Autor Wątek: Tygielek  (Przeczytany 113874 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10665
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #150 dnia: 06 Lipiec 2015, 23:03:24 »
No właśnie "po co" tego próbowałeś  ;) Przecież wiedziałeś że to jest niedobre.
Nie wiedziałem, że aż tak. Nie zaparzyłem kawy z paczki od Gromog'a, tylko zerknąłem na kolor: niesamowicie jasny (Czy wiedzieliście, że Grecy bardzo jasno kawę palą?). Kawa u Szalonego Greka była zatem moim pierwszym kontaktem z tym defektem zwanym Rio.
« Ostatnia zmiana: 06 Lipiec 2015, 23:08:56 wysłana przez Antonio »

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 3010
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #151 dnia: 07 Lipiec 2015, 09:17:55 »
Dla mnie #1 w tygielkowych to Mehmet Efendi.
Może to sugestia, może to, że to była pierwsza kawa z tygielka.
Nie wiem.
W TR co przystanek była kawka. W każdym miejscu inny smak.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #152 dnia: 07 Lipiec 2015, 09:26:28 »
W Grecji spotykałem się tylko z jasno paloną kawą. Grecy powiadają, że jest nawet zdrowsza.
U Gorana zamawiałem jasno paloną kawę Grecce. Jest zdecydowanie lepsza od tej z Grecji.

Antonio, czy mógłbyś coś więcej napisać o defekcie zwanym Rio?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10665
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #153 dnia: 07 Lipiec 2015, 11:11:31 »
Cytat z książki "Joy of Coffee" Corby'ego Kummera:


Niedawno zapytałem na FB o tę popularność Rio m.in. na Bałkanach. Ktoś z Turcji napisał mi o tym, że w latach 30-tych, 40-tych w Turcji dostępne były świetne kawy z Jemenu, Etiopii. Potem nastąpiła "rewolucja" i pojawiły się kawy z Rio czyli tanie ziarna z Brazylii. Po latach obecności Rio w filiżankach, stał się ten defekt synonimem dobrej kawy ;). To tak jak z karierą LaVazzA w Polsce.
« Ostatnia zmiana: 07 Lipiec 2015, 11:25:17 wysłana przez Antonio »

Offline SoyeR Mężczyzna

  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: forumowy drip, drip Duki, turecki tygielek, phin, V60-01, V60-02, AP, Gabi, Melitta Barista TS Smart
  • Młynek: Rhinowares, Gastroback, 1Zpresso K-PLUS
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #154 dnia: 11 Lipiec 2015, 12:14:59 »
To i ja się pochwalę :)

mój pierwszy tygielek :) - prezent od @DrUsagi (jeszcze raz wielkie dzięki). Ręczna robota prosto z Turcji :) :) :)

http://imageshack.com/a/img538/5793/RVuE3r.jpg
Tygielek


a dodatkowo od żony 'Doktorka' również turecka kawa do tygielka ;)

http://imageshack.com/a/img673/4025/LUIVll.jpg
Tygielek

http://imageshack.com/a/img673/241/hIBt2U.jpg
Tygielek


Pierwszą kawę zrobiłem 'po serbsku' wg przepisu na początku tego tematu. Nie dało się pić :( :( :( Zlepek cukru - oddałem żonie  :hihihi:

Drugie podejście tym razem bez cukru i oto efekt :)
http://imageshack.com/a/img908/4756/OyKelC.jpg
Tygielek


Wrażenia ?? Dobra :), ale cały czas mam wrażenie, że po języku 'turla' mi się pył z kawy. No chyba że tak ma być :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #155 dnia: 11 Lipiec 2015, 12:16:12 »
Tak ma być!
LMWDP #469

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 3010
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #156 dnia: 11 Lipiec 2015, 13:57:40 »
Filiżanka zdecydowanie nie do tygielka.
 :nienie:

Ja robię dwie łyżeczki cukru i dwie kawy na 250 ml wody.
Balans doskonały.

To jest jedyny słodzony napój jaki pijam.
Kawy, herbaty gorzko.

Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10665
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #157 dnia: 11 Lipiec 2015, 21:14:26 »
Kawę warto wybrać nie turecką ani serbską, tylko etiopską lub kenijską, albo jakąkolwiek jasno paloną do dripu.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6340
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #158 dnia: 03 Sierpień 2015, 01:22:35 »

Dziś za sprawą małżonki dołączyłem do klubu tygielkowiczów. Tygielek widoczny powyżej, wg mnie jest bardzo ładnym i poręcznym przedniotem. Ma pojemność maksymalną 90 g wody, czyli idealnie na dwie małe filiżanki bądź jedną podwójną. Dżezwa ta przyjechała prosto z Bośni, gdzie żona była na wycieczce. Chyba nie mogła lepszej pamiątki kupić.

Na pierwszy ogień poszła mieszanka Peaberry Mix (głównie Kenia trochę ciemniej palona) od Gorana. Przygotowałem wg przepisu z filmiku tj. w moim przypadku 2 łyżeczki kawy (7g po zważeniu) zmielonej na mąkę w Leinbrock's Mokka  oraz dwie łyżeczki cukru. Trochę trzeba się było nakręcić ale przemiał równiutki i niewiarygodnie drobny wychodzi z tego młynka. Kawa smakowała żonie, dla mnie jednak za słodka z taką ilością cukru. Potem zrobiłem już tylko z odrobiną zasładzacza (ok 1/6 proporcji z przepisu) co było dla mnie znacznie smaczniejsze. Wydaje mi się że bez słodzenia też byłaby dobra.

Jutro spróbuję przygotować tą metodą Etiopię Rocko Mountain od Antonia, całkiem bez cukru. Bardzo jestem ciekaw efektu. :)

« Ostatnia zmiana: 03 Sierpień 2015, 01:46:35 wysłana przez krystians »

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2388
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #159 dnia: 03 Listopad 2016, 13:57:26 »
Mistrz świata Konstantinos Komninakis (2016 World Ibrik Champion) tłumaczy jak w prosty sposób zaparzyć kawę w tygielku :


Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #160 dnia: 03 Listopad 2016, 14:51:37 »
Prościej chyba się nie da. No i bez cukru ☺️
Chyba czas skręcić młynek do zera.
LMWDP #469

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #161 dnia: 03 Listopad 2016, 20:32:20 »
Ciekawe. A podobno kilka razy powinna się podnieść. A tu niespodzianka :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10665
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #162 dnia: 03 Listopad 2016, 21:00:31 »
Dlaczego? Można tak czy owak. Tutaj mistrz zaleca jeszcze odczekać 2:30. De facto kawa wciąż się zaparza, choć pył opada...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #163 dnia: 04 Listopad 2016, 07:38:00 »
Dzisiaj muszę tak spróbować, zwykle parzyłem bardziej intuicyjnie i "na oko" a tu niespodzianka, że i w tej metodzie waga i stoper mogą się przydać.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #164 dnia: 04 Listopad 2016, 07:50:03 »
Swoją drogą to bardzo fajny palnik, bardzo mało na boki grzeje.
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi