Autor Wątek: Hario Switch vs Clever Dripper  (Przeczytany 18107 razy)

Offline Batonio Mężczyzna

• ----
  • Ekspres: Aeropress; Wilfa Pour Over Red; Hario V60-02; Hario Immersion Switch; Bialetti 3tz, Kruve sifter; Brewista Smart Pour Variable 1.2L
  • Młynek: C40 MK4, Wilfa Svart
Odp: Hario Switch vs Clever Dripper
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Wrzesień 2024, 17:03:32 »
Odkopię temat, bo mam i ja Hario Switch od ponad tygodnia  ;)
Chciałbym zapytać o przepisy, bo ja póki co robię wg tego ze zrzutu i jest naprawdę spoko z tym, że na 26-28 kliku w Comesiu. Analogicznie robię na 17g/255g, gdzie pierwsze zalanie preinfuzji jest 55g. Zauważyłem, że na filtrach V60 02 od Hario czas parzenia zamyka się w tych 3:20. Natomiast używając filtrów Cafec Abaca (Medium) przelatuje szybciej, zatem trzeba zejść do 20 klików.
Interesuje mnie przepis krok po kroku woda-kawa jeśli ktoś mógłby taki zapodać.
Pzdr
Jacek

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Wrzesień 2024, 17:08:29 »
Moim zdaniem musisz się kierować własnym smakiem. Każdą recepturę trzeba dostosować pod siebie, co chciałbyś bardziej podkreślić, stłumić w danej kawie. Nie ma złotej recepty, która sprawdzi się do każdej kawy i dla każdego.

Tu masz np. przepis mistrzyni brewers:
https://europeancoffeetrip.com/easy-hario-switch-recipe-emi-fukahor/

• ----
  • Ekspres: Aeropress; Wilfa Pour Over Red; Hario V60-02; Hario Immersion Switch; Bialetti 3tz, Kruve sifter; Brewista Smart Pour Variable 1.2L
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Wrzesień 2024, 17:12:31 »
To akurat wiem w alternatywach siedzie dobre 10 lat, ale switcha dopiero teraz zanabyłem ;)
Szukam jakiś przepisów jako bazy do dalszych eksperymentów, ciekawi mnie ta metoda najpierw woda później kawa.
Dziękować.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Wrzesień 2024, 17:39:43 »
https://kurasu.kyoto/blogs/kurasu-journal/2-brewing-recipes-with-hario-immersion-dripper-switch?srsltid=AfmBOoq-6kU7Jm1uYPX52Tfc43zcnjck8b7PoZtyRAYrJrTwcG796DA9

HARIO SWITCH RECIPE by Emi Fukahori
14 grams of coffee200 grams of water (93C)25 clicks on the Comandante grinder
► 1st Phase (Blooming) – valve closed50 grams of water open the valve after 30 seconds
► 2nd Phase (Pouring) – valve open150 grams of water single continuous pour to the centre of the coffee bed1:10 end of pouring2:20 total brew time

Ole Kristian Bøen brewing coffee with the HARIO Switch at the Norwegian Brewers Cup 2020.

V60 used: Switch 02
Dosage:
  16,5g coffee (Medium-fine grind size)
  240mL water (96°C/204,8°F)
Time: 3:00 - 3:15

At the 2021 World Brewers Cup in Milan, Ole used a natural processed Geisha coffee from Hacienda La Esmeralda.

Instructions:

Pour 50g water for the bloom, with the dripper closed. Bloom for 40 seconds.Open the dripper and directly start pouring 100g of water in the centre.Close the dripper again at 1:30, and pour 90g of water in a circular pattern.Open the dripper at 2:10 and and let it drain through.Total brew time should be around 3:00 - 3:15.

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline gArtur

• Młynek: Sculptor 064, Arco, Xeoleo 50
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Wrzesień 2024, 21:14:47 »
Cześć,
Czy nagrzewacie swoje switche przed parzeniem kawy?
Zazwyczaj robię sobie kawkę z clever drippera. Potrzebuję kolejnego zaparzacza dla żony żeby mogła sobie parzyć kawę w pracy. Wymagania: powtarzalny, bez potrzeby nagrzewania, używania konewki i najlepiej nie za duży.

Nie wiem czy kupić drugiego clevera, switcha a może w międzyczasie pojawiło się coś nowego na rynku godnego sprawdzenia?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Wrzesień 2024, 22:32:04 »
Jest też taka metoda Tetsu, z której jest bardzo zadowolony i uważa za równie udaną jak 4:6, i jego przepis do AP, ten bardzo podobny do tego, z którym rok później wygrał Filip Kucharczyk.   

https://normcorecoffee.com.au/blogs/brew-guide/tetsu-kasuyas-hario-switch-recipe-for-perfect-coffee?srsltid=AfmBOop9b641oBH9wv78iQpcjRnmPjPqAEzeFOWuYn9LAZEFPGIbLXVL

• ----
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Wrzesień 2024, 22:32:10 »
@gArtur
Tak, przy przelewaniu filtra, ja to robię na zamkniętym switchu, po czym otwieram.

• ----
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Wrzesień 2024, 22:39:08 »
Jest też taka metoda Tetsu, z której jest bardzo zadowolony i uważa za równie udaną jak 4:6, i jego przepis do AP, ten bardzo podobny do tego, z którym rok później wygrał Filip Kucharczyk.   
Mnie na razie pasuje ten przepis ze screena, to co napisałem w pierwszym poście.
Na filtrach Hario można ustawić 24-30 klikow na komesiu w zależności jaka kawa, ale na filtrach  Cafec trzeba już zjechać do 20 klików.

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Wrzesień 2024, 06:31:27 »
Cześć,
Czy nagrzewacie swoje switche przed parzeniem kawy?
Zazwyczaj robię sobie kawkę z clever drippera. Potrzebuję kolejnego zaparzacza dla żony żeby mogła sobie parzyć kawę w pracy. Wymagania: powtarzalny, bez potrzeby nagrzewania, używania konewki i najlepiej nie za duży.

Nie wiem czy kupić drugiego clevera, switcha a może w międzyczasie pojawiło się coś nowego na rynku godnego sprawdzenia?

Hej, jest jeszcze : Pulsar, Gabi, oraz Ceado Hoop.
Ceado ciekawe, ale potrzebuje gruzu, Gabi bardzo wdzięczne i powtarzalne zwłaszcza dla 1 osoby, nie używałem Pulsara.
Na co dzień rano ok 600ml używam największego Switcha i jestem zadowolony.
Jednak wolę szkło niż "plastik"...

Plusem jest to że pasują inne szklane Hario do tej gumy ;)

Trochę przelewam/nagrzewam Switcha.

Offline gArtur

• Młynek: Sculptor 064, Arco, Xeoleo 50
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Wrzesień 2024, 08:43:45 »
Znalzłem informację że pasuje też do tej gumy plastikowy hario mugen, więc kupię switcha i jeżeli bez nagrzewania nie będzie odpowiednich rezultatów to wtedy dokupię hario mugen i zrobię podmiankę :)
https://coffeegeek.com/guides/howtos/hario-mugen-switch-brewer-hack-how-to/

« Odpowiedź #40 dnia: 24 Wrzesień 2024, 08:51:23 »
Jeśli chcesz mieć 100% pewność to mogę sprawdzić koło 16ej z tym Mugenem...
Chyba że jesteś pewien to ok ;)

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Wrzesień 2024, 09:16:12 »
@Heniutek, @gArtur  wrzucił link z testem gdzie wchodzi mugen ale go nie widać bo z jakiegoś powodu jest mikroskopijny.

« Odpowiedź #42 dnia: 24 Wrzesień 2024, 09:24:08 »
@Heniutek, @gArtur  wrzucił link z testem gdzie wchodzi mugen ale go nie widać bo z jakiegoś powodu jest mikroskopijny.

Faktycznie dzieki, na telefonie to nic nie widać  :doh:  dopiero jak powiększyłem ;)

Screenshot_20240924_092255_Samsung Internet.jpg

Offline maciejszypula Mężczyzna

• Ekspres: V60, next level pulsar, chemex, aeropress
  • Młynek: C40
« Odpowiedź #43 dnia: 25 Wrzesień 2024, 22:03:35 »

Ja ostatnio odtwarzałem Tetsu devil switch recipe w pulsarze. Dziwne ratio ale chciałem wykorzystać patent z obniżeniem temperatury o 20C. Zrobiłem blend na Hondurasie, bardzo pełny. Sprawia trochę takie wrażenie picia 2 kaw naraz z jednej strony wrażenie picia bardzo pełnej ale kwasowość zostaje herbaciano-klarowna.
« Ostatnia zmiana: 25 Wrzesień 2024, 22:07:06 wysłana przez maciejszypula »

Offline RADMAN Mężczyzna

• Ekspres: Gabi Master A, Hario V60-02, AP, kawiarka, FP, Clever Driper, Oxo Good Grips, phin, Kalita 155, Picopresso
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Nitro Blade, Jx Pro
« Odpowiedź #44 dnia: 27 Wrzesień 2024, 09:04:39 »
W Cleverze też fajnie się ten przepis sprawdził. Trochę komplikacji i zabawy, ale efekt wynagradzający.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi