Autor Wątek: Ascaso Duo PID v2 + Eureka Mignon Specialita  (Przeczytany 2022 razy)

Offline D1MK44

Ascaso Duo PID v2 + Eureka Mignon Specialita
« dnia: 16 Kwiecień 2023, 19:22:25 »
Witam, zastanawiam, się nad zakupem tytułowego ekspresu i młynka.
Aktualnie posiadam jakiś tani ekspres i młynek z delonghi i co raz bardziej wkręcam się w świat kawy także stwierdziłem, że czas na zmiany i ulepszenie.
Pijemy z dziewczyną głównie kawy mleczne i zazwyczaj łącznie 4 dziennie. To ja je zaparzam także chciałbym żeby ten proces był jak najszybszy i najmniej bolesny :D
Wydaje mi się, że ten wybór byłby sensowny, ekspres ma 2 termobloki także zrobienie 2x cappucino powinno pójść szybko a z tego co wyczytałem w innych postach to ten młynek jest polecany do espresso.
Czy ktoś ma jeszcze jakieś alternatywy, które spełnią moje wymagania czy ten zestaw będzie w zupełności wystarczający?
Z tego co się zorientowałem to zakupu dokonam prawdopodobnie u pana @Janusz, także pozwoliłem sobie napisać wiadomość prywatną.

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
Odp: Ascaso Duo PID v2 + Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Kwiecień 2023, 09:43:39 »
Mam UNO Pid. W weekend robiłem 4 cappucino pod rząd z dwóch podwójnych espresso. Mimo iż czekałem na nagrzanie się pary to i tak kawa idealnie zdatna do picia.

Duo zrobi to szybciej :).
Dobry wybór!

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Kwiecień 2023, 11:26:48 »
pozwoliłem sobie napisać wiadomość prywatną

OK! Odpiszę też na priv.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Mikello Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream PID, AP, FP, V60, Origami, Chemex, phin, dżezwa
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Wilfa Uniform, Comandante C40 MK4, Rhinowares
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Kwiecień 2023, 20:50:35 »
Używam podobnego zestawu (Specialita + Dream PID) od ponad roku, poza oczekiwaniem na parę, co w DUO nie będzie problemem, zestaw sprawuje się bardzo dobrze do cappuccino. Mlekiem można malować, nie mam porównania do gastro maszyn, ale podstawowe wzory wychodzą bez problemu  ;)

Offline D1MK44

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Kwiecień 2023, 21:46:25 »
Super, dzięki wielkie za utwierdzenie mnie w przekonaniu, że to będzie dobry wybór :D

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi