Autor Wątek: Każda kawa smakuje tak samo  (Przeczytany 5045 razy)

Offline sk09372

Każda kawa smakuje tak samo
« dnia: 28 Marzec 2023, 17:52:02 »
Dzień dobry, mam pytanie do użytkowników ekspresu delongi magnifica s. Nabyłem go dwa lata temu, odkąd go używam każda kawa niezależnie od marki, rodzaju wody, grubości zmielenia smakuje tak samo czyli słabo. Wcale nie czuć jej smaku, nie czuć nawet zapachu kawy, smakuje jak woda z kawą. Wiem że to nie ekspres z górnej półki czy nawet średniej ale żeby aż tak. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Każda kawa smakuje tak samo
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Marzec 2023, 01:16:36 »
Nie martw się, z ekspresami z wyższej półki jest podobnie. Sam mam Jura i z wielu próbowałem. Z każdego kawa smakuje podobnie, bo taki ekspres nie jest w stanie wyciągnąć z kawy to co najlepsze. Brat ma takie delongi i jak maksymalnie skręci młynek, zwiększy dozę kawy i zmniejszy ilość wody, to coś tam wyjdzie, ale wolę alternatywne metody od takiego ekspresso. A jeśli spróbowałeś dobrego espresso z kolby i zrobiło na tobie wrażenie, to przepadłeś, bo wtedy nic z automatu już nie smakuje.  Po prostu poszedłeś nie tą drogą, stawiając wygodę ponad doznania smakowe, ale masz szansę stanąć na dobrej drodze, gdy poświęcisz trochę czasu na poczytanie forum.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Marzec 2023, 05:54:12 »
odkąd go używam każda kawa niezależnie od marki
To niemożliwe. Nawet na automacie można wyczuć różnicę w smaku, w zależności od rodzaju ziarna. Podaj kilka kawek, które piłeś?
》tertium non datur《

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Marzec 2023, 08:28:50 »
W domu nie mam ekspresu z górnej póki, ale zaraz po zaparzeniu rzeczywiście wszystko smakuje tak samo. Włączam coś jakby espresso, wrzucam Etiopię, wrzucam Brazylię i na początku jest gorąca czarna woda. Smak danej kawy czuję dopiero za kilka minut - wtedy się różni. Może tutaj tkwi problem? Americano z kolby na gorąco też nie jest szałowe, o ile kawa nie ma większej kwasowości. Też czekam kilka minut, żeby je ocenić.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Marzec 2023, 08:57:20 »
Próbowałem kaw na kilku tanich automatach i można wyczuć różnice między kawami, bez specjalnego szkolenia i voodoo. Różnice te, czuły także osoby, nie interesujące się specjalnie tematem kawy. Kwestią może być dobranie np. odpowiedniej ilości wody, bo jeśli bardzo dużo wody przepuszczamy przez kawę, to ją przeparzamy i wtedy rzeczywiście większość kaw smakuje bardzo podobnie.

Spróbuj wybrać się może na jakiś cupping kilku różnych kaw obok siebie i będziesz wiedzieć czy to ekspres, czy może jakiś problem z węchem.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Marzec 2023, 10:58:10 »
Wyczuwam jedynie, czy kawa jest dobra, czy nie dobra, świeża, czy z marketu i jakość kawy, delikatnych nutek pomarańczy, czy brzoskwini na próżno szukać.
Generalnie to włoskie mieszanki i kawy na bazie mleka najlepiej pasują. Bo chyba nikt nie kupuje automatu, by delektować się espresso, gdzie nawet crema nie jest jak crema.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Marzec 2023, 11:11:55 »
To wiadomo, że jakichś bardzo lotnych rzeczy może nie dać się wyczuć, ale odróżnić od siebie różne kawy spokojnie się da.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Marzec 2023, 18:41:29 »
W pracy mamy automat z niższej półki cenowej, ale rodzaje kaw idzie z grubsza od siebie odróżnić. Kupowane są tam kawy z tanich polskich palarni, typu blue orca czy czarna kawka itp i jakieś różnice są. Nie jest to oczywiście kawa zbliżona nawet do espresso, ale smaki, te podstawowe, intensywność czy zapach idzie odróżnić. Może jednak spróbuj trochę przeserwisowac sprzęt? Odkamienic, wyczyścić młynek, blok itp. może jeszcze jest nadzieja? No chyba, że masz go w dobrym stanie, to sam nie wiem co poradzić...

Offline sk09372

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Marzec 2023, 19:51:22 »
Dzięki za rady ,coś pokombinuję z ustawieniami, kupię jakąś lepszą kawę i może się coś zmieni albo faktycznie mam beznadziejny smak i węch.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Marzec 2023, 20:56:15 »
Dzięki za rady ,coś pokombinuję z ustawieniami, kupię jakąś lepszą kawę i może się coś zmien
Z Twojego opisu dopatruję się, że piłeś kawy marketowe, które praktycznie są podobne: spalone, kiepskiej jakości i stare, tj w smaku podobne. Jak kupisz kawkę świeżo paloną, chociażby z od naszych forumowych palaczy, to:
¹ ustaw młynek na najdrobniejsze mielenie
² zastosuj maksymalną dozę mielonki
³ jeśli będzie tylko kapało, to pogrub, aż uda Ci się uzyskać czas ekstrakcji minimum 20s od włączenia pompy
⁴ w zależności od stopnia wypalenia ziarna można zmienić temperaturę, jeśli ekspres posiada tę funkcję, ciemno paloną - °C niska, średnio palona °C wyższa.
Powinno być lepiej. Córka miała De'Longhi i czuła różnicę w lepszej kawce od tych marketowych.
albo faktycznie mam beznadziejny smak i węch
Nie sądzę, słabe ziarna i tyle.
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi