Autor Wątek: Tygielek  (Przeczytany 143818 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #315 dnia: 30 Lipiec 2023, 10:56:25 »
Niesamowite są te nasze słowiańskie języki.
Jest takie czeskie zdanie, które brzmi prawie jak po polsku, tyle, że po czesku znaczy coś zupełnie innego niż po polsku - w dodatku (po czesku) jest niecenzuralne.

Offline Imacman66 Mężczyzna

• Młynek: Mazzer Mini
« Odpowiedź #316 dnia: 22 Grudzień 2024, 17:34:31 »
Witam, pytanie - mam nowozakupionego Kinu M47, ktoś pomoże jakie ustawienie pod tygielek do kawy po turecku? Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #317 dnia: 22 Grudzień 2024, 17:43:27 »
Obawiam się, że jest to na tyle niszowa metoda parzenia kawy, że będziesz musiał się posiłkować metodą prób i błędów ;) A druga prawda jest taka, że co młynek to nastawy mogą być inne. W Moim pierwszym Kinu mieliłem pod przelew w okolicach 2-2,5, teraz mam sztukę gdzie mielę 3-3,5 pod to samo...

Ustaw sobie jakąś tam wartość i zaparz kawę, jeśli będzie smakować to ok, jeśli nie to skorygujesz.

« Odpowiedź #318 dnia: 22 Grudzień 2024, 18:08:46 »
Tak też zrobiłem, na tzw oko i palec. Miałem trochę oryginalnie mielonej kawy tureckiej i organoleptycznie porównywałem w trakcie mielenia. Przy ustawieniu na 2 przemiał wyszedł bardzo podobny w gradacji do oryginalnej.

Offline kastor Mężczyzna

• Ekspres: Lelit PL41TEM, V60, kawiarka, tygielek, Poccino Espresso/retro/
  • Młynek: Eureka Mignon, 1ZPRESSO
« Odpowiedź #319 dnia: 22 Grudzień 2024, 18:14:12 »
@Imacman66: nie posiadam Kinu, ale do tygielka stosujemy bardzo, bardzo drobno zmieloną kawę, niemal pył. Osobiście kupuję taką kawę na bieżąco w niewielkich ilościach w greckim sklepie gdzie już mają typowe pod tygielek nastawy młynka

« Odpowiedź #320 dnia: 22 Grudzień 2024, 18:44:27 »
@Imacman66: nie posiadam Kinu, ale do tygielka stosujemy bardzo, bardzo drobno zmieloną kawę, niemal pył. Osobiście kupuję taką kawę na bieżąco w niewielkich ilościach w greckim sklepie gdzie już mają typowe pod tygielek nastawy młynka

Do tej pory tak robiłem. Kupowałem 150 gr Mehmet Effendi, ale ostatnio chciałem spróbować czegoś nowego i świeżo palonego.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #321 dnia: 22 Grudzień 2024, 19:06:25 »
Do tygielka mielimy jak najdrobniej się da, niezależnie od młynka.

Ustawienia do Kinu M47

https://honestcoffeeguide.com/kinu-m47-classic-grind-settings/?utm_content=cmp-true

« Odpowiedź #322 dnia: 23 Grudzień 2024, 05:22:29 »
Do tygielka mielimy jak najdrobniej się da, niezależnie od młynka.

Ustawienia do Kinu M47

https://honestcoffeeguide.com/kinu-m47-classic-grind-settings/?utm_content=cmp-true

Dziękuję bardzo.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #323 dnia: 23 Grudzień 2024, 12:02:16 »
No to ja nie jestem purystą, nie chciałoby mi się mielić najdrobniej jak się da na Kinu, nie wiem ile by to zajęło ale bardzo długo. :)

« Odpowiedź #324 dnia: 23 Grudzień 2024, 13:43:37 »
No to ja nie jestem purystą, nie chciałoby mi się mielić najdrobniej jak się da na Kinu, nie wiem ile by to zajęło ale bardzo długo. :)

Na 0,5 obrotu 10 gr normalnie palonej Brazylii zajęło nim ponad minutę. ;) Nie liczyłem dokładnie. Młynek mam od paru chwil, więc jaram się samą możliwością jego użycia. :). Jeszcze raz dziękuję Wszystkim za pomoc. Pozdrawiam i Życzę zdrowych, pogodnych i spokojnych Świąt.

P.S. Tu coś dla tygielkowych purystów.
https://cezveaddiction.ru/kanon
« Ostatnia zmiana: 23 Grudzień 2024, 13:46:08 wysłana przez Imacman66 »

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #325 dnia: 27 Sierpień 2025, 10:48:33 »
Tak się nadaję formę miedzianym tygielkom w małych pracowniach.

https://youtube.com/shorts/N4EOLUY5KG4

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #326 dnia: 27 Sierpień 2025, 10:53:01 »
Fajne, nie widziałem nigdy. To się nazywa fach w ręku. :)

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #327 dnia: 29 Sierpień 2025, 08:20:39 »
Ostatnio w Sarajewie miałem okazję zobaczyć z bliska jak ręcznie ozdabiają już uformowane tygielki. Na starówce jest jedna uliczka w której znajdują się tylko takie pracownie. Drzwi są wszędzie otwarte więc można wejść, pogadać, obejrzeć i coś kupić jeżeli się spodoba. Mnie akurat, najbardziej podpasowaly takie trochę modernistyczne, bez ozdób, tylko lekki szlif widać na nich.

Scena kawowa w Bośni to tradycyjnie podawana kawa w tygielku i włoskie espresso, ale znajdzie się gdzie niegdzie i coś z segmentu Specialty. Za kawę w tygielku należy zapłacić od 5-8 zł , w zależności od miasta. Wystarczy jej na dwie czarki, podawana z szklanką zimnej wody, kostką cukru i rahatlukumom z orzechami lub różanym.

W tym roku został uruchomiony lot z Warszawy wiec można bezpośrednio polecieć. Jest też dużo grup z Polski które odwiedzają Sarajewo w drodze do Medjugorje. Miasto które żyje na historycznych wspomnieniach, ale i umie się zrelaksować w pobliskich górach gdzie odbiły sie zimowe igrzyska olimpijskie w dalekim 1984 roku.

Offline THRaKeD Mężczyzna

• Ekspres: AeroPress, kawiarka
  • Młynek: Timemore C3S
« Odpowiedź #328 dnia: 29 Sierpień 2025, 09:14:55 »
Cześć,
trochę mnie zaczęło kusić kupno tygielka, zwłaszcza że można w nim parzyć jasno palone kawy.
Mam w związku z tym kilka pytań.
Czy kształt jest ważny? Widzę w sklepach takie, które się mocno zwężają ku górze i takie, które mają praktycznie kształt kubeczka tylko się lekko zwężając.
Czy moglibyście polecić jakiś niedrogi, ale już sensowny?
Czy zaparzenie wg przepisu do tygielka, ale w stalowym kubeczku turystycznym da pojęcie o smaku kawy parzonej w tygielku?

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #329 dnia: 29 Sierpień 2025, 11:38:11 »
Tak, kształt klasyczny zwężający się ku gurze z rozszerzoną wylewką ma duże znaczenie, w kwestii ogrzewania, przy "rośnięciu kożucha" i przelewaniu do filiżanki. Ostatnio widziałem u Turków handlujących na targu we Wrocławiu różne rozmiary w rozsądnych cenach ok 30 - 50 zł w zależności od rozmiaru.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi