Autor Wątek: Szkolenie - czy warto? i czy zna ktoś w Warszawie?  (Przeczytany 11443 razy)

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
Szkolenie - czy warto? i czy zna ktoś w Warszawie?
« dnia: 11 Styczeń 2015, 18:41:10 »
Nie znalazłem, chociaż może źle szukałem, ale nie znalazłem podobnego wątku. (nie wiem czy dobrze umieściłem)

Pierwsza kwestia to pytanie do bardziej doświadczonych kawoszy
Czy warto udać się na szkolenie do profesjonalisty, żeby robić kawę dla siebie, a nie zawodowo?

Drugie, czy ktoś prowadzi / zna sprawdzone takie szkolenia w Warszawie i okolicach? I to w najbliższym czasie, nie za miesiąc? (trzeba wziąć się do roboty i dobrej kawy ;) )
« Ostatnia zmiana: 11 Styczeń 2015, 18:46:05 wysłana przez dowicz »

Offline Mario Barista Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Szkolenie - czy warto? i czy zna ktoś w Warszawie?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Styczeń 2015, 18:53:47 »
Do wszystkiego możesz dojść samemu. Czytając Forum, blogi, stronki itd. Zakup sprzętu, kawy i ćwiczenia robią swoje, czasem się wykrzywisz pijąc swoje dzieło, ale jest to fajna przygoda. Udając się na szkolenie masz pakiet wiadomości na start, wszystkie podstawy i schematy zostaną Ci pokazane i objaśnione. Sprzęt i kawę kupujesz. W domu wcale nie koniecznie od razu zrobisz dobrą kawę. Dlaczego? Smak naparu zależy m.in. od wody, a ta będzie się pewnie różnić u Ciebie w domu od tej ze szkolenia. Dobre szkolenie nie jest złe  ;)

Nie napisałeś czy interesuje cie szkolenie z zakresu ekspresu ciśnieniowego czyli espresso czy może szkolenie i kawy alternatywne?

Offline dowicz Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Styczeń 2015, 23:21:59 »
Zdecydowanie najbardziej mała czarna mnie interesuje.  wszystkie te latte arty itp. traktuję jako ciekawostkę, której mogłoby nie być.
Mam małe doświadczenie z alternatywami, więc jakaś wiedza podstawowa by się przydała, ale nie musi być wszystko na raz.

Pytam o szkolenie, bo z czytania wychodzi teoria, a zobaczyć, posmakować wzorowego naparu i zobaczyć jakie błędy się robi wydaje się cenne.

Sprzęt zamierzam kupić w najbliższej przyszłości. Z racji, że mieszkam sam i gości nie mam tak dużo to zastanawiam się (po lekturze forum) nad Rancilio Silvia + jakiś młyn Macap, chciałoby się m4d, ale finanse chyba trzeba będzie zracjonalizować i ograniczyć się do m2m, bo przy moim przerobie (może ze 3 -4 espresso doppio dziennie) m4d to chyba rozrzutność. Poza tym jeśli kasa się będzie zgadzać to myślałem, żeby spróbować jakąś alternatywę. Chyba FP wydaje się najprostsze, ale mogę się mylić racji z braku doświadczenia)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Styczeń 2015, 01:09:50 »
W Warszawie nie powinno być problemu utrafić darmowe czy płatne kilka złotych warsztaty na różne tematy. Plakatówka (o ile się nie mylę) organizowała ostatnio. Przy okazji można poznać ludzi, posmakować kaw różnych, zadać pytania prosto w oczy. W każdym razie, w Wa-wie dobrych kawiarni kilka jest. Wydawanie kwoty na poważne warsztaty to chyba przerost formy nad treścią do domowych zastosowań. Chyba, że dysponujesz wolnymi groszami.

Offline dowicz Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Styczeń 2015, 12:34:06 »
Jakieś grosiwo się znajdzie, ale żeby zbędne to raczej nie, więc wolałbym nie przepłacać. Wątpię bym znalazł coś za free, a nawet jeśli  coś takiego jest, to niestety małą ilością czasu ogólnie dysponuję, a najczęściej takie oferty są w niedostępnych dla mnie godzinach.

Zobaczę co to ta plakatówka. No właśnie w tym problem, że nie kręcę się za dużo po kawiarniach i nie mam nic sprawdzonego.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Styczeń 2015, 12:47:54 »
Ale my mamy :) Sprawdź moją stopkę. Jeśli masz FB to możesz wszystkich śledzić -- takie info najczęściej się rozprzestrzenia, na naszym FB również się pojawia.

A jeśli nie masz czasu i chcesz pójść indywidualnie to:
Colours of Coffee;
Akademia Kawy;
Java University.

Pewnie jeszcze się coś znajdzie, to pierwsze które mi przyszły do głowy.

Offline dowicz Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Styczeń 2015, 15:42:06 »
Dzięki za linki, już na FB polubownikiem jestem. Colours od coffee już wcześniej przeglądałem.

Offline Mario Barista Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Styczeń 2015, 15:48:02 »
A ja przekornie powiem, że warto. Można do wszystkiego dochodzić samemu. Niemniej szkolenie to znakomita oszczędność czasu i kopalnia wiedzy co możesz poprawić.
Zaś wariant indywidualny na własnym sprzęcie naprawdę potrafi zaoszczędzić kilkanaście kilogramów kawy na odkrywanie rzeczy dla profesjonalistów oczywistych i sporo miesięcy prób i błędów.

Inną kwestią jest koszt. Ale licząc pieniądze warto uwzględnić, że  najlepsi robią je na własnych materiałach (kawa, mleko, dodatki) i to nie byle jakiej jakości.

Całkowicie inny tematem są kontakty jakie nawiążesz i doświadczenia jakie zaczniesz wymieniać. Owszem Internet jest w tej dziedzinie niezwykle pomocny, ale  w spotkaniach twarzą w twarz, łatwiej o zaufanie,  szybciej się te relacje buduje. A z moich doświadczeń ludzie zajmujący się kawą to sympatyczne grono.

Jakbym miał ponownie się decydować to bez wahania.

Mam wrażenie, że nie mamy w kraju oporów by płacić i to sporo za gadżet, czy sprzęt, natomiast wiedzę chcielibyśmy dostać za darmo. To trochę chyba pozostałość z poprzedniej epoki.

P.S. Dziś jadę do Colours of Coffee sitka mierzyć :), bo przez Internet trudno.

P.S. 2 Czasami to szkolenie zwraca się szybciej niż można się spodziewać ale to inny temat.

Pozdrawiam,
Robert

Offline tomazo1974

• Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Styczeń 2015, 13:40:55 »

Sprzęt zamierzam kupić w najbliższej przyszłości. Z racji, że mieszkam sam i gości nie mam tak dużo to zastanawiam się (po lekturze forum) nad Rancilio Silvia + jakiś młyn Macap, chciałoby się m4d, ale finanse chyba trzeba będzie zracjonalizować i ograniczyć się do m2m, bo przy moim przerobie (może ze 3 -4 espresso doppio dziennie) m4d to chyba rozrzutność.
Jak będziesz rozważał zakup używanego Rancilio S. to się odezwij. Prawdopodobnie będę wkrótce sprzedawał (kupiony w czerwcu 2014).
Co do samego szkolenia - byłem, zaliczyłem i tyle. To co mi dało to praktyczne zweryfikowanie tego, co w teorii przerobiłem czytając fora i oglądając YT. Mógłbym spokojnie to zrobić w domu tym bardziej, że szkolenie odbywało się na sprzęcie gastro, który jednak działa nieco inaczej niż maszyny domowe. Więc jak masz kasę to idź, w przeciwnym razie lepiej dołożyć ją do lepszego młynka.

Offline dowicz Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Luty 2015, 01:30:28 »
Jutro (a w zasadzie już dzisiaj) udaję się na szkolonko Home barista. Jak wrócę to podzielę się wrażeniami.

Offline ignacy

• Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Luty 2015, 14:54:01 »
Jutro (a w zasadzie już dzisiaj) udaję się na szkolonko Home barista. Jak wrócę to podzielę się wrażeniami.

