Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra  (Przeczytany 168934 razy)

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #1110 dnia: 21 Marzec 2025, 09:05:20 »
Jak utrata PID. Sterowanie temperaturą i mocą pary jest tak samo rozwiązane jak w starej apce

Na potrzeby dyskusji założyliśmy, że appka z czasem znika - nie ma jej, nie można jej pobrać, nie jest rozwijana.

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #1111 dnia: 22 Marzec 2025, 21:52:51 »
Jeszcze jedna rzecz co mnie drażni w nowej apce. W starej była blokada wygaszania ekranu a w nowej niestety tego nie ma :/

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #1112 dnia: 23 Marzec 2025, 18:19:31 »
Naprawdę, Wasz los i szczęście życiowe zależy od tego, czy kawa będzie lecieć 22 czy 24 sekundy?

No nie wiem. Z tego co zaobserwowałem, to każda kawa "otwiera się" między 24,5 a 25, od marketowej za 50 po droższe za kilkaset... może życie od tego nie zależy, ale już aromat to i owszem.
Trochę wieje od morza :/

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
« Odpowiedź #1113 dnia: 25 Marzec 2025, 22:45:37 »
Wpadła jakaś aktualizacja apki, ale nic zauważalnego według mnie nie wprowadziła.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #1114 dnia: 21 Kwiecień 2025, 17:43:08 »
Bawił się ktoś w obniżanie tego fabrycznie ustawionego ciśnienia z 9-9.2 niżej? Podobno to dość uniwersalny poziom, dający dobre rezultaty na różnych jasnościach ziaren, ale niektórzy wskazują, że raczej włoskie dość ciemne i średnio ciemne mieszanki najlepiej przy nim smakują.
Ja cisnę raczej częściej średnio palone lub nawet średnio w kierunku jasno palonych. Ma sens obniżenie tego ciśnienia do np. 7.5? Czy może ktoś zaobserwował jaki to ma wpływ na smak ekstrakcji jasnych mieszanek lub singli?

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #1115 dnia: 23 Kwiecień 2025, 12:12:35 »
Ja cisnę raczej częściej średnio palone lub nawet średnio w kierunku jasno palonych. Ma sens obniżenie tego ciśnienia do np. 7.5? Czy może ktoś zaobserwował jaki to ma wpływ na smak ekstrakcji jasnych mieszanek lub singli?

Nie wiem jak w Micrze to działa, ale ja jasno palone kawki teraz ekstrahuję na Drive'ie i korzystając z zaworu FC robię długą preinfuzję (10-20 sek), a następnie utrzymuję ciśnienie około 6 barów. Cała ekstrakcja trwa 40-60 sekund. Wychodzi to bardzo smaczne  [emoji106], espresso ma złożony smak i przede wszystkim nie jest nadmiernie kwaskowate; na plus należy też zaliczyć brak kanałowania. Na poprzednim sprzęcie przy standardowej ekstrakcji, czyli około 9 barów przez ~30 sekund z pseudo preinfuzją, nie wychodziło nic smacznego  :ohyda:.
Jeśli w Micrze da się to ustawić analogicznie np. profilując ciśnienie poprzez ustawienia appki, to na pewno esko z jaśniejszych ziaren wyjdzie świetne. Czy pomoże samo obniżenie ciśnienia do 7 barów, ale bez długiej preinfuzji? Raczej nie do końca. Udane espresso to jednak efekt zastosowania kilku właściwych technicznych ingrediencji w odpowiednim czasie.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwiecień 2025, 12:22:06 wysłana przez Tukidydes »

Offline ciastek

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit Fred, niebawem Option-O Casa 65
« Odpowiedź #1116 dnia: 23 Kwiecień 2025, 15:21:11 »
Wychodzi to bardzo smaczne  [emoji106], espresso ma złożony smak

nie mogę się powstrzymać

patrz @krystians, Tukidydesa sensoryka jest w stanie tak wiele wyciągnąć z bardzo skoncentrowanych naparów 😄
« Ostatnia zmiana: 23 Kwiecień 2025, 15:23:35 wysłana przez ciastek »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #1117 dnia: 23 Kwiecień 2025, 16:39:59 »
Hmm, tak wiele, to znaczy ile?
« Ostatnia zmiana: 23 Kwiecień 2025, 16:44:08 wysłana przez krystians »

Offline MarVald

« Odpowiedź #1118 dnia: 23 Kwiecień 2025, 22:58:38 »
Dzisiaj weszła kolejna atualizacja apki i wreszcie dali timer w postaci pop-up ;) jeszcze nie testowałem, bo byłem już po kawie, ale teraz w ustawieniach pojawiła się opcja shot timer i można sobie ustawić ten mały po nowemu albo pop up po staremu :)

Offline MarVald

« Odpowiedź #1119 dnia: 24 Kwiecień 2025, 23:16:08 »
Testy z shot timerem za mną - jestem ukontentowany efektem wizualnym ;)
Jedyne, nad czym mogliby jeszcze propracować, to poskromienie opóźnień w apce - na poprzedniej nie było takiego opoźnienia w timerze. W nowej aplikacji od początku jest 2-3 opóźnienia/przesunięcia.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #1120 dnia: 25 Kwiecień 2025, 11:26:09 »
Najlepiej jakby ten timer zrobili w formie powiadomienia, żeby to wyskakiwało na ekranie bez odpalania smartfona i uruchamiania apki. Ale jak patrzę na tę apkę i wyobrażę sobie programistów za tym stojących to chyba nieosiągalne.

Offline dominik.a

« Odpowiedź #1121 dnia: 16 Lipiec 2025, 22:27:58 »
Witam wszystkich doświadczonych forumowiczów.

Kiedyś zakochałem się w designie i całej idei La Marzocco Linea Mini, ale to nie był jeszcze mój czas na taki ekspres i kupiłem zwykłą kawiarkę Bialetti.
Obecnie budżet wzrósł, zdałem sobie sprawę, że pojawiła się Linea Micra, która wydaje się dla jedynej w domu osoby pijącej espresso wystarczającym wyborem. W życiu codziennym lubię używać topowego sprzętu, ale zachowując przy tym finansowy zdrowy rozsądek. 

Powstaje pytanie, gdzie kupić wymarzoną Micrę w kolorze stalowym? Jak sądzicie ile obecnie powinno się za nią zapłacić, do jakiego poziomu da się to negocjować? 
Czy młynek Eureka Mignon w połączeniu z Micrą będą do siebie pasowały?

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #1122 dnia: 17 Lipiec 2025, 02:22:52 »
Zdecydowanie proponuję zainwestować w lepszy młynek niż Mignon. Minimum Fiorenzato AllGround.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline tomy1978 Mężczyzna

• Ekspres: La Marzocco Linea Mini R, Jura Ena7
  • Młynek: Fiorenzato AllGround Sense, waga Acaia Lunar LM, TIMEMORE mini Espresso
« Odpowiedź #1123 dnia: 17 Lipiec 2025, 16:56:06 »
Witam wszystkich doświadczonych forumowiczów.

Kiedyś zakochałem się w designie i całej idei La Marzocco Linea Mini, ale to nie był jeszcze mój czas na taki ekspres i kupiłem zwykłą kawiarkę Bialetti.
Obecnie budżet wzrósł, zdałem sobie sprawę, że pojawiła się Linea Micra, która wydaje się dla jedynej w domu osoby pijącej espresso wystarczającym wyborem. W życiu codziennym lubię używać topowego sprzętu, ale zachowując przy tym finansowy zdrowy rozsądek. 

Powstaje pytanie, gdzie kupić wymarzoną Micrę w kolorze stalowym? Jak sądzicie ile obecnie powinno się za nią zapłacić, do jakiego poziomu da się to negocjować? 

Proponuję napisać wszędzie, gdzie jest dostępna i zobaczyć co Ci zaproponują a potem się targować. Ja Linea Mini zakupiłem w Koree i jestem zadowolony. Cena dostałem bardzo dobrą. Możesz napisać jeszcze do LACAVA.pl, też dają dobre warunki + szkolenie. Ja mam młynek Fiorenzatto Allground sense i jestem zadowolony. Młynek kupiłem na Coffeesite.pl ale w Lacavie też go mają. Jak kupisz u nich młynek + ekspres to dają na niego fajny rabat. W chwili zakupu wychodził najtaniej na rynku ale ja zdecydowałem się kupić w końcu ekspres w Koree więc młynek był już w cenie mało konkurencyjnej.
« Ostatnia zmiana: 17 Lipiec 2025, 17:05:35 wysłana przez tomy1978 »
Z miasta Łodzi się pochodzi…

Offline Karsin

• Ekspres: V60
  • Młynek: Ode 2 | 1Zpresso
« Odpowiedź #1124 dnia: 17 Lipiec 2025, 16:58:24 »
Eureka to zdecydowanie nie jest topowy sprzęt kawka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi