Od kilku dni mam taką sytuację jak na zdjęciu. Nie udaje mi się połączyć ani z bluetooth ani z WiFi. Próbowałem wszystkiego. I wg instrukcji La Ma i wszelkie resety i maszyny i smartfona. Nic nie pomaga. Może ktoś z Was miał to? Jakie rozwiązanie? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Z góry dziękuję
W prawdzie nie mam tego ekspresu ale zapytałem AI, może coś pomoże?:
Oto lista kroków naprawczych, uszeregowana od najczęstszych przyczyn do bardziej zaawansowanych:
1. "Magiczna" sekwencja parowania (Bluetooth)
Wiele osób robi reset, ale kluczowa jest precyzyjna sekwencja ruchów wiosłem (paddle), aby wymusić tryb parowania. Spróbuj dokładnie tak:
Wyłącz ekspres głównym włącznikiem.
Przesuń wiosło (paddle) do pozycji parzenia (w lewo/włączone).
Włącz ekspres głównym włącznikiem (trzymając wiosło w pozycji włączonej).
Odczekaj ok. 5-10 sekund (nie krócej).
Przesuń wiosło z powrotem do pozycji wyłączonej (w prawo).
Dopiero teraz włącz aplikację w telefonie i spróbuj wyszukać urządzenie.
Ważne: Jeśli diody (czerwona/niebieska) migają w specyficzny sposób (np. szybkie mruganie), oznacza to tryb parowania. Jeśli nic się nie dzieje, moduł może być "zamrożony".
2. Twardy reset "prądowy" (Gateway Freeze)
Czasami elektronika modułu IoT wchodzi w stan zawieszenia, którego zwykły włącznik nie resetuje (kondensatory podtrzymują napięcie).
Odłącz ekspres fizycznie z gniazdka.
Odczekaj minimum 15-20 minut (to bardzo ważne, aby całkowicie rozładować elektronikę).
Podłącz ponownie i spróbuj połączyć się najpierw przez Bluetooth.
3. Pułapka sieci WiFi (2.4 GHz vs 5 GHz)
To najczęstsza przyczyna problemów z WiFi, jeśli Bluetooth już zadziała.
Moduły La Marzocco (nawet te nowe) często nie widzą sieci 5 GHz.
Upewnij się, że Twój telefon jest połączony z siecią 2.4 GHz podczas konfiguracji.
Jeśli masz router "Smart", który łączy obie częstotliwości pod jedną nazwą, spróbuj na chwilę rozdzielić sieci w ustawieniach routera lub podejdź z ekspresem (lub routerem) bardzo blisko siebie, aby wyeliminować zakłócenia.
4. Problem z kontem/aplikacją (Cache)
Zdarza się, że problem nie leży w ekspresie, ale w "zcache'owanych" błędnych danych w telefonie.
Android: Ustawienia -> Aplikacje -> La Marzocco -> Pamięć -> Wyczyść dane i pamięć podręczną.
iOS: Odinstaluj aplikację, zrestartuj telefon i zainstaluj ją ponownie.
Spróbuj zalogować się na innym telefonie (np. domownika), aby wykluczyć problem z Twoim smartfonem.
5. Ostateczność: Fizyczny problem z modułem Gateway
Jeśli powyższe metody (szczególnie twardy reset z odłączeniem prądu i sekwencja wiosłem) nie działają, a diody na ekspresie nie reagują na próby wejścia w tryb parowania, istnieje ryzyko, że:
Poluzowała się wtyczka wewnątrz maszyny (rzadkie, ale możliwe w transporcie).
Padł sam moduł Gateway (niestety zdarza się to w starszych wersjach v1/v2 płytek IoT).
Co możesz zrobić teraz?
Sugeruję spróbować punktu nr 2 (odłączenie na 20 min), a następnie punktu nr 1 (sekwencja z wiosłem).