W końcu gdzie się wybrałeś? ;)

Offline dowicz Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 28 Luty 2015, 10:20:00 »
Przepraszam, że z takim opóźnieniem, ale miałem trochę biegania w ostatnich dniach.

Byłem tutaj ze względu na ugadanie terminu
javacoffee.pl/javauniversity/

Spotkałem się z miłym przyjęciem (nie tylko służbowym) przez gościa, który jest tam wymieniony na stronie.

Muszę przyznać, że zrobił na mnie bardzo dobre pierwsze wrażenie. Najpierw rozmowa o tym czego oczekuję po szkoleniu, jak zamierzam zaparzać kawę, trochę o świecie kawowym, parę namiarów na ciekawe artykuły o wpływie kawy na zdrowie i miejscach gdzie można napić się w Warszawie kawy i się nie zawieść. Także pokazałem ile wiem, a ile nie o czarnym naparze.

Tego gadania, może było za dużo, ale trafiłem też na moment kiedy przyszedł fachowiec naprawić piec do wypalania próbek kawy, więc plus tego jest taki, że dowiedziałem się też trochę o sposobie palenia i na co zwracać uwagę przy wyborze kawy.

Gdy przeszliśmy do części praktycznej to muszę powiedzieć, że poszło nam sprawnie. Był oczywiście tam sprzęt gastro. Młynek Mazzera z dozownikiem, więc w sumie fajnie, że miałem okazję dotknąć się tego, czego w domu nie mam i teraz wiem, że raczej mieć nie będę. Niestety ekspres "domowy" z grupą e61 był na jakimś evencie, ale w sumie nie miało to dla mnie większego znaczenia, bo raczej bardziej niż ekspres interesowało mnie to jak poznać dobry stopień zmielenia, dobrze dobrać dozę. Jak oceniać smak i co można zrobić jeżeli okazuje się, że nie najlepiej to wychodzi.

Praktyczne czynności krótko przećwiczyłem. Dzięki temu też wiem co będzie pewnie rzeczą, którą będę musiał wyćwiczyć i zwrócić uwagę, a co już mi idzie naprawdę sprawnie.

Potem było porównanie smaku tej samej kawy robionej w dwóch Dripach, a potem porównanie espresso i aeropressa z jednej kawy. (tego bym nie zrobił w domu i nie wiedziałbym jak wielka jest różnica między dripami). W sumie gadaliśmy, że pokaże chemexa, który mnie interesował, ale zapomniałem o tym ;)

Generalnie szkolenie oceniam bardzo pozytywnie. 3,5 h minęło tak, że nawet tego nie zauważyłem. Dostałem trochę podpowiedzi jaka kawa będzie bardziej w moim smaku. Poza tym poznałem tego Pawła, który był bardzo otwarty i jest to jakiś realny kontakt ze światem kawoszy.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Luty 2015, 10:23:34 »
Jedyne dobre szkolenie domowe to jest jak zabierasz swój sprzęt i ćwiczysz pod okiem specjalisty baristy, który oczywiście ma pojęcie o Twoim sprzęcie. Nauka na innym a potem robienie w domu na swoim jest ... raczej bez sensu.

Offline ignacy

• Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Luty 2015, 12:50:47 »
Zupełnie się nie zgodzę - jeżeli nauczysz się wyciskać dobre szoty na sprzęcie gastro, to nie widzę przeszkód, żeby tę wiedzę przełożyć na mniejszy gabarytowo ekspres. Takie rzeczy jak odpowiednia technika tampingu, dozowanie i dystrybucja, porównanie organleptyczne dobrych i złych szotów, ratio, technika spieniania wymagają później tylko drobnej adaptacji do nowego sprzętu. Jeżeli chodzi o metody alternatywne, to nie widzę sensu, żeby poświęcać temu więcej czasu i pieniędzy, bo można naprawdę prawie do wszystkiego dojść samemu ;)

@dowicz - Paweł Trzciński Cię szkolił? ;) To dobry trener z dużym doświadczeniem.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi