzeń do WDT uważasz, że jest najlepsze?

UMIKOT
36 (61%)
Kazak Sputnik i podobne
12 (20.3%)
Kazak U-MIX
1 (1.7%)
Leveling tool z igłami
1 (1.7%)
Weber Moonraker
9 (15.3%)

Głosów w sumie: 58

Autor Wątek: UMIKOT - WDT Tool  (Przeczytany 57836 razy)

Offline Jozin von Bazin

Odp: UMIKOT - WDT Tool
« Odpowiedź #225 dnia: 16 Wrzesień 2023, 17:52:17 »
Wpływa na smak i to znacząco. Jak ktoś nie czuje jego fart. Podejrzewam, że to może być kwestia ilości obrotów, może jeszcze ustawienia igieł. Na WBC używają podobnych mieszaczy, ale widać, że za długo nie mieszają.  Używają jednej firmy, barista hustle, była przedsprzedaż za 200 eur, ale już zamknięta. Coś jest na rzeczy, ale widać, że jest w tym hustle jakaś metoda, nie tak ze się wbije igły w wirujący plastik i po temacie.
Tak jak napisałem, ja swojego Umikota nie używam, z chęcią taniej odsprzedam, wersja v1.
Fajne doświadczenie, ale samo urządzenie jest dla mnie bezużyteczne.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #226 dnia: 16 Wrzesień 2023, 20:37:02 »
@Matius22 a trzeba było wypalić od razu ze 100 jełro to by odbiór urządzenia był jednoznacznie pozytywny

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #227 dnia: 16 Wrzesień 2023, 20:53:33 »
Używają jednej firmy, barista hustle, była przedsprzedaż za 200 eur, ale już zamknięta.

Chyba znowu otwarli.
II partia.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #228 dnia: 16 Wrzesień 2023, 22:50:39 »
Predorder z EU nie ma, ale jest jeszcze global. Chyba się skuszę.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #229 dnia: 17 Wrzesień 2023, 09:28:40 »

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #230 dnia: 17 Wrzesień 2023, 10:16:29 »
Fajnie by było, gdyby jedna z tych osób która dostrzega różnice w smaku espresso po użyciu umikota zrobiła blind testy. Poprosić znajomego/druga połówkę o wykonanie dwóch kaw, jedna z użyciem umikota, natomiast druga bez i wskazanie w której z filiżanek faktycznie umikot był używany - chcecie się podjąć takiego wyzwania? :)

To raczej nie ma sensu. Ilu ludzi tyle opinii.
Gdybym miał narzędzia to osobiście zrobiłbym co najmniej dwa testy.

1. Roznice w ekstrakcji przy tym samym przemiale i technice robienia espresso.
Możliwa konkluzja - jesli ekstrakcja przy użyciu WDT to przykładowo 19%, a przy użyciu umikota 22%, mozemy założyć roznice w smaku. Jeśli ekstrakcja będzie na podobnym poziomie, bezpieczniej założyć efekt nocebo u niektorych.

2. Dostosowanie umikota do zwyczajowego poziomu ekstrakcji i odwrotnie.
Czyli jesli nasze standardowe espresso które lubimy ma ekstrakcje 20% a z umikota 18 czy 22% to jakie czynności trzeba zrobić żeby byly równe np zmienić drobniej, wydłużyć preinfuzje, zmienić temperaturę wody etc.

Ten drugi to dużo pracy, pierwszy byłby ciekawy. Mój refraktometr padł po 8 latach, ale gdy przyjdzie nowy, chetnie protestuje roznice miedzy leveling tool, WDT i moonraker. To za jakiś czas, bo najpierw będzie zabawa z roest 😍
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Matius22

« Odpowiedź #231 dnia: 17 Wrzesień 2023, 10:42:42 »
@Szczympek Moonraker u Ciebie wpływa na smak tak jak umikot?

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #232 dnia: 17 Wrzesień 2023, 10:54:19 »
Już o tym było:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=13659.msg282099#msg282099
Mało było tej dyskusji, a szkoda bo ciekawe wnioski można wyciągnąć.  To urządzenie BH jest stosowane przez miszczów na WBT. Pewnie , można powiedzieć, ze sponsoring itp, ale jakby psuło to by nie używali. Na filmikach instruktażowych widać, że to nie jest jakieś kręcenie bez sensu, ważna jest szybkość, ilość, tak jak podejrzewałem. Zwracają uwagę, że może  nie działać na „tępych” nowych sitkach.
I tutaj u mnie może być problem bo kawa może się inaczej zachowywać, przesuwać jak jest podłożony papierowy filtr, muszę spróbować na gołym sitku.

TDS jest ważne, ale  to tez chyba nie wyznacznik wszystkiego, bo co pokazuje? Dwóch kucharzy z tych samych składników zrobi taką samą ilość bułek. Czy bułki będą smakowały tak samo? Jeden mąkę przesieje, dłużej ciasto będzie wyrabiał.
Na końcu i tak liczy się smak, to są subt
 Kwestia tego ile ktoś lat kawę pije, jaką, z jakich ekspresów, jaka ma dietę, jak go natura wyposażyła w kubki smakowe, jak te kubki sa z mózgiem połączone :) Dużo zmiennych.
Ja różnicę Umikot vs bez wyczułem w każdej kawie, trochę mnie to  zaskoczyło bo się tego nie spodziewałem. Myślę, że w ślepym teście bym wyczuł różnicę.

« Odpowiedź #233 dnia: 17 Wrzesień 2023, 12:04:23 »
Tds to oczywiście tylko wskazówka, choc przykład z bułkami niezbyt trafny, bo nie mówimy o jakosci składników, tylko ile jednego składnika rozpuściło się w wodzie.
Chodzi bardziej, ze cyferki to twarde dane, osobiste odczucia to raczej coś malo użytecznego, chyba ze dla influencerow.
@Szczympek Moonraker u Ciebie wpływa na smak tak jak umikot?

Nie rozumiem pytania. Tylko jedna osoba na forum odczuwa roznice w smaku, reszta może coś tam czuje, może nie. Czyli jak umikot wypływa na smak?
Jesli chodzi o moonraker to długa historia, ale krótka odpowiedz, czy moim zdaniem wpływa na smak:  Nie

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #234 dnia: 17 Wrzesień 2023, 15:03:15 »

Jesli chodzi o moonraker to długa historia, ale krótka odpowiedz, czy moim zdaniem wpływa na smak:  Nie

Więc jaki  jest sens zakupu i używania moonrakera skoro nie wnosi niczego w kwestii smaku?

Jeżeli znów to tylko kwestia powtarzalności ekstrakcji, to chyba tak zaawansowany barista jak ty może go sobie darować. Przecież zaawansowany barista potrafi uzyskać ten sam smak manipulując przemiałem, czasem, dozą i ciśnieniem - o czym sam wspominałeś.

« Odpowiedź #235 dnia: 17 Wrzesień 2023, 16:57:30 »
Póki co 100% powtarzalnosc.

Ja nie robie kawy w domu, a w pracy różni ludzi bywają za barem wiec powtarzalnosc jest kluczowa. Powtarzalnosc na poziomie 95% jest super w domu, ale w pracy przy 500+ szotach dziennie, 25 leci do zlewu. To pół kilo kawy dziennie. Po miesiacu to 15 kilogramów, kilogram kawy kosztuje nas €21. W idealnym statystycznie świecie w skali roku moonraker może nam zaoszczędzić 17200zl. Plus świadomość tego, ze nie marnujemy ciężkiej pracy farmerów, ograniczamy waste i robimy 100% tego co mozemy żeby sprzedawać najlepszy jakościowo produkt. Mało?

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #236 dnia: 17 Wrzesień 2023, 20:57:46 »
100% powtarzalność w kawiarni ???
Nie no fajnie, tylko czy to jest Twoje życzenie, czy rzeczywistość. Oprócz mieszania kawy w sitku jest kilka innych zmiennych do skontrolowania w procesie ekstrakcji, o czym przecież czytamy codziennie na WOK.
Naturalnie życzę Ci takiej skuteczności, tylko  powiedz mi, jak porównałeś czy może "pomierzyłeś" te 500+ shotów, że stwierdziłeś 100% powtarzalność?
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że 100% powtarzalności wykazuje większość kawiarni, serwując klientom wszystko co wyjdzie z maszyny.
Naturalnie ta dalsza część motywacji do stwierdzenia faktu "powtarzalności", czyli finanse, jest dokładnie taka sama jak u Ciebie.
Przytoczę Ci autentyczne zdarzenie.
W pewnej szczecińskiej kawiarni obsługiwanej przez lokalną palarnię, spytałem baristki czy  próbowała dopio, które serwuje klientom, bo jest niesamowicie gorzkie.
Dosłowna odpowiedź brzmiała:
Bo to taka kawa jest... I 100% powtarzalność stała się faktem.

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #237 dnia: 17 Wrzesień 2023, 21:04:29 »
100% powtarzalności WDT(Ano chyba o to chodzi ) nie da się powtórzyć WDT robionego ręcznie , natomiast robione moonrakerem można 2 obroty w lewo dwa w prawo i  jest 100% powtarzalności

« Odpowiedź #238 dnia: 17 Wrzesień 2023, 21:27:25 »
100% powtarzalność w kawiarni ???
Nie no fajnie, tylko czy to jest Twoje życzenie, czy rzeczywistość. Oprócz mieszania kawy w sitku jest kilka innych zmiennych do skontrolowania w procesie ekstrakcji, o czym przecież czytamy codziennie na WOK.
Naturalnie życzę Ci takiej skuteczności, tylko  powiedz mi, jak porównałeś czy może "pomierzyłeś" te 500+ shotów, że stwierdziłeś 100% powtarzalność?
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że 100% powtarzalności wykazuje większość kawiarni, serwując klientom wszystko co wyjdzie z maszyny.
Naturalnie ta dalsza część motywacji do stwierdzenia faktu "powtarzalności", czyli finanse, jest dokładnie taka sama jak u Ciebie.
Przytoczę Ci autentyczne zdarzenie.
W pewnej szczecińskiej kawiarni obsługiwanej przez lokalną palarnię, spytałem baristki czy  próbowała dopio, które serwuje klientom, bo jest niesamowicie gorzkie.
Dosłowna odpowiedź brzmiała:
Bo to taka kawa jest... I 100% powtarzalność stała się faktem.

Nie mierzyłem tego. Po prostu ja i inni bariści, którzy używali moonrakera nie dostrzegli nawet śladu kanalowania. Tylko tyle i aż tyle. Kazdy shot w którym wystąpił kanał, nie ważne czy to do espresso czy do caramel iced latte leci do zlewu, tak samo jak z ekstrakcja poniżej 25 sekund. Taka „polityka firmy” ;) oczywiście nie jestem w stanie skontrolować dokładnie każdego szota, ale ufam ludziom z którymi pracuje i oni tez są pod wrażeniem tego jak powtarzalne są szoty. Wiadomo, ze kanał może tez się zdarzyć po za mocnym uderzeniu kolbą w maszynę, ale przejście z ocd na moonrakera, póki co zaoszczędza sporo pieniążków i usprawnia jakoś pracy.

Cóż, jakośc w kawiarni wyglada zupełnie inaczej w Polsce i na wyspach, to nie tajemnica. Znam kawiarnie w Londynie która na rozmowie kwalifikacyjnej pyta o cechy charakterystyczne kaw z Indonezji, ulubiony przepis z v60 i dlaczego akurat taki, i co znaczą dodatkowe literki na kawach z Kenii. Dobrze wynagradzają pracowników to oczekują czegoś w zamian ;)

@rollo45 dokładnie tak. Cztery obroty, leveling tool, PuqPress i jazda ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2023, 21:31:42 wysłana przez Szczympek »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #239 dnia: 17 Wrzesień 2023, 21:54:11 »
Dobrze jest obserwować poczynania baristki/y i samą ekstrakcję, a wtedy będziemy mieli już obraz tego, co znajdzie się w filiżance.
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi