Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra  (Przeczytany 168399 razy)

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #1140 dnia: 13 Wrzesień 2025, 20:52:19 »
Offset ustawienia temperatury w aplikacji względem realnej na grupie w czasie ekstrakcji, jak donoszą badacze tematu, jest zawyżony o ok. 1-1.5 stopnia przy włączonym bojlerze parowym oraz ok 3 stopni przy wyłączonym

« Ostatnia zmiana: 13 Wrzesień 2025, 20:54:28 wysłana przez kafcio »

Offline dominik.a

« Odpowiedź #1141 dnia: 25 Wrzesień 2025, 10:42:24 »
Cześć, rozpakowałem z kartonu Micrę, Fiorenzato i boję się zrobić kawę, gdyż nie wiem skąd wziąć wodę 😂😂

Zanim sprawdzę czy moj filtr i odkamieniacz wody dobrze dzialaja to myslicie, ze moge uzyc jakiejs butelkowanej wody? Zeby mi się to zaraz nie rozpadło.

Offline kafcio Mężczyzna

« Odpowiedź #1142 dnia: 25 Wrzesień 2025, 22:00:47 »
To już lepiej może przez ten filtr - jakiś Brita albo Aquapfor. Ja używam od miesięcy tego drugiego, nic mi się nie zakamienia.

Offline Boby_brown

• Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti
  • Młynek: Mahlkönig E64 WS, Fiorenzato Allground Sense , Baratza sette 30 ap
« Odpowiedź #1143 dnia: 27 Listopad 2025, 12:31:39 »
Od kilku dni mam taką sytuację jak na zdjęciu. Nie udaje mi się połączyć ani z bluetooth ani z WiFi. Próbowałem wszystkiego. I wg instrukcji La Ma i wszelkie resety i maszyny i smartfona. Nic nie pomaga. Może ktoś z Was miał to? Jakie rozwiązanie? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Z góry dziękuję :)
« Ostatnia zmiana: 27 Listopad 2025, 12:33:57 wysłana przez Boby_brown »

Offline smichal

• Ekspres: Ascaso Duo Plus, V60, Aeropress, kawiarka, tygielek
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #1144 dnia: 27 Listopad 2025, 13:13:19 »
Od kilku dni mam taką sytuację jak na zdjęciu. Nie udaje mi się połączyć ani z bluetooth ani z WiFi. Próbowałem wszystkiego. I wg instrukcji La Ma i wszelkie resety i maszyny i smartfona. Nic nie pomaga. Może ktoś z Was miał to? Jakie rozwiązanie? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Z góry dziękuję :)

W prawdzie nie mam tego ekspresu ale zapytałem AI, może coś pomoże?:

Oto lista kroków naprawczych, uszeregowana od najczęstszych przyczyn do bardziej zaawansowanych:

1. "Magiczna" sekwencja parowania (Bluetooth)
Wiele osób robi reset, ale kluczowa jest precyzyjna sekwencja ruchów wiosłem (paddle), aby wymusić tryb parowania. Spróbuj dokładnie tak:

Wyłącz ekspres głównym włącznikiem.

Przesuń wiosło (paddle) do pozycji parzenia (w lewo/włączone).

Włącz ekspres głównym włącznikiem (trzymając wiosło w pozycji włączonej).

Odczekaj ok. 5-10 sekund (nie krócej).

Przesuń wiosło z powrotem do pozycji wyłączonej (w prawo).

Dopiero teraz włącz aplikację w telefonie i spróbuj wyszukać urządzenie.

Ważne: Jeśli diody (czerwona/niebieska) migają w specyficzny sposób (np. szybkie mruganie), oznacza to tryb parowania. Jeśli nic się nie dzieje, moduł może być "zamrożony".

2. Twardy reset "prądowy" (Gateway Freeze)
Czasami elektronika modułu IoT wchodzi w stan zawieszenia, którego zwykły włącznik nie resetuje (kondensatory podtrzymują napięcie).

Odłącz ekspres fizycznie z gniazdka.

Odczekaj minimum 15-20 minut (to bardzo ważne, aby całkowicie rozładować elektronikę).

Podłącz ponownie i spróbuj połączyć się najpierw przez Bluetooth.

3. Pułapka sieci WiFi (2.4 GHz vs 5 GHz)
To najczęstsza przyczyna problemów z WiFi, jeśli Bluetooth już zadziała.

Moduły La Marzocco (nawet te nowe) często nie widzą sieci 5 GHz.

Upewnij się, że Twój telefon jest połączony z siecią 2.4 GHz podczas konfiguracji.

Jeśli masz router "Smart", który łączy obie częstotliwości pod jedną nazwą, spróbuj na chwilę rozdzielić sieci w ustawieniach routera lub podejdź z ekspresem (lub routerem) bardzo blisko siebie, aby wyeliminować zakłócenia.

4. Problem z kontem/aplikacją (Cache)
Zdarza się, że problem nie leży w ekspresie, ale w "zcache'owanych" błędnych danych w telefonie.

Android: Ustawienia -> Aplikacje -> La Marzocco -> Pamięć -> Wyczyść dane i pamięć podręczną.

iOS: Odinstaluj aplikację, zrestartuj telefon i zainstaluj ją ponownie.

Spróbuj zalogować się na innym telefonie (np. domownika), aby wykluczyć problem z Twoim smartfonem.

5. Ostateczność: Fizyczny problem z modułem Gateway
Jeśli powyższe metody (szczególnie twardy reset z odłączeniem prądu i sekwencja wiosłem) nie działają, a diody na ekspresie nie reagują na próby wejścia w tryb parowania, istnieje ryzyko, że:

Poluzowała się wtyczka wewnątrz maszyny (rzadkie, ale możliwe w transporcie).

Padł sam moduł Gateway (niestety zdarza się to w starszych wersjach v1/v2 płytek IoT).

Co możesz zrobić teraz?
Sugeruję spróbować punktu nr 2 (odłączenie na 20 min), a następnie punktu nr 1 (sekwencja z wiosłem).

Offline Biff

« Odpowiedź #1145 dnia: 27 Listopad 2025, 17:09:18 »
A jak uruchomisz tryb parowania to widać ekspres na innym smartfonie?

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #1146 dnia: 27 Listopad 2025, 20:03:03 »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #1147 dnia: 27 Listopad 2025, 22:20:41 »
Od kilku dni mam taką sytuację jak na zdjęciu. Nie udaje mi się połączyć ani z bluetooth ani z WiFi. Próbowałem wszystkiego. I wg instrukcji La Ma i wszelkie resety i maszyny i smartfona. Nic nie pomaga. Może ktoś z Was miał to? Jakie rozwiązanie? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Z góry dziękuję
A nie stało Ci się tak przypadkiem po ostatniej aktualizacji, gdzie doddali tryb BT przy niestabilnym WiFi? (czy jakoś tak to opisali). Ja po aktualizacji nagle straciłem łączność i dostałem komunikaty tego typu. Zacząłem właczać i wyłaczać WiFi i BT na telefonie, aż samo powróciło tak nagle jak się zepsuło. Może usuń ekpress z aplikacji i ją odinstaluj, albo cache aplikacji wyczyść?

Offline Boby_brown

• Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti
  • Młynek: Mahlkönig E64 WS, Fiorenzato Allground Sense , Baratza sette 30 ap
« Odpowiedź #1148 dnia: 30 Listopad 2025, 10:33:56 »
Wyjaśniło się. Przerobiłem wszystkie Wasze sugestie i każdorazowo popełniałem dziecinny błąd. W pozycji "skonfiguruj sieć WiFi" jest żądanie podania hasła. Za każdym razem wpisywałem hasło do aplikacji la marzocco, a należało wpisać hasło do WiFi 😂

Offline Marcin_med

• Ekspres: LM linea micra
  • Młynek: NZ
« Odpowiedź #1149 dnia: 29 Styczeń 2026, 18:00:56 »
Od dzis BBW w Linea Micra:)

Offline kafcio Mężczyzna

« Odpowiedź #1150 dnia: 30 Styczeń 2026, 11:28:55 »
No brawo nic tylko się cieszyć. Wrzuć coś więcej jak będziesz miał czas, mój już dawno po grawancji można by się pobawić....

Offline Marcin_med

« Odpowiedź #1151 dnia: 31 Styczeń 2026, 15:17:39 »
Mod jest całkowicie odracalny, wszystko łączone za pomocą oryginalnych wtyczek, jest apka ustawia sie przy jakiej wadze ma zatrzymać ekstrakcje i ta wartość jest domyślna do czasu ew zmiany. Łączy sie z acaia lunar, po przesunięciu dźwigni waga automatycznie resetuje wskazanie wagi i stopera. Kończy ekstrakcje dokladnie po osiągnięciu zadajej wartości wagi. Algorytm podobno moze sie uczyć. U mnie często trafia bardzo równo tj. nawet uwzględnia jeszcze ostatnie krople które spadną do filiżanki:) wiecej mozna zobaczyc w internecie wpisując Tate mazzer mod;) Ogólnie super sprawa, bardzo wygodna :)

Offline generalnuno

• Ekspres: La Marzocco Linea Micra < Rancilio Silva V6
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #1152 dnia: 02 Luty 2026, 03:39:34 »
Możesz dać link do tego modu, albo powiedzieć jak się nazywa?
Edit: Znalazłem dla zainteresowanych https://github.com/tatemazer/AcaiaArduinoBLE. Można zbudować samemu, albo kupić od twórcy :)
« Ostatnia zmiana: 02 Luty 2026, 03:50:18 wysłana przez generalnuno »

Offline Marcin_med

« Odpowiedź #1153 dnia: 02 Luty 2026, 17:14:44 »
Tak to jest to, dziala bardzo dobrze, jest wygodniej i na prawdę dobrze stopuje wg wagi:)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